Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kubus4123

Laptop dla początkującego grafika

Jaka jest najlepsza firma produkująca laptopy??  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepsza firma do produkcji laptopów:

• Benq
      0
    • Asus
      0
    • HP
      2
    • Acer
      0
    • IBM Lenovo
      1
    • Fujitsu-Siemens
      1
    • Toshiba
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku miesięcy poszukuję notebooka dla siostry, która pracuje w programacg graficznych tj. Corel Draw, Photoshop i zaczyna pracować na programie AutoCad.

Znalazłem mnóstwo różnych ofert różnych firm, które reklamują laptopy o różnych parametrach. W związku z tym proszę o pomoc - jakie parametry powinien mieć taki notebook? Nie chodzi mi o jakiegoś wyszukanego laptopa za ok. 5 tysięcy, ale też żeby nie okazało się, że za miesiąc będzie przestarzały. Mój budżet kończy się na ok. 2500 zł. Z tego co słyszałem te programy opierają się głównie na procesorze... Czy to prawda?? Proszę o poradę dotyczącą parametrów, które musi mieć taki laptop i ewentualnie propozycje modeli takich laptopów. Z tego co rozmawiałem z siostrą nie potrzeba jej dużo dysku twardego (max. 100 GB). Jeszcze raz proszę i oczekuję na profesjonalne odpowiedzi :rolleyes: na forum lub e-mail: kubus4123@wp.pl. Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie odradzam zajmowaniem się grafiką na notebookach, ponieważ matryce na tego typu sprzęcie są bardzo słabe - b. źle odzwierciedlają kolory - zwłaszcza w notebookach z półki za 2500zł. Alternatywnym rozwiązaniem jest podłączenie monitora - choćby CRT, ale to wiąże się z kolejnym wydatkiem. Jeżeli miałbym już coś wybierać to dla mnie podstawowym parametrem byłaby matrca. Generalnie na najsłabszym komputerze dostępnym w sklepie pójdzie Ci Photoshop czy Corel (nie wiem jak AutoCad, ale o ile się orientuję to chyba b. wymagający program). Ja do niedawna pracowałem w Photoshopie z 256 MB RAMU i Duronem 1,2 - i dało się :)

Jeżeli jest taka możliwość i tylko taki budzet to proponuję zainwestować w komp. stacjonarny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, ale jest komputer stacjonarny, przewidziany jest zakup dodatkowo duzego monitora, a laptop jest potrzebny, bo czasami praca jest wykonywana w terenie. Owszem, te programy co zostały wymienione wcześniej pójdą na 256 RAM i Duronie 1,2, ale tak jak niektórzy to nazwają, "szkoda czasu na czekanie, aż się uruchomi program". Jeżeli chodzi o parametry AutoCada, to przedchwilą wyczytałem, że potrzebuje min. 512MB RAM, procesor 2-3GHz. I nadchodzi nieodwłoczne kolejne pytanie: Jakie laptopy proponujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie? Żadna z tych ;) Brakuje w sumie 2 najlepszych firm robiątych laptopy: Dell i Apple ;) Oj, widziałem na oczy pieknego Apple z Linuxem na pokładzie ;) Niestety są trochę przydrogie ;) Z Dellami miałem wiele razy styczność i naprawdę mi się podobały. Podzespoły świetnie dobrane, bezawaryjne, mało się grzeją i długo bateria trzyma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie samych firm - zgadzam się z przedmówcą, Apple i Dell rlz. Jeżeli chodzi o pytanie związane z tematem - w cenie tej znajdziesz kilka przyzwoitych modeli. Ja od kilku miesięcy jestem posiadaczem HP (z Core2Duo i 1GB RAM) i dotychczas jestem bardzo zadowolony. Mam taki kierunek studiów, że praca w AutoCadzie zajmuje mi dziennie po kilka godzin ;) więc mogę powiedzieć, że na takim sprzęcie nie ma z tym nawet najmniejszych problemów. Sam Cad nie jest aż tak bardzo wymagający, tym bardziej gdy tworzy się rysunki 2D (a takowe najczęściej mają miejsce). W modelowaniu trójwymiarowym wymagania są nieco większe. Podstawa to dobry procesor (w podanej cenie polecam CoreDuo, a nawet Core2Duo, w zależności od firmy notebooka), no i RAM minimum 1GB. Jeśli chodzi o firmy - (w określonej cenie) zdecydowanie polecam Toshiby, HPki i ew. Asusy. Zdecydowanie odradzam Acera. Jeśli chcesz konkretny model, pisz a coś doszukamy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tommy za odpowiedź. Super, że na mój wątek odpowiedziała osoba pracująca w tych programach. Bardzo Ci za to dziękuję. Siostra sama bardzo nie wie jakie parametry małby mieć ten laptop. Z tego co ostatnio poczytałem to AutoCad nie potrzebuje jakiejś wyszukanej grafiki. Czy to prawda? Mam prośbę... jak możesz podaj mi w przybliżeniu parametry swojego notebooka, co dodatkowo ułatwi mi szukanie. W związku z tym, że chodzą Ci te programy sądzę, że spełnia również oczekiwania mojej siostry :D . A może masz jakieś propozycje co do marki i modelu laptopów w cenie ok 2500 zł? Jeszcze raz serdeczne dzięki za odpowiedź i liczę na kolejne porady :P . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteś w stanie wydać 3tyś? Bo wtedy można nabyć już fajny sprzęt z prockiem C2D. No i jeszcze sprawa systemu operacyjnego - XP czy Vista? Bo z tym pierwszym już pozostały ostatnie modele, co nie oznacza, że jest gorszy... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że gdyby był to pożądny sprzęt to może i by się znalazło. Jeśli chodzi o drugie pytanie to wolałbym XP, bo podobno Vista zabiera dużo cennego RAM... :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej nizszej polki to moze Aristo ? Chociaz ja polecam Apple albo Toshibke i zdecydowanie odradzam IBM (te nowe) bo jak sie sprzedali chinczyka i oni robia to sa bardzo wadliwe

