Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
PPP91

Jak ulepszyć mój zestaw komputera?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki sprzęt:

Procesor- AMD Athlon XP 2500

Płyta główna- AMD Asus A7N8X-X

Karta graficzna- FX5200 128MB Prolink

Pamięć RAM- 256 MB DDR400

To chyba najważniejsze, poza tym dysk 80gb itp, ale tamte chyba nie są ważne aż tak.

Wszystko mam z tym komputerem mniej-więcej ok, ale już wiele gier mi nie działa -za słaby sprzęt.

Tylko teraz mam pytanie do Was (bo pewnie się lepiej na tym znacie):

Co teraz wymienić żeby znów mi działały gry wszystkie dobrze, ale żeby za dużo pieniędzy nie wydać na to?

Myślę żeby pamięć na 1GB RAMu wymienić, ale też nie wiem jakiej marki, czy w dwóch kostkach czy jak żeby mi do płyty głównej pasowało.

Proszę o poradę co teraz zmienić żeby wszystko ładnie chodziło (albo chociaż większość ;) )

Mam jeszcze taki problem, że często w wielu grach, nagle wyskakuje taki błąd, wyłącza się gra i takie okienko z opcjami: "wyślij" lub "nie wysyłaj" informacji o błędzie do xyz (do kogoś tam, nie pamiętam, czy producenta komputera czy kogo tam). Nie wiem co z tym zrobić.. Nie widziałem żeby to u innych tak często wyskakiwało jak u mnie.. Proszę poradźcie mi coś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój sprzęt lata świetności ma za sobą (bynajmniej jeśli chodzi o nowsze gry). Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie dozbieranie kasy do nowego zestawu, bo inwestowanie w tego nie jest zbyt rentowne (zakładając, że chcesz zrobić z niego maszynkę do gier ;) ). RAMu masz malutko, grafa kiepska itp. ...

Mam jeszcze taki problem, że często w wielu grach, nagle wyskakuje taki błąd, wyłącza się gra i takie okienko z opcjami: "wyślij" lub "nie wysyłaj" informacji o błędzie do xyz (do kogoś tam, nie pamiętam, czy producenta komputera czy kogo tam). Nie wiem co z tym zrobić.. Nie widziałem żeby to u innych tak często wyskakiwało jak u mnie.. Proszę poradźcie mi coś ;)

A grasz w oryginały? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha..

Ale na razie nie chcę zmieniać całego komputera.

A jakbym zmienił pamięć RAM na 1GB DDR to by działało już dużo więcej, czy przy tej karcie graficznej to dużo nie zmieni?

A to dlatego że nie gram w oryginały? :P To żeby tego nie było trzeba by mieć oryginalny system i oryginalne gry tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aha..

Ale na razie nie chcę zmieniać całego komputera.

A jakbym zmienił pamięć RAM na 1GB DDR to by działało już dużo więcej, czy przy tej karcie graficznej to dużo nie zmieni?

Zmieni, ale o nowszych tytułach możesz zapomnieć. 256 w dzisiejszych czasach to bardzo mało, nawet nie mówie o graniu, ale o normalnym użytkowaniu.

A to dlatego że nie gram w oryginały? :P
Wielce prawdopodobne.

To żeby tego nie było trzeba by mieć oryginalny system i oryginalne gry tak?
Jeśli chcesz być zjodziejem - nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zmieni, ale o nowszych tytułach możesz zapomnieć. 256 w dzisiejszych czasach to bardzo mało, nawet nie mówie o graniu, ale o normalnym użytkowaniu.

Ale do jakichś gier- niekoniecznie najnowszych ale w miarę nowych będzie ok?

Głównie w strategiczne gram, to tam chyba tyle nie potrzeba grafiki co w jakichś strzelankach itp, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale do jakichś gier- niekoniecznie najnowszych ale w miarę nowych będzie ok?

Głównie w strategiczne gram, to tam chyba tyle nie potrzeba grafiki co w jakichś strzelankach itp, nie?

