Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Łukaszor

Który z tych laptopów wybrać?

Który laptop wybrać?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który według was laptop jest lepszy do gier?

• ASmobile S96S
      7
    • Compal VBI FL90+
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę sobie kupić laptopa głównie do gier. W internecie znalazłem 2 dość dobre laptopy:

ASmobile S96S

i

Compal VBI FL90+

Proszę o opinię który jest lepszy do gier chyba, że znaleźliście jakiegoś lepszego laptopa do 3200zł to proszę o linki.

acha: wiem, że laptopy nie są stworzone do gier ale tak się składa, że muszę kupić laptopa <_<

Będe wdzięczny za wszelkie porady :)

EDYCJA, 29 styczeń 2008: Zmienił się adres pierwszego laptopa!

Jest to ten sam laptop w tej samej cenie ale bez gry "Call of Duty 4" (trudno ale to to nic nie zmienia).

Edytowane przez Łukaszor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo tanie te laptopy. na twoim miesjcu brałbym ten pierwszy. Karta graficzna nieco słabsza, za to wiecej ramu, szybszy procesor, czytnik kart...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba też bym brał ASmobile, choć nie miałem z nim do czynienia i nie wiem, jak będzie wyglądała sprawa serwisu. Kolega ma Compala i nawet sobie chwali, jednak - spośród przedstawionych przez Ciebie modeli - konfiguracja tego pierwszego jest bardziej przekonująca :) Tak czy siak pamiętaj, że te notebooki są raczej z niższej półki, więc wykonanie może być nienajlepsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również zdecydowałbym się na ten pierwszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że przez tyle czasu nic nie pisałem ale byłem chory. Dziękuje za wszystkie rady i mimo, że dzięki waszej pomocy chyba zdecydowałem się na tego pierwszego laptopa to kupie go dopiero za jakiś tydzień więc dalej proszę o rady.

Zmienił się adres pierwszego laptopa na:

ASmobile S96S

jest to ten sam laptop w tej samej cenie ale bez gry "Call of Duty 4" (trudno ale to to nic nie zmienia)

a to jest drugi laptop który dalej biorę pod uwagę:

Compal VBI FL90+

oczywiście jak by ktoś znalazł lepszego po proszę pisać :D

Pamiętajcie, że ma to być laptop do gier :blink:

Edytowane przez MILANS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze tak,

Producent ASmobile

Procesor Intel® Core™ 2 Duo T7500 (2.2GHz)

Pamięć operacyjna RAM 4096 MB

Dysk twardy 160 GB

Matryca 15,4 WXGA (1280 x 800)

Rodzaj matrycy Lustrzana

Karta Video nVidia GeForce 8600 (256MB)

Karta dzwiękowa zintegrowana Azalia

Producent Compal VBI

Procesor Intel® Core™ 2 Duo T7300 (2.0 GHz)

Pamięć operacyjna RAM 2048 MB

Dysk twardy 120 GB

Matryca 15,4 WXGA+ (1440 x 900)

Rodzaj matrycy Lustrzana

Karta Video nVidia GeForce 8600GT 512MB

Karta dzwiękowa Realtek ALC268

opcja nr. 1 ma lepszy procek i wiecej ramy, lecz duzo gorsza matryce, slabsza karte graficzna i beznadziejna muzyczna. Jezeli masz zamiar grac na laptopie bez stacji roboczej to ja jednak zdecydowalbym sie na opcje nr.2 !

A tak w ogole to skad wziales takie firmy ? zastanowiles sie nad kwestia serwisu ? Jesli cos Ci sie stanie zebys nie czekal 4 tyg. na naprawe sprzetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem to firmy bo to są tak zwane "kadłubki" czyli po prostu składaki. ASmobile i Compal to jedne z najlepszych (jak nie 2 najlepsze) firm produkujących "kadłubki". Opinie o nich są różne ale szczególnie te 2 firmy są chwalone. Może to nie to samo co laptopy najlepszych firm ale za takiego laptopa o porównywalnych podzespołach musiał bym zapłacić dużo więcej na co mnie nie stać B) .

Po twoim poście Siarus naprawdę nie wiem co wybrać :wacko: Muszę to przemyśleć, i dalej proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również wybrałbym opcje 2 (ramu zawsze można dokupić), chociaż dziwię się Tobie Łukaszor, że decydujesz się brać notebooka do grania. Pewnie się już postanowiłeś, ale moje osobiste zdanie jest takie, że do grania tylko stacjonarny :) - za tę cenę będziesz miał znacznie coś lepszego wybierając stac. - przyznać trzeba, że matryce w tych notebookach są delikatnie mówiąc... kiepskie. Wydaje mi się, że na stacjonarnym z 17" monitorem gra się lepiej niż na 15"WXGA lustro. Jedynym plusem jest to że te notebooki biorąc pod uwagę cena/parametry są dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wiem, że laptopy nie są stworzone do gier ale tak się składa, że muszę kupić laptopa

Moi rodzice potrzebują laptopa do pracy, ale będzie to tylko prosta praca biurowa. Przez większość czasu laptop będzie w domu i mam zamiar na nim grać. Gdyby to był tylko mój wybór to na 100% brał bym stacjonarny.

Edytowane przez Łukaszor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro notebook to lepszy do grania jest Compal VBI FL90+ imo ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze wywolalem male zamieszanie moja wypowiedzia. Ram zawsze mozesz dokupic, karte muzyczna mozesz podlaczyc zewnetrzna, ale wymiana matrycy to juz spore koszta. Poza tym lepsza karta graf i nieco gorszy procek! Wiec z posrod tych 2 zdecydowanie opcja nr.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze, że napisałem maila do tego sklepu i dowiedziałem się karta graficzna w pierwszym laptopie to "GeForce 8600M GS (256MB DDR2)" a w drugim laptopie można samemu dołożyć pamięć nie tracąc gwarancji ale jest to 2 x 1GB i wszystkie sloty są zajęte.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przepraszam, że jeszcze ciągnę ten temat ale znowu zmieniła się oferta w tym sklepie :lol: Pierwszy laptop pozostał bez zmian a drugi znikną :wacko: , znalazłem coś w podobnej cenie ale już gorsze.

Oto laptopy które teraz biorę pod uwagę:

1. ASmobile S96S

2. Compal VBI FL90

znalazłem jeszcze taki:

3. Aristo Prestige 1700

Proszę o jakieś porady który z nich wybrać.

PS. Pamiętajcie, że to ma być komputer do gier!

Edytowane przez Łukaszor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cały czas radzę gigantyczną ostrożność wobec kadłubków - są paskudnie tanie, to kusi, ale może z nimi wiązać się masa problemów. Co więcej, problemy są kwestią szczęścia - czasem trafi Ci się super egzemplarz, czasem taki, który się mocno grzeje, nie wyłącza się, zawiesza się - a na dodatek nie wiadomo, co z serwisem :/ W przypadku Aristo masz przynajmniej gwarancję door-to-door - choć też nie jest to jakaś utra-bez-awaryjna marka.

Jako że różnica w konfiguracji sprowadza się praktycznie do RAM-u - bo np. jakość wyświetlacza ciężko mi ocenić, skoro nie widziałem tych modeli na oczy :P - i że Compala ma mój znajomy i dotąd nie narzekał zbytnio, głosuje na Compala. Ale 5x się nad tym zastanów. Albo 6...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie do lepszych znawców niż ja: czy laptop rzeczywiście jest sprzętem, który może służyć do grania??? Czy nie lepiej zostawić do geir stare PC-ty? Przecież w nich można wiele zmieniać i wymieniać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach przewagę zyskują PCty ze względu na cena/jakość komponentów, ale także ich póżniejszy upgrade. Jednak na notebooku nikt grać Ci nie zabroni, zależy od klasy sprzętu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak generalnie można wszystko, tylko mi chodzi o funkcjonalność, bo np taki lapek LG no to raczej do uzytku domowego i biurowego typu internet-muzyka-film-praca, tak samo dell albo inna toshiba

Czy rzeczywiście można dobrać takie parametry żeby to chodziło świetnie- teoretycznie powiedzmy, że budżet mamy do 10 tys zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No tak generalnie można wszystko, tylko mi chodzi o funkcjonalność, bo np taki lapek LG no to raczej do uzytku domowego i biurowego typu internet-muzyka-film-praca, tak samo dell albo inna toshiba
Przecież to zależne od konfiguracji kompa.

Czy rzeczywiście można dobrać takie parametry żeby to chodziło świetnie- teoretycznie powiedzmy, że budżet mamy do 10 tys zł :D
Można... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można za 5 tys. złotych kupić notebooka, który będzie grał i śpiewał i dobrze obsłuży zdecydowana większość gier. I nie ma tak, że Toshiby czy Delle są tylko do gier - niemal każdy producent ma modele dla biznesu, dla oszczędnych i dla miłośników gier.

Weźmy takiego Asusa X55SV-AS026C za 5100 zł:

karta graficzna: nVidia GeForce 9500M (DirectX10, SM 4.0, PureVideo)

model procesora: Core2 Duo T7700 (2.40 GHz, 4MB cache)

przekątna ekranu: 15,4 cali

wielkość pamięci RAM: 2 048 MB DDR2 (667 MHz)

dysk twardy: 250 GB

Czy Toshibę A200-1AX za 4250 zł, która w prawdzie jest gorsza, ale w zupełności powinna wystarczyć:

karta graficzna: ATI Mobility Radeon HD 2600 (DirectX10, SM 4.0, Avivo)

model procesora: Core2 Duo T7100 (1.80 GHz, 2MB cache)

przekątna ekranu: 15,4 cali

wielkość pamięci RAM: 2 048 MB DDR2 (667 MHz)

dysk twardy: 200 GB

W obu modelach można ew. pokusić się o dokupienie RAM-u dla pewnych tytułów, ale generalnie powinny być ok. I dobrałem je trochę na szybko i tylko dla przykładu - na pewno w tych przedziałach cenowych można znaleźć coś lepszego.

Oczywiście, notebooki, które służyłyby też do obsługi gier, mają gorszy stosunek ceny do jakości, ale nie mówcie, że trzeba wydać 10k zł - choć oczywiście można :) Weźcie pod uwagę też to, że notebooki mają małe wyświetlacze, więc gra na mega-wypasionej rozdzielczości mija się z celem (a więc pakowanie się w "krowę" z dwoma GeForce'ami jest bez sensu - chyba że ktoś chce podłączyć zewnętrzny monitor, ale to inna bajka > i wtedy myśli się raczej o stacjonarce :)).

A poza tym do gier to raczej konsola :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...