Edytowane przez Siarus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aristo niebardzo... Apple za drogi. Toshiba jak najbardziej ok. Dziś mam kupę roboty, ale kubuś jutro Ci poszukam co imho w tej cenie byłoby fajnego i skomentuję co nieco ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok... dzięki Tommy za pomoc... Pracuj spokojnie, ja poczekam :D . Pozdrowienia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Toshiby. Acery odradzam - awaryjne. Kup sobie coś jak mówili przedmowcy z CoreDuo lub Core2Duo - bo jak już wspomniałeś instrukcje głównie są wykonywane na procku. Co do Xp - mozesz miec cieżko złapać z sprzecik z tym systemem - wiec się spiesz. Vista nie jest azz tak pamieciozerna jak sobie zoptymalizujesz np. aero - usługi itp itd - wiec sie nie załamuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha... dzieki mekeke, ale nadal czekam na kolejne porady odnośnie laptopów... Tommy... jak bedziesz miał czas to czekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje typy:

~ 3 tyś.

HP nx7300 RU374ES WinXP!

Toshiba Satellite A200-1N2

~2,5 tyś.

HP 6710s GR620ES

Asus F5R-AP172

Asus A8HE-4P077A

~2 tyś.

Toshiba Satellite L40-14F

Odnośnie systemu, jak wyżej napisano sprzęt z XP to już ostatnie modele i o dziwo zamiast tanieć zwykle drożeją, aż do wyczerpania zapasów i zakończenia produkcji danego modelu. Powyżej wybierałem jedynie modele powszechnie dostępne. Można znaleźć inny ciekawy sprzęt, ale zwykle dostępny w nielicznej sieci sklepów.

+ PW ;)

Edytowane przez Tommy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 pierwsze co podales to sa przeciez chyba ze zintergrowana grafa ?

dla grafika taka grafika Intel Graphics Media Accelerator? z czym do ludzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy, tak tylko że za GeForce czy Radeona dopłacasz ~500zł. Wszystkie grafy GMA są zintegorwane i często stosowane w notebookach bo się sprawdzają, no i nie mają dużego poboru mocy. Oczywiście nie do nowszych gier. Znajdz mi sprzęt z C2D z niezintegrowaną grafą poniżej 3 tyś. (of kors nie jakiś nołnejm...). A użytkownik ma do wydania ok 2,5tyś. Powiedzmy, że możesz mieć albo C2D albo CD z niezintegorwaną w porównywalnych cenach.

