Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mathi13

Nagrywarka DVD Samsung TS-H542A Czytanie płyt DVD i CD PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Kiedy nagrywarka DVD była nowa, czyli 3 lata temu czytała płyty wszystkie jakie miałem. Z czasem zaczęła co raz mniej czytać płyt, a teraz to płyty, ktore miałem kiedyś raz czyta raz nie. WIecie może jaki problem jest z nagrywarką? (jeżeli będe musiał czyścić laser to czym to czyścić?)

EDIT

Przepraszam ze sie utworzyly 2 te same tematy po prostu nacisnolem raz i nie bylo odpowiedz i przez przypadek nacisnolem drugi bo myslalem ze nie utworzylo .prosze usunac ten 2 temat z tym samym tematem!

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty czyszczące są mało skutecznie. Najlepiej rozkręcić nagrywarkę i zrobić to ręcznie: ja to robie nasączając alkoholem, spirytusem salicylowym itp patyczek do uszu i delikatnie czyszczę. Przy czym - przynajmniej w moim wypadku - problem który opisałeś to nie była wina brudnej soczewki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tę płyty sprawdzałem u kolegów i wczytywało za 1 razem im (pare dni temu porzyczyłem koledzę parę). Firmware zgrywałem najnowszy i nic nie pomogło. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce Cię martwić, ale może to być oznaka wysłużenia sprzętu :( Nie mam za bardzo koncepcji co można jeszcze zrobić. Poczekaj jednak no opinie ekspertów sprzętowych :) Z mojej strony pisze Ci z autopsji - sam miałem podobny problem z nagrywarka TEACa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli bede musial nową nagrywarke kupic? Ale to tylko testowe plyty tak sie czytaja niby ze seryjnie u nich wchodza

A tak nowe to spoko wchodza.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z mojej strony pisze Ci z autopsji - sam miałem podobny problem z nagrywarka TEACa
Ja z NECem. Ale prawdopodobnie wystarczy czyszczonko małe, oczywiście nie jakimiś tam płytkami, tylko sam rozkręczasz sprzęt i postępujesz jak Qdi napisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przepraszam, że odświeżam stary temat ale czyściłem laser ten spirytusem salicylowym i nic nie pomaga. Może napęd przełączyć na Slave jak kiedyś miałem , czy lepiej żeby został na master? Pomocy. Płytę Windowsa czyta i orginalne płyty. Zależy mi na tym, żeby czytał nagrywane płyty DVD. Może źle czyszczę ten napęd?

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle, dobrze... Powiem tyle... skoro nic nie pomaga (nawet taka głupota jak zmiana zworki) to napęd do kitu... Nie ma co ukrywać, że to chyba największa masówka jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy. Nowa nagrywarka - koszt 100 zł mówi samo za siebie.

Sterownik ForceASPI 1.8 może coś pomóc jeszcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam gdzie czyszciłem w napędzie laser to zauważyłem, że jest jakaś gumowa powłoka to mam ją zdjąć czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...