Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Ekhangel

Rozwalony radosław x1900xt?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem z moją kartą graficzną ati radeon x1900xt ( w sumie nie jestem na 100% pewny, czy to karta... )

Przy graniu w gry ( z 2006 roku wzwyż - ostatnio testowana na Battlefield 2142), karta ma dobre osiągi, takie, jakie na ten model przystało. Jednak już po paru minutach grania zaczyna wydobywać się pikanie z systemowego beepera - coś jak alert przegrzewania, ale karta jest chłodna. Każdemu piknięciu towarzyszy biały błysk na ekranie. Już po 10-15 minutach gra zaczyna się trochę ścinać, a pod koniec wszystko się natęża i można już podziękować sobie.

W wymagających grach ( testowane również na Test Drive Unlimited ) wszystko objawia się już po... 5 minutach, na samym początku płynnie, a po minucie pierwsze efekty specjalne. Co ciekawe - gdy w w/w grze wyłączyłem Anti-Aliasing, coś się poprawiło, nie pamiętam czy przestało pikać, czy migać, czy to i to, ale się poprawiło.

Z kolei w jednej z gier, starej MMORPG Thang z wymaganiach sprzed 4 lat, dzieją się już w ogóle niesamowite rzeczy. Gra zaczyna ścinać po minucie, ale jest to ścinanie dziwne. Otóż jest to tak, że w niektórych miejscach na mapie chodzi płynniutko, jak na początku, a potem przeskakuje coś i znowu się psuje wszystko. W tej grze nie ma pikania, ani białych artefaktów. Ten przykład dodałem, aby pomóc może komuś zidentyfikować problem.

Sterowniki do radka najnowsze. Karta nie jest podkręcona.

Proszę o rady, powinienem odnieść do serwisu? I tak na 24 Grudnia zamawiam od głównych sponsorów ( matki ) Geforce 8800 gts 320, no ale może da się coś z tego radosławowego złomu jeszcze uratować.

Konfiguracja sprzętowa:

IntelCore2Duo 6400 2.13 GHZ || DDRII 2GB || Ati Radeon x1900xt 256 || Zasilacz 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pikanie to raczej wina procesora -może się przegrzewa - sprawdz jego temp oraz jak ułożony jest cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pikanie to raczej wina procesora -może się przegrzewa - sprawdz jego temp oraz jak ułożony jest cooler

Cooler od procka? Ułożony jest dobrze, to znaczy tak mi się wydaje... na reszcie się nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...