Cudak 0 Napisano 8 Listopad 2007 Mam problem, facetka od Programowania zadała mi 3 zadania i nie wiem jak je zrobić , muszę zrobić tylko jedno z tych trzech. Pomożecie ? O to one: 1. Napisz w języku Turbo Pascal program FIUGRY obliczający pole powierzchni i objętość) czterech figur przestrzennych. Program powinien dziać w pętli i zawierać menu umożliwiające wybór figury. 2. Napisz w języku Turbo Pascal program PODSUMOWANIA, który oblicza średnią arytmetyczną, wyszukuje wartość najmniejszą i największą z 100 wylosowanych liczb z zakresu podanego przez użytkownika. 3. Napisz w języku Turbo Pascal program GRA symulujący rzuty 2 kostkami do gry. Gracz ma za zadanie zgadnąć wylosowane liczby. (Można udzielać mu podpowiedzi np. za mało, za dużo) Jeśli gracz poda poprawną odpowiedź, oprócz komunikatu, powinna wyświetlić się na ekranie liczba wykorzystanych przez niego prób. Z góry Dziękuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 8 Listopad 2007 podpowiemy jak nam konkretnie powiesz czego nie umiesz "nie wiem jak je zrobić" niewiele znaczy. nie znasz wzorów na pole powierzchni i objętość brył ? zakładam z składnie pascala znasz ... ? na pewno (raczej ) nikt nie zrobi tego ZA ciebie ad1) nie widze problemu... ad2) Randomize; inicjalizuje generator liczb losowych Random (n) losuje liczbe z zakresu 0-n ad3)jw. Edit: zrob cos, pokaz, powiedz czego dokładnie nie wiesz jak zrobic tylko nie chce słyszec "wszystkiego", bo to oznacza ze nie znasz pascala no a w sieci jest całe multum kursów pascala z których sie nauczysz składni i podstawowych komend. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach