Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
dawid145

Co sądzicie o Windows Vista?

Rekomendowane odpowiedzi

Zbyt ogólny temat. Sprecyzuj.

Vista ma swoje wady i zalety, jak wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

nie bede sie wypowiadał o viście ...

wypowiem sie o win xp, jak wydadzą SP3 to vista przestanie byc niemal potrzebna, a jesli wydadza dx10 na win xp to juz vista bedzie zbedna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bardzo dobrze pracuje się na Viscie. Podoba mi się Aero. Nie miałem też żadnych problemów ze sterownikami itp itd. Jest wygodny i intuicyjny - moim zdaniem bardziej niż XP. I powiem - wbrew ogolnej opinii- ze jest to bardzo dobry system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też pracuje na Viście i bardzo mi się OGÓLNIE podoba, z podkreśleniem na OGÓLNIE raz jeszcze. Ma kilka małych wad ale za to lepsza jest komunikacja z innymi kompami. A sterowniki oraz programy od czasu jej wydanie prawie że w 100% są kompaybilne. Chodz raz miałem nielada kłopot i w sumie rozwiązałem go tylko dlatego, że mam jeszcze xp na kompie i mogłem odszukac sterowników odpowiednich w plikach systemowych. Ale ogólnie warto wydać kase na viste :) A co do DX10 pod xp to nie wiem do końca jak z tym będzie bo microsoftowi też zależy na kasie i ekipie od dx też, a teraz sporo wydawane ma być pod dx10, zresztą tak samo jest ze sprzętem, nie obniża się wymagań by gracze ciągle i ciągle zaopatrywali się w nowy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

aero ... kde ma takie od 7 lat ...

poza tym... Crow mowił ze jak był na konferencji m$ to nikt z nich visty nie miał, i nikt nie miał ochoty zmieniać xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ma kilka małych wad ale za to lepsza jest komunikacja z innymi kompami.

Ja również pracuje na Visicie i mam tego pecha, że z siecią mam największy problem :/

Sadzę że prędzej czy później Vista się przyjmie, mimo że wsparcie dla systemu jest przedłużone - raczej nie będzie takiej klapy jak z Win Me,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Viście dużym plusem jest możliwość wyszukiwania - nawet w menu start co bardzo ułatwia nawigację po nim

z minusów -> trzeba się jednak trochę czasu poświęcić na przestawienie się; moim zdaniem nieciekawa obsługa urządzeń usb (szczególnie starszych i dyskow)

ale jak ktoś kupuje nowy komputer w porządnej konfiguracji to bezsensem jest zakup Windowsa xp.

Co innego jak kogoś skazują na używanie Visty na acerze z wolnym Celeronem i 512 ramu - bo to moze być koszmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale bądźmy szczerzy, na Win XP obsłużysz wszystkie aplikacje a na Viście czy już 7 ta ilość drastycznie sie zmniejsza... No powiem... Plusy to oczywiście wygląd "Aero" oraz te wyszukiwanie, ale minusów jest więcej, dużo więcej... No, jest wolniejsza od XP, trzeba sie przyzwyczajać... itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

[quote name=MateuszQ :D' date='24 październik 2009, 09:32' timestamp='1256365927' post='77152]

No, ale bądźmy szczerzy, na Win XP obsłużysz wszystkie aplikacje a na Viście czy już 7 ta ilość drastycznie sie zmniejsza...

false, na viscie faktycznie bywa różnie, na w7 masz tryb XP

http://webhosting.pl/Windows.7.dziewiec.nowosci.ktore.naprawde.odrozniaja.ten.system.od.XP.i.Visty?page=4 polecam zreszta cały art

[quote name=MateuszQ :D' date='24 październik 2009, 09:32' timestamp='1256365927' post='77152]

ale minusów jest więcej, dużo więcej... No, jest wolniejsza od XP, trzeba sie przyzwyczajać... itd...

mozesz powymieniać ? bo taki ogólnik nikomu nic nie mowi ...

zakłądajac 2 swiezo zainstalowane systemy xp i 7, prawdopodobnie xp faktycznie bedzie szybszy (chociaz nie miałem doczynienia z wersjami sklepowymi w7 jeszcze, jedynie z akademicka) tak rowniez wynika z tego testu http://www.testfreaks.com/blog/information/windows-xp-vs-vista-vs-7/

przypomne jednak ze pod w7 mamy najnowsze directx co dla masy uzytkowników grających, jest niemal kluczowe

dodatkowo sadze ze jakby wyłączyc aero (które jest co by nie mowic ładnym bo ładnym ale jednak zjadaczem zasobów) to szybkosc by sie konkretnie poprawiła

nie chce tu tez wyjsc na jakiegos zwolennika w7 czy tez m$ lover'a natomiast nie ukrywajmy w7 jest naprawde niezłym rozwiązaniem (chociaz ja poki co zostaje przy swoim windows server 2003 skonfigurowanym na desktop ]:-> )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pracuję na Viście. Ogólnie system jak to system. Mimo że jest troche wolniejszy od XP i ma te swoje głupie "zezwolenia" za każdym razem, jak chcemy coś uruchomić. Mnie to ogólnie na dłuższa mete denerwuje, ale można się do tego przyzwyczaić. Co do sterowników jest 98% kompatybilna, przy pracy w sieci nie mam żadnych zarzutów. Jeżeli będziemy używać wyglądu klasycznego przy viście to praca na nim tylko minimalnie się poprawi natomiast, gdy wyłączymy wszystkie niepotrzebne nam zadania, na "REAKCJE" Visty wcale nie można narzekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...