Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
!nt

Karta graficzna pod AGP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Mój sprzęcik to: Intel Pentium 2,5 GHz, 1 GB RAM i jestem szczęśliwym posiadaczem ge-force 6200 :) Niedługo będę miał dodatkowe 500 zł :) i właśnie zastanawiam się nad wyborem karty graficznej pod AGP. Jak sądzicie czy ta karta jest dobra? http://www.allegro.pl/item296370871_radeon...vi_agp_box.html, ale bardziej interesuje mnie ta http://www.allegro.pl/item299867802_nowosc..._s_4.html#photo. Tylko dziwi mnie, że skoro jest taka dobra to czemu kosztuje tylko 300 zł (i na dodatek nowa)? Nie znam się za bardzo na kartach graficznych. Jaka karta pod AGP będzię najlepsza w granicach 500 zł? A może coś za 300 i dokupić ramu? Pomóżcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz lepiej Radeona X1950 Pro on pomiata jak chce tego radeona HD 2600 Pro. Ten radeon HD 2600 Pro to okrojona jest jak cała rodzina HD2400/2600 (z jednostek TMU i ROP względem przeciwników od Nvidii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bierz lepiej Radeona X1950 Pro on pomiata jak chce tego radeona HD 2600 Pro. Ten radeon HD 2600 Pro to okrojona jest jak cała rodzina HD2400/2600 (z jednostek TMU i ROP względem przeciwników od Nvidii).

j/w

tylko powstaje pytanie cczy do PIV 2,5G opłaca się brać X1950PRO?

według mnie raczej nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno by powstało jeszcze jedno pytanie czy on będzie mógł kręcic procka na max ile da się? jeżeli nie to zostaje kompromis już lepiej brać GeForce 7600 GT 256MB na AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twoim miejscu sprzedałbym to co masz teraz i zakupił nowocześniejsze zabawki chociazby pod AM2.

Tania płytaka (150zł), prodek dwurdzeniowy (200 zł), 2GB DDR2 (120zł) i do tego siakiegoś uzwyke radeona za bezcen lub 8600GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi :)

Hmmm w pierwszym przypadku mógłbym podkręcić na maksa swój procek, ale to wymaga zainwestowania sporych funduszy w dodatkowe chłodzenie. Czy to ma sens, w sensie czy warto wydawać tyle pieniędzy, czy już lepiej, jak kolega napisał, sprzedać cały sprzęt i zakupić wszystko od nowa? A nawet jeśli to czy sprzedam Pentium 2,4 1GB ramu ge-force 6200 i płytę MSI 865E NEO2 za więcej niż 500 zł? Bo wtedy miałbym łącznie 1000, a to starczy na zmontowanie lepszego sprzętu, czy raczej w ogóle nie kombinować bo tylko stracę pieniądze?

Pozdrawiam :)

PS. co to są jednostki TMU i ROP, do czego służą? (czyt. czy są ważne)

Edytowane przez !nt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cenę za ten zestaw co podałeś chyba wyjdzie 450-500zł (róznie bywa z cenami). Tu masz wyjaśnienia KLIK

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS. co to są jednostki TMU i ROP, do czego służą? (czyt. czy są ważne)

ROP - to potoki renderujące wpływające na szybkość wyświetlania grafiki (wypełniania); im więcej tym lepiej, czyli są ważne.

TMU - jednostki teksturujące, ktore zajmują się nakładaniem tekstury. Od ich ilości rownież zależy szybkość układu.

Genaralnie zasada jest taka - im więcej takich jednostek ma karta tym lepiej. Oczywiście zwracaj uwagę również na taktowanie rdzenia, pamięci i rodzaj zastosowanych pamięci (polecam DDR3).

Nie zgadzam się z kolegą Milansem co do podstawki AM2 i proców AMD. Proponuję zakup Dual Core'a E2140, płyty Asus P5B i 2GB pamięci za ok 150zł. Sprzedaj stary sprzęt na Allegro, ale nie licz na ogromne sumy (ok. 450zł). Zaproponowany procesor spokojnie podkręciszdo 2,8ghz. Będzie to lepsze wyjście niż zakup tylko nowej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o cięcie kosztów ;)

teraz na AM2 możesz kupic dwurdzeniwoego proca za 140 zł, płyte za 150 i ram za 120. całkiem przyzwoity sprzet za 400 zł. Do tego jakaś grafa tylu x1950 lub nawet 3850 i życ nie umierac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam się pod temat, szukam karty graficznej za MAX 200zł pod AGP (wolałbym coś w okolicach 150zł)

Zastanawiałem się nad GF 7300GT, 7600GS ale nie wiem czy jest sens przy moich aktualnych podzespołach (zasilacz pociągnie?)

Procesor: AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 2800+

Płyta: MSI K8MM-V (MS-7142) (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)

Pamięć: 2 x 512 mb PC3200

Karta graf.: RADEON 9600 SE (prawdopodobnie walnięty, dlatego chcę zmienić, usterkę opiszę niżej)

Zasilacz: IBOX 350W :/

Radek prawdopodobnie walnięty po burzy. Często podczas oglądania filmów monitor się wyłącza, a komputer przestaje reagować, pozostaje tylko reset, scandisk się nie włącza. Natomiast podczas normalnej pracy nic się nie dzieje, gram w Lineage 2 też się nic nie dzieje. Napisałem to tylko jako dodatek i tak mam zamiar zmienić tą kartę:)

No i co Wy o tym myślicie?

Jest sens montować 7600GS?

Edytowane przez mruq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"GF 7600GS 256MB DDR3 PALIT Sonic AGP" . Mozna ją kupić na Allegro naprawdę tanio,a możliwości ma duże. Kilka kliknięć myszką i mamy praktycznie 7600 GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...