Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
piterjedi

Pytanie o stara plyte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio przeszlem z karty GeForce 4 MX 440 na Palit GeForce 7300GT przy takim configu:

Athlon 2500+ XP (1.8GHz)

512RAM

Plyta glowna: Asus A7V8X-X

Uruchamiam te nowsze gierki ale spodziwalem sie duzo lepszej wydajnosci ale to juz napewno wina reszty configu.

Szukalem info na temat mojej plyty glownej lecz nie znam sie zabardzo na tym i nie znalazlem informacji jakie typy pamieci obsluguje.Wiec czy moglby mi ktos powiedziec czy moja plyta obsluguje DDR2?Bo 2GB tej pamieci kosztuje tylko 140 zl a DDR1 juz 400 zl...

I jeszcze jedno:

Mojego porcka moge "podkrecic" w BIOSie na 2.2GHz, czy to bespieczne?Gdy mialem stary zasilacz to wtedy komp przy grze mi sie zawieszal, teraz mam Tracera 350W, wiem ze shit ale reszta kompa chyba nie pobiera duzo pradu?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.

Ostatnio przeszlem z karty GeForce 4 MX 440 na Palit GeForce 7300GT przy takim configu:

Athlon 2500+ XP (1.8GHz)

512RAM

Plyta glowna: Asus A7V8X-X

Uruchamiam te nowsze gierki ale spodziwalem sie duzo lepszej wydajnosci ale to juz napewno wina reszty configu.

Szukalem info na temat mojej plyty glownej lecz nie znam sie zabardzo na tym i nie znalazlem informacji jakie typy pamieci obsluguje.Wiec czy moglby mi ktos powiedziec czy moja plyta obsluguje DDR2?Bo 2GB tej pamieci kosztuje tylko 140 zl a DDR1 juz 400 zl...

I jeszcze jedno:

Mojego porcka moge "podkrecic" w BIOSie na 2.2GHz, czy to bespieczne?Gdy mialem stary zasilacz to wtedy komp przy grze mi sie zawieszal, teraz mam Tracera 350W, wiem ze shit ale reszta kompa chyba nie pobiera duzo pradu?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

1) Posiadasz komputer na socket A więc możesz instalować tylko i wyłacznie pamięć DDR1

2) W twój komputer nie opłaca sie inwetować juz zupełnie nic. Lepiej sprzedać to co masz na allegro i kupic coś lepszego i nowocześniejszego

3) Podkręcanie jest bezpieczne pod warunkiem, że nie zwiększasz napięcia i pilnujesz, aby temperatura nie była zbyt wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1) Posiadasz komputer na socket A więc możesz instalować tylko i wyłacznie pamięć DDR1

2) W twój komputer nie opłaca sie inwetować juz zupełnie nic. Lepiej sprzedać to co masz na allegro i kupic coś lepszego i nowocześniejszego

3) Podkręcanie jest bezpieczne pod warunkiem, że nie zwiększasz napięcia i pilnujesz, aby temperatura nie była zbyt wysoka.

Nie mam kasy na nowego kompa, myslisz ze jakbym mial to trzymalbym takiego grata w domu?

kurde... myslalem ze sobie przynajmniej ramu dokupie a tu taki shit :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ci sie tak wydaje. Zastanówmy się...

1)Pamięć

Posiadasz 512MB pamięci DDR1. Na allegro dostaniesz za nią 60-70 zł. W tej cenie możesz zakupic 1GB DDR2 667.

2)Procesor

Na chwile obecną twój procesor jest warty 100 zł. Za tyle pieniedzy możesz kupic bez problemu używanego Athlona 3000+ AM2 lub nawet wyższy model

3)Płyta główna

Tu jest najgorzej. Za twoja płyte powinienes dostac minimum 50 zł. Niestety nowe płyty są droższe, co nie oznacza ze bardzo drogie. Płytę psotaraj się wylicytwać na allegro. Ważne, żeby była pod gnioazdo AM2 i miała pci-express. taka jak ta bedzie dobra http://www.allegro.pl/item299755183_plyta_...m_gratisy_.html

4) Karta graficzna

Sprzedaj swoją kartę i zakup cos w tej cenie pod PCI-EXPRESS

i co? nie da sie? gwarantuje ci, ze dokładając niewiele pieniedzy znacznie podniesiesz wydajnosc całego zestawu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam jeszcze w zanadrzu 200++ zl tyle ze ze sprzedaza i kupnem sprzetu byly by klopoty a moi starzy by panikowali zebym czegos nie zdymal bo nowego kompa mi nie kupia :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie życie - nie ryzukujesz, nic nie osiagasz

i pamietaj! kto nie idzie do przodu ten sie cofa ;) ja ci tylko udowodniłem, że da sie zmodernizować sprzet małym nakładem kosztów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego DDR1 jest 3x drozsze od DDR2 skoro jest gorsze?Przeciez tego juz malo osob uzywa wiec powinni sprzedac to za pol darmo skoro im na magazynach zalega :/ Nie wiem co zrobic...Moze jak ram bedzie tanszy to dokupie bo z kupnem nowego kompa byloby duzo problemow i watpie zeby to wypalilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego że jest go mało a sporo osób potrzebuje - produkt niszowy. Zawsze tak było z pamięciami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sobie nie pogram :/ Karta poprostu nie moze sie wykazac przy reszcie sprzetu :(

Zaraz mi sie F.E.A.R. sciagnie to podkrece procka do 2.2GHz :/ Mam nadzieje ze sie nic nie stanie przy zasilaczu Tracer 350W

Edytowane przez piterjedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to sobie nie pogram :/ Karta poprostu nie moze sie wykazac przy reszcie sprzetu :(

Zaraz mi sie F.E.A.R. sciagnie to podkrece procka do 2.2GHz :/ Mam nadzieje ze sie nic nie stanie przy zasilaczu Tracer 350W

Tak się składa, że akurat mam na sprzedaż sprzęt po bardzo okazyjnych cenach. Mianowicie:

AMD Athlon 3500+ (AM 2) 2.2GHz - 150zł

K9N Ultra - 2F (socket AM2) - 150zł

GOODRAM 2x512mb (1GB) Dual Channel - 50zł

Wszystko jest używane równo rok i w pełni sprawne. Procek udało mi się wykręcić na prawie 3GHz! Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz na PW lub mojego maila. Mam nadzieję na udaną transakcję.

PS. Powód sprzedży to wymiana platformy na Intela i zakup proca (ewentualnie zasiłki). Mam odłożone trochę kasy więc szukam kupca na stary sprzęt.

PS 2 Nie wiem czy nie łamię regualminu zamieszczając takie ogłoszenie (to nie reklama, a w regulaminie nie doczytałem się niczego co dotyczy tej sprawy). Mogę też wysłać konfig sprzętu na PW.

EDIT: Zamieściłem tego posta w MCO.

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...