Ps. Co ma grafa do początkującego grafika?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem grafikiem, ale nie tylko procesor pracuje przy programach graficznych. Np. przy renderowaniu ? nie wykorzystuje sie procesora graficznego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika wydaje mi się, że starczy - wbrew pozorom do grafiki wcale nie jest potrzeba wydajna karta graficzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grafika wydaje mi się, że starczy - wbrew pozorom do grafiki wcale nie jest potrzeba wydajna karta graficzna.
Dokładnie. Ważniejszy jest procek i RAM. Ponadto zauważ, że temat jest o początkującym grafiku. Rendering jest końcowym procesem w grafice 3D, zatem tu już grafa ma znaczenie, ale do takiej pracy wymaga się już odpowiedniego sprzętu, a przede wszystkim umiejętności. Nie na zadolności przeciętnego usera ;) No i nie oszukujmy się, za tę cenę nie kupisz jakiegoś megasprzętu, ale całkiem przyzwoitego notka można mieć bez problemu. Jeszcze odnośnie tej grafy GMA - bezproblemowo pociągnie ona przykładowo NfS:MW na średnich detalach przy rozdziałce 1024, więc aż taka słaba jak niektórzy zakładają to ona znowu nie jest ;)

Ps. Dlaczego PW nie działają? [Fatal error: Class 'plugin_msg' not found in /var/www/vhosts/pccentre.pl/subdomains/forum/httpdocs/sources/classes/attach/class_attach.php on line 1149]

Edytowane przez Tommy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok.. dzięki wszystkim za odpowiedź... Czyli do programów graficznych trzeba głównie pożądnego procka i RAM?? Dobrze rozumiem?? Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam... Tommy... mam pytanko... dlaczego podałeś linki do Asusa, jak wcześniej go odradzałeś?? To są jakieś wyjątkowe modele?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze to bylo spowodowane cena. Moze wez sobei sprzet na kredyt i kupisz jakis porzadny na lata, bo ja teraz kupisz taki sobie to szybko go bedziesz musial zmienic. Skoro jestes grafikiem to pewnie jakas tam kaske masz, wiec kredyt nie bedzie dla Ciebie duzym obciazeniem a kupic jakas toshibe za 3,5 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też poczekać - do przyszłego roku i kupić Della... w Carrefour :huh: http://pccentre.pl/Article16807.htm Chcociaż zanim to dotrze do Polski to pewnie z rok jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok.. dzięki wszystkim za odpowiedź... Czyli do programów graficznych trzeba głównie pożądnego procka i RAM?? Dobrze rozumiem?? Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam... Tommy... mam pytanko... dlaczego podałeś linki do Asusa, jak wcześniej go odradzałeś?? To są jakieś wyjątkowe modele?? :P
Tak, głównie RAM i procek. Nigdzie Ci nie odradzałem Asusa, tylko Acera...

wydaje mi sie ze to bylo spowodowane cena. Moze wez sobei sprzet na kredyt i kupisz jakis porzadny na lata, bo ja teraz kupisz taki sobie to szybko go bedziesz musial zmienic. Skoro jestes grafikiem to pewnie jakas tam kaske masz, wiec kredyt nie bedzie dla Ciebie duzym obciazeniem a kupic jakas toshibe za 3,5 tys.
Troszkę nieprzemyślana wypowiedź. Użytkownik chciał za 2,5k a Ty polecasz za 3,5k albo jakiś kredyt... Sprętu na 'nieskończoność' nie kupisz nidgy, zawsze po kilku/nastu latach choćbyś wydał nie wiem ile kasy trzeba będzie rozglądać się za nowszym sprzętem ;)

Możesz też poczekać - do przyszłego roku i kupić Della... w Carrefour :huh: http://pccentre.pl/Article16807.htm Chcociaż zanim to dotrze do Polski to pewnie z rok jeszcze
Dziwne, że taka firma ze posżywczakami się wiąże. Ale jak napisałeś, pewnie u nas an to jeszcze poczekamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...