Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Geo

Asus F3JC się przegrzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Mój notebook ma gorączkę. Temperatura na procesorze sięga nawet 85-86 st. i nie ma podstaw, żeby taka była. Wentylator działa poprawnie, a ostatnio go poczyściłem (jak zaczęły się problemy). Gorączka nie ma też związków z ilością uruchomionych programów - czasem kilka naprawdę podstawowych wystarczy... (Z resztą nawet przy 100-proc. obciążeniu procesora nie ma on prawa tak się grzać.) Temperatura jest tym większa, im dłużej komputer pracuje - takie rekordy pojawiają się po kilku-kilkunastu godzinach pracy.

Wprawdzie wysoka temperatura NAJCZęŚCIEJ notowana jest tylko przez chwile, bo po kilku-kilkunastu sekundach spada do "jedynych" 78 st., a później czasem nawet do 68 st., jednak mimo wszystko bardzo mnie to niepokoi, bo nie chce smażyć na notebooku jajek...

Wydaje mi się, że termometr wskazuje prawidłowe wartości - wysoką temperaturę czuć na klawiaturze... Prędkość wentylatora oczywiście dostosowuje się do aktualnych potrzeb, od chwili włączenia komputera pracuje dość intensywnie (choć nie w trybie suszarki - ten włącza się w chwilach kryzysu). Wcześniej podobnych incydentów nie zanotowałem - takie wskazania są gdzieś od kilkunastu dni.

System: Windows Vista Home Prenium

Procesor: Intel Core Duo T2350 @ 1.86GHz

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

P.S. Temperatura w momencie pisania posta: 69 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężka sprawa...

Nie wiem, czy czujniki dobrze pokazują wartość temperatury ?

Na pewno tak wysoka temperatura nie jest normalnym zjawiskiem...

Warto spróbować włączyć wentylatory na maksymalne obroty, tylko pozostaje pytanie, czy praca przy tak głośnym urządzeniu nie stanie się uciążliwa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już dawno przestało być śmieszne... Macie dowód:

Temperatura.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pozostaje Ci nic innego, jak oddać go do serwisu. Z pewnością masz na niego jeszcze gwarancję. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam, ale na miesiąc bez komputera bezwzględnie nie mogę sobie pozwolić (praca licencjacka, prace nad nową wersją PCC, praca zawodowa). :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geo a może odpalić pod Linuksem (jakaś LiveCD) i poobserwować temperaturki? Jakiego softa używasz do ich odczytu? I czy wentylator wydmuchuje faktycznie takie ciepłe powietrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam Everesta Ultimate. Wentylator wydmuchuje b. ciepłe powietrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możę masz zle założyony radiator ?

albo pasta ma już czasy świetności ma za sobą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to raczej nie to, bo mówił że cały jest gorący i powietrze które wyrzuca też

podpisuje sie pod tym co powiedział Tommy, sprawdź pod linuksem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz proponuję odpalić kompa z płyty lub ew. z BIOSu i dać mu na chwilę pochodzić, po czym sprawdzić temperatury. Jeśli w BIOSie się nie grzeje to znaczy, że coś w systemie mocno go obciąża, może jakiś ukryty proces.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze raz proponuję odpalić kompa z płyty lub ew. z BIOSu i dać mu na chwilę pochodzić, po czym sprawdzić temperatury. Jeśli w BIOSie się nie grzeje to znaczy, że coś w systemie mocno go obciąża, może jakiś ukryty proces.

no tak tylkom że w BIOSIe obciążenie procka to +/- 70% ...

(jeśli nie wierzysz sprawdz po włączeniu kompa system w idle a w BIOSie) ...

więc tylko tryb awaryjny..

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no tak tylkom że w BIOSIe obciążenie procka to +/- 70% ...

(jeśli nie wierzysz sprawdz po włączeniu kompa system w idle a w BIOSie) ...

więc tylko tryb awaryjny..

Nie rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie rozumiem?

BIOS to nie idle tam procesor pracuje prawie na maxa (+/- 70%)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BIOS to nie idle tam procesor pracuje prawie na maxa (+/- 70%)

Jak Ty mierzysz obciążenie proca w BIOSie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem ostatnio do Asusa. Zasugerowali, żebym zainstalował najnowszy BIOS, choć w sumie kompletnie nic to nie dało. Ich zdaniem mobilne procesory Intela wytrzymają do 100 stopni, ale to marne pocieszenie jak dla mnie. Rekord do tej pory: 90 st.

W wolnej chwili (może kiedyś nastąpi :)) zapodam jakiegoś Ubuntu na LiveCD, jak sugerował Tommy. Ale to też dla mnie żadne tłumaczenie - nawet jeśli temperatura będzie niższa niż w Windowsie - bo przy 100-proc. obciążeniu procesor nie powinien się tak grzać, przynajmniej moim zdaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak Ty mierzysz obciążenie proca w BIOSie?

logiką....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
logiką....
Aha... ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co Geo z tym zrobiłeś, już jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam 75 st., ale ostatnio nie mam za bardzo czasu na monitorowanie tego :( Choć się nie poparzyłem jeszcze, a komputer się nie spalił :P Dzięki za troskę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem usunięty. Sympatyczny nieznajomy zostawił mi wiadomość na forum, że w tej serii zapycha się wylot powietrza. I mimo że poczyściłem notebooka w środku, jego konstrukcja sprawiła, że przeoczyłem ten drobny szczegół. Notebooki serii F3JC są tak skonstruowane, że wylatujące powietrze ochładza resztą sił radiator, gromadzący ciepło z procesora, przekazywane za pomocą miedzianego pipe'a. Co więcej, radiator ten jest schowany pod obudową "tworzącą" tunel powietrzny, i przez to właśnie go przeoczyłem :)

Ważne, że wszystko śmiga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...