Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
s1w

Windows XP SP1 powinien widzieć 3GB RAM!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem odnośnie RAM DDR2. W slotach mam:

DIMM1: Corsair CM2X512-6400C4

DIMM2: Corsair CM2X1024-6400C4

DIMM3: Corsair CM2X512-6400C4

DIMM4: Corsair CM2X1024-6400C4.

Bios wykrywa prawidłowo ~3072 MB

Windows XP SP1 wykrywa błędnie 2048 MB

tak samo dxdiag, MemSet 3.0 i EVEREST, chociaż ten ostatni z zakładce SPD poprawnie wypisuje kości w slotach.

Jedyny poprawny odczyt w XP'ku jest z programu CPU-Z który wykazuje 3072 MB.

MemTest wkazał 0 błędów.

-----------------------------------------

Najbardziej mnie zastanawia, czy jest to tylko zły odczyt, czy XP wogóle nie obsługuje brakujących 1024 MB... a powinien:

Physical Address Extension - PAE Memory and Windows:

http://www.microsoft.com/whdc/system/platf...PAE/PAEdrv.mspx

Jak to naprawić?

-----------------------------------------

w zał. zrzut ekranu

post-5901-1199829727_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zainstaluj SP2 zobacz czy to pomoże - jeżeli nie, to się pomyśli.... ^_^ XP nie ma problemów z wykryciem 3 GB - inna sprawa ma się 4GB. Oczywiście masz XP 32bitowy rozumie ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najpierw zainstaluj SP2 zobacz czy to pomoże - jeżeli nie, to się pomyśli.... ^_^ XP nie ma problemów z wykryciem 3 GB - inna sprawa ma się 4GB. Oczywiście masz XP 32bitowy rozumie ;) .

nie ufam microsoftowi i każdemu jego szatańskiemu dziecku... serio na sp1 i z jednym firewallem - a wykorzystuje sprzet porzadnie - od (sic!) kilku dobrych lat nie mialem =ani jednego problemu ze sprzetem= nie liczac pierdół typu stery muzyczne a mikrofon. a wszyscy wiemy ze mozna czasem spedzic tydzien nocek na reinstalowanie sprzetu czy odzyskiwanie danych kilka razy z rzedu przez zlosliwosc rzeczy martwych lub niechciane konflikty.. (mam szczescie i pewnie zapesze, bo zaraz sie zabieram za podkrecanie ;), -_- tak wiec dobrze wychodziłem na unikaniu wszystkich łatek i łatek do łatek i łatek do rzeczy ktore popsuly poprzednie łatki, i łatek do usług ktore sa mi po dupe potrzebne a samemu microsoftowi na pewno... ale jezeli mialbym zyskac 1000 RAMu no to z bolem zastanawiam sie nad sp2 ;// no chyba ze ktos zna inne rozwiazanie lub konkretna latke na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem się, żeby ktoś miał problem z 3GB RAMu. Natomiast prawie wszyscy mają SP2. Nie mam pewności czy SP2 rozwiąże problem, ale jest to pierwsza rzecz która mi się nasuwa. Jeżeli chcesz to sprawdzić zrób sobie najpierw obraz systemu np. Norton Ghost czy Pargon Drive Backup a następnie zainstaluj SP2. Jeżeli nie pomoże przywrócisz sobie cały system w 10 minut. Jeżeli pomoże to już Twoja sprawa co wybierzesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...