Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
doppleganger

nvidia czy ati

Rekomendowane odpowiedzi

witam. zastanawiam sie nad wyborem karty graficznej do mojego kompa. wybierac zamierzam pomiedzay radeonem x1950 a geforcem 7950. na razie nie sprezywoalem sobie we lbie jeszcze producenta. zagladalem na testy tych kart ale chce poznac wasze opinie. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te karty są bardzo porównywalne że sa prawie równe. Lecz polecam jednak od geforce 7950. (ati i wyjatki czasem moga zadeycowac.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jeśli jednak zależy Ci na najnowszych grach typu Crysis czy AC to polecam jednak kupić karte graficzną zz DX10. Najlepsza będzie GeForce 8600GTS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorek ja mam pelnego PL Crysisa ale on jakby wlaczyl DX10 na GF 8600 GTS to by sie scinalo ta gra ma bardzo piekna grafike. i do Dx 10 wymagac do tej cry to raczej cos z serii Gf 8800 bo ta gra na srednich tez potrafi pokazac troche co umie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no temat "osemek" juz przerobilem. nie chce... a raczej nie stac mnie na te karty. bo jesli juz zaopatrze sie w karte obslugujaca dx10 to bedzie cos w granicach 8800 ultra lub gtx. ale nastapi to w przyszlosci na tyle odleglej, by:

1. z systemem vista nie bylo zadnych klopotow (pelne sp itp.)

2. gdy pkt 1 zostanie zrealizowany (czas, czas, czas), karty potanieja.

geforce 8600 i crysis? nie wydaje mi sie. zadne dx 10 + full detale na 8600/8500... to se ne da

zalezy mi na karcie ktora w pelni obsluzy dx9. czy ktos mial do czynienia z radkiem sapphire x1950xt 256mb? wydaje sie dosc sensowna karta?...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem bo 8600GTS jest w sumie na poziomie 7950 i ma DX10 ;) Bardzo opłaca się ją kupować bo już przy takich kartach support DX10 się opłaca ;) Więc nie wiem czy kupowanie znacznie bardziej grzejącego się 7950 jest opłacalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem ma dx10 ale co mi z tego dx10? gdzie ja sie naciesze tym dx10?

visty nie posiadam bo drogo to wychodzi a piratom wiadomo - nie! z drugiej strony 128 bitowa szyna tej 8600 chyba sie nie umywa do 256 kazdego 79**. pamieci powyzej 256 mozemy potraktowac jako nadwyzke w grach. a jesli ustawie detale na najwyzsze w crysisie lub nowym nfs na rozdzielczosci 1280/1024 przy dx10... mysle ze pokaz slajdow ;)

nie wiem... nie znam sie. ale jakos tak mysle ze raczej wole pozostac przy starszych kartach 7950/x1950, ktore w pelni obsluza dx9.0c w rozdzielczosci 1280/1024 (19cali), a zainwestowac grubsza kapuche w karte 8800 i wiekszy ekran za jakis czas...

mysle ze cena to jakies 500 (+/- 100) zl. i dalej sie waham: radeon... geforce...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może pomyślisz o jakiejś gorszej karcie by móc kupić ją za mniejsze pieniądze i zostawić reszte na odłożenie na 8800. Wybór należy do Ciebie. Ale według mnie lepiej kupić pasywnie chłodzoną karte 8600GTS o wydajności zbliżonej do 79**. Ale jak co to weź GF 7950.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i oto niespodzianka: kupilem 8800 gts od evga ;) po promocyjnej cenie 550 zl :)

czekam na dostawe i podziele sie spostrzezeniami jak tylko ja zamontuje.

pozdrawiam

zwracam sie z prosba do ekspertow o zerkniecie do posta w dziale procesory o problemie z temperatura napisanego przez xusa.

Edytowane przez doppleganger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...