Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
ender

Parę pytań odnośnie zestawu :)

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł wreszcie czas na wymianę komputera, więc jestem ciekawy co myślicie o takim zestawie:

-płyta główna: ABIT IP35-E

-karta graficzna: GALAXY GeForce 8800GT 512MB wersja z heat pipe

-RAM: OCZ 2GB DDR2 800MHz CL4-4-4-15 Revision2

-obudowa: sharkoon rebel 9 value- pierwsze pytanie, czy są jakieś inne godne polecenia obudowy w cenie do 200 zł?

Mam problem z wyborem procesora. Otóż intel wypuścił właśnie nowe procesory oparte na technologii 45nm. Czy w związku z tym lepiej jest obecnie kupić np. c2d e8200 o dość atrakcyjnej cenie, czy któryś z e6xx0?

Zasilacz. Jaką moc powinien mieć by bez problemu uciągnąć taki zestaw?

I na koniec system. Zastanawiam się nad Vistą 64bit home premium. Być może będzie bardziej przyszłościowa niż zakup po raz kolejny windowsa xp. Jakie jest wasze zdanie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznę od końca czyli od procesora :] E8200 ma mnożnik x8 czyli identyczny jak E6750. Jest to więc jego odpowiednik, tyle ze z udoskonaloną architekturą i większą ilością cache L2. Cena jest podobna więc chyba nie muszę mówić co należy brać ;)

Co do płyty - ja bym na twoim miejscu brał albo DFI Blood Iron albo ASUS P5K PRO. Jeżeli dobrze poszukasz to znajdziesz je za około 370 zł

Ram.. Jeżeli chcesz sie pobawić w podkręcanie to polecam pamięci Transcend AxeRam 800+. W przeciwnym wypadku lepiej brać albo A-DATA albo wspomniane przez Ciebie OCZ, ew Corsair 5400 CL4 z rewizji 7.1 . To dokładnie te same pamięci, różnią się one tylko radiatorami więc bierz to co łatwiej dostępne lub po prostu tańsze

Karta graficzna - bardzo dobry wybór.

Co do obudowy to jest kwestia gustu i tu ci nie bardzo pomogę :)

PS.. jaki zasilacz? pamiętaj że to również bardzo wazny element komputera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupujesz Viste to weź pamięci mające pojemność w sumie 4gb bo poniżej tej wartości gry chodzą kiepsko ;) A obecnie DDR2 będą już tylko drożeć więc warto kupić te pamięci w obecnej chwili. Jeśli chodzi o zasilacz to 500W powinien wystarczyć, najlepiej Chieftec choć to trochę przereklamowana firma jednak nadal dobra ;)

Co do procesora... nie znam się na Intelach, jednak jeśli stać Cię na E6750 albo E8200 to weź E8200 jeśli jest w tej samej (lub podobnej) cenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. E8200 znalazłem za 575 zł co wydaje mi się korzystną ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do MILANSA. Czy można wyłączyć w BIOS'ie oszczędzanie energii ( skoki napięć kontrolowane przez płytę w zależności od obciążenia procesora) "ASUS EPU" na płycie ASUS P5K PRO? Przymierzam się do zakupu tej płyty i jedynym jej mankamentem (według mnie) jest ta opcja. Wolę mieć stałe napięcie na procesorze, a nie zmieniane co chwila automatycznie. Proszę o szybką odpowiedź! Z góry dzięki! Chyba, że nadal jesteś na mnie wk******y (wkurzony, obrażony) to spytam kogoś innego... :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wkurzony na Ciebie? z jakiego powodu?

oczywiscie można :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...