Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
PL_kolek

GF 7600 vs GF 7900 lub Radeon X1950

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do szybkiego zakupu karty graficznej do mojego kompa. Mam dylemat czy wybrać Geforce 7600GS DDR3 256MB/128bit, czy Geforce 7900 lub Radka X1950X. Z tego co patrzyłem tańsza wersja (7600) to 300zł, a lepsza (7900, radeon) to ok. 450zł. I pytanie, czy opłaca się kupić te kart z wyższej półki (ewentualnie podsuńcie coś lepszego, ale bez szarżowania z cenami). Chodzi mi o to, żeby Wiedźmin poszedł jak najlepiej, Oblivion i wszelkiego rodzaju Battlefieldy, plus z rzadka jakieś inne nowości. Oczywiście jak najdłużej gry mają chodzić bez wymiany grafy. Moja konfiguracja:

Athlon 3200+

Radeon 9550 AGP (do wymiany)

RAM 2*1024MB DDR 400mHz

Zasilacz chyba 400W

To z najważniejszy rzeczy, jakby za mało szczegółów to piszcie.

I jeszcze jedno pytanie - opłaca się brać kartę z Allegro?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przymierzam się do szybkiego zakupu karty graficznej do mojego kompa. Mam dylemat czy wybrać Geforce 7600GS DDR3 256MB/128bit, czy Geforce 7900 lub Radka X1950X. Z tego co patrzyłem tańsza wersja (7600) to 300zł, a lepsza (7900, radeon) to ok. 450zł. I pytanie, czy opłaca się kupić te kart z wyższej półki (ewentualnie podsuńcie coś lepszego, ale bez szarżowania z cenami). Chodzi mi o to, żeby Wiedźmin poszedł jak najlepiej, Oblivion i wszelkiego rodzaju Battlefieldy, plus z rzadka jakieś inne nowości. Oczywiście jak najdłużej gry mają chodzić bez wymiany grafy. Moja konfiguracja:

Athlon 3200+

bierz Radosława X1950PRO...

tylko podkręć procka - wtedy będziesz miał całkiem fanjny sprzęt ;)

Zasilacz chyba 400W

To z najważniejszy rzeczy, jakby za mało szczegółów to piszcie.

a producent tej zasiłki to jaki jest?

I jeszcze jedno pytanie - opłaca się brać kartę z Allegro?

Dzięki

jeśli cena jest opdowiednio niższa tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno na allegro żadnych nieprzyjemności Ci nie przysporzy a bardzo dobrze jest zachować kilka zł w kieszeni ;)

Popatrz na ceny radeonow x1900 z tego co mi wiadomo to chyba 1950 są słabsze.

Z drugiej strony, Andrju ;P dlaczego nie dorwać jakiejś najmocniejszej wersji 7900? To trochę stronnicze bo po 4 latach przerzuciłem się sam na GF ale kupowałem słabą wersję i tu zadecydowało to, że często gry są optymalizowane pod te karty a nie radki i zawsze kilka klatek można uzyskać więcej. Poza tym 7900 i 1950 to ta sama półka a i tak 7900 szybszy...mylę się (sam już nie wiem bo nie patrzyłem na żadne testy od pół roku :D )?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Popatrz na ceny radeonow x1900 z tego co mi wiadomo to chyba 1950 są słabsze.

znaczy się to X1950 są szybsze - niewiele ale zawsze o pare % ;)

Z drugiej strony, Andrju ;P dlaczego nie dorwać jakiejś najmocniejszej wersji 7900?

właśnie dlatego, że 79GS jest słabszy od X1950PRO (na stocku - a to, że GF ma potencjał podkręcania a Radosław nie to inna sprawa ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DObrym pomysłem jest wyrwanie tego z allegro KLIK lub tego KLIK

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
znaczy się to X1950 są szybsze - niewiele ale zawsze o pare % ;)

właśnie dlatego, że 79GS jest słabszy od X1950PRO (na stocku - a to, że GF ma potencjał podkręcania a Radosław nie to inna sprawa ;))

Ano jakoś mi gdzieś w testach przewinęła się przez oczy tabelka z 1900 duuużo wyżej niż 1950 ;]

No i fakt...79 nic tylko podkręcać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...