Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kallor

podkręcanie a 3600+ na ASUS M2N4 SLI

Rekomendowane odpowiedzi

mój komp to:

AMD Athlon 64 X2 3600+ Windstor

Pł. gł. Asus M2N4 SLI

1gb goodram 667 i 512 hp 533

msi radeon X1600pro

zasilacz 350W delta

dwa napędy dvd

a dysk quantum 20 gb

podkręciłem na 2100 i przez 5min orthos i było 65 st Celcjusza dalej go kręcić?

na płycie głównej vcore max to tylko 1.25V:(

co moge jeszcze zrobić z nim?

:huh: :huh: :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3600 i taka temperatura? Czy napewno dobrze założyłeś wentylator? I jak z temperaturą bez podkręcenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce mi odp wejść... temp kiedys zamknieta buda 70 otwarta buda 40-45 stopni teraz srednio 55-60 przy ty lekkim OC FSB210 HTx3 :mellow: i otwartej budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie chce mi odp wejść... temp kiedys zamknieta buda 70 otwarta buda 40-45 stopni teraz srednio 55-60 przy ty lekkim OC FSB210 HTx3 :mellow: i otwartej budzie

albo czytnik przekłamuje albo zle założyłeś coller

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
albo czytnik przekłamuje albo zle założyłeś coller

no ale co żle może być zrobione? on już był założony jak pc kupiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no ale co żle może być zrobione? on już był założony jak pc kupiłem

no a teraz przestawiłem w BIOSie znowu na te podstawowe FSB200 HT auto i temp proca 35st.... co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no a teraz przestawiłem w BIOSie znowu na te podstawowe FSB200 HT auto i temp proca 35st.... co robić?

ale w idle czy w stresie? te 35 - raczej w idle sprawdz stress ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak sprawