Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Ziemniak

Jak zabezpieczyc dane przed kimkolwiek na hdd i dvd.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Głównym założeniem działania programu jest to czy że w razie kontroli na przyklad czy mamy piraty, lub po prostu dane ktorych nie chcemy nikomu pokazywac, itp nic nie będą mogli udowodnić. Nie chodzi ze mam piraty, ale parę osob sie mnie pytalo a jak jeszcze ten kolega powiedzial o tym urzadzeniu http://www.allegro.pl/item287848868_szyfra...e_dysku_fv.html postanawiam sie wiec dowiedziec jak to wyglada w praktyce. Zaczerpnolem troche wiedzy i z tego co sie dowiedzialem programami wartymi uwagi sa Steganos Security Suite i TrueCrypt .Znacie te programy sa jakies lepsze szybciej dzialajace itp ? Jesli znacie jakies inne dajcie nazwy itp. Pozdrawiam

Ps.Sciagnolem TrueCrypt ale wogole nie radze sobie z nim. Mozecie mi podac jakies faq, instrukcje czy cos takiego.Ewentualnie do innego programu ktory polecicie.

Edytowane przez Ziemniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaz tych programów akurat nie korzystałem, ale za to miałem okazje poznać ten program: TopSecret Next Generation 4. Jest łatwy w obsłudze . Tworzy sejfy które mogą się pojawiać jako osobne dyski. Dane są całkowicie niewidoczne. Dopiero po otwarciu sejfu masz dostęp do plików. Możesz również udostępnić pliki innym jako tylko do odczytu itp itd. Dodatkowo możesz w taki sposób zaszyfrować dane na pendriva czy płytke DVD :). Nawet na innym komputerze na ktorym nie ma programu będziesz mógł odczytać pliki ale to w zalezności od tego czy tak bedziesz chciał - możesz wykluczyć możliwość odczytu na innych kompterach. Do wszystkiego jest kreator więc sobie poradzisz. Ma tez zabezpieczenia przed keylogerami itp itd. Korzystałem z niego przez pewien czas - jak dla mnie OK. Nie mogę jednak porównać do wymienionych przez Ciebie wiec trudno mi stwierdzić który lepszy.

Gdybyś się zdecydował i miałbyś jakieś pytania to pisz - postaram się pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio gdzieś przeglądałem test programów do szyfrowania danych. Wygrał TopSecret Next GEneration 4.0, który niestety ma jeden minus - cena ok. 340zł. Niewiele ustępowały mu jednak darmowe CE-Infosys CompuSec 5.1 czy TrueCrypt 4.3a. Dla notebooków najlepszy chyba był MySecureDoc Personal Edition PLUS 4.3 SR1, cena ok. 150zł. Jak będziesz miał konkretne pytania odnośnie któregoś z wymienionych softów, bądź będziesz potrzebował nieco bardziej szczegółowej charakterystyki - wal śmiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. A mam takie pytanie. Czy da sie caly dysk obecny ze wszystkimi danimi zaszyfrowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...