Nie jest powiedziane, że strategie nie są wymagające... ;) No AoE:2 spokojnie pójdzie :P <żart oczywiście>

Napisz +- w jakie gry masz zamiar grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie to bym chciał grać w:

-Age of Empires 3 +dodatki (działa mi teraz dobrze, ale na niskich detalach)

-Warhammer 40.000: Dawn of War -ten nowy dodatek co ma niedługo wyjść żeby mi działał, bo zwykła wersje i Dark Crusade działa mi dobrze

-Warhammer Mark of Chaos -teraz w ogóle mi nie chodzi

-Heroes 4 +dodatki -teraz się zacina na najniższych i się dłuuuugo ładuje

-Rome Total War -w bitwach mi się zacina

-Neverwinter Nights 2 -zacina się i się dłuuuugo ładuje

-Dungeon Siehe 2 -troche się tnie ale w niektórych miejscach tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
-Rome Total War -w bitwach mi się zacina

Nie jestem specjalistą od gier, al Rome total War znam b. dobrze :). Jeżeli chodzi o grę, to karta graficzna spokojnie pociągnie Ci ta, którą masz. Problemem akurat w tym przypadku jest RAM. Ja grałem w RTW na GF 2 MX100 32MB i dało się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twojej konfiguracji najbardziej razi ilość RAMu, więc na początek musiałbyś dokupić z 1GB. Żeby zagrać w wymienione pozycje powinno wystarczyć (przynajmniej w większość). A potem już cała reszta - grafa, no i procek z płytą, ale to już mało rentowne, tu lepiej w nowego kompa inwestować imho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki RAM kupić? Każdy będzie pasował do płyty głównej i będzie się zgrywał z pozostałymi częściami? Czy jakiś konkretny musi być?

I chodzi mi o taki żeby był w pełni wykorzystywany, a nie np. w 70% bo na więcej mi reszta nie pozwoli :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jaki RAM kupić? Każdy będzie pasował do płyty głównej i będzie się zgrywał z pozostałymi częściami? Czy jakiś konkretny musi być?

I chodzi mi o taki żeby był w pełni wykorzystywany, a nie np. w 70% bo na więcej mi reszta nie pozwoli :|

najlepiej dwie kostki 2 x 512 MB DDR[1] firma raczej obojętna (jeśli nie kręcisz) tylko żeby miały niskie timingi min 2,5-4-4-8

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanówmy się chłopaki czy nie byłoby mu łatwiej zmienić na coś ala socket 939. Ceny SA a 939 są dosyć podobne, szczęka opada ale jednak. Poszukałby kupca na obecne mobo i procka a potem zainwestował w jakiegoś A3000+ za 130zł. Przy strategiach jak AoE3 CPU też przecież ma cholendarne znaczenie, już nie tyle grafika, bo zaawansowane animacje itd zawsze można wyłączyć ale ilość jednostek i obliczanie ruchu dla każdej z nich to nie lada zadanie...

Ja bym tu zrobił 1GB ramu - 100zł, CPU i płyta - 300zł, grafika na PCI-e jakaś 7300gt za 170zł. A do tego jakieś 200-300zł ze sprzedaży obecnego konfigu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. może tak będzie lepiej rzeczywiście

Tylko mógłby ktoś podać jakiś link do sklepu internetowego w którym bym to mógł kupić nieprzepłacając? ;) Czy lepiej na allegro?

Jak tak licze na jakimś pierwszym lepszym sklepie internetowym, który mi w googlach wyskoczył to mi wychodzi że na to około 500zł bym wydał.

A za ile ten mój sprzęt można by sprzedać? Jak myślicie? I gdzie go wtedy sprzedać? Na allegro, czy w jakimś serwisie czy gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm.. może tak będzie lepiej rzeczywiście

Tylko mógłby ktoś podać jakiś link do sklepu internetowego w którym bym to mógł kupić nieprzepłacając? ;) Czy lepiej na allegro?

Jak tak licze na jakimś pierwszym lepszym sklepie internetowym, który mi w googlach wyskoczył to mi wychodzi że na to około 500zł bym wydał.

A za ile ten mój sprzęt można by sprzedać? Jak myślicie? I gdzie go wtedy sprzedać? Na allegro, czy w jakimś serwisie czy gdzie?

http://www.skapiec.pl/ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok thx

Tutaj wyszło 450 około.

A za ile i gdzie sprzedam mój sprzęt obecny najkorzystniej? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej na allegro.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem używanego biostara, athlona 3000+, radzia x300, 1gb ddr za 380zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...