Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
spoko5

Problem: instalator Windows nie widzi dysku!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 2 dyski w moim kompie. Pierwszy nowy dysk 3 partycje i na dysku C jest system, drugi dysk przełożony ze starego kompa 2 partycje. Wszystkie partycje są w NTFS-ach. Chciałem sformatować dysk wrzuciłem płytkę z WinXp, w biosie przestawiłem żeby z płyty startowało, i wszystko robiłem po kolei jak pisało. W końcu doszedłem do momentu w którym wybiera się dysk -partycje- na której chce się zainstalować Win. I tu mam problem..... Łącznie mam 5 partycji na 2 dyskach a widzi mi tylko te 2 ze starego dysku, dlaczego nie widzi nowego dysku na ktorym jest system zainstalowany?? Moze mi ktoś pomóc?? Dziękuję z góry:)) Pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Mam 2 dyski w moim kompie. Pierwszy nowy dysk 3 partycje i na dysku C jest system, drugi dysk przełożony ze starego kompa 2 partycje. Wszystkie partycje są w NTFS-ach. Chciałem sformatować dysk wrzuciłem płytkę z WinXp, w biosie przestawiłem żeby z płyty startowało, i wszystko robiłem po kolei jak pisało. W końcu doszedłem do momentu w którym wybiera się dysk -partycje- na której chce się zainstalować Win. I tu mam problem..... Łącznie mam 5 partycji na 2 dyskach a widzi mi tylko te 2 ze starego dysku, dlaczego nie widzi nowego dysku na ktorym jest system zainstalowany?? Moze mi ktoś pomóc?? Dziękuję z góry:)) Pozdro...

miałem podobny problem dawno temu i okazało się, że trzeba z jednego dysku zdjąć zworkę i wtedy wykrył,

warto też przyjrzeć się biosowi, gdyż starsze biosy mają problem z większą pojemnością łączną dysków

jeżeli moje rady nic nie dadzą możesz zadzwonić do sklepu komputerowego ZNAK, do serwisu w tym sklepie, oni chętnie udzielają rad, warto przeanalizować konfigurację komputera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy jak masz podpiete dyski. slave czy master. To wlasnie pisze ten kolega wyzej, sprawdzasz to poprzez zworki(jamprerki) na dysku. Pewnie stary dysk masz podpiety na master a nowy na slave na innej tasmie i w biosie Ci nie wykrywa dyskow poowyzej 20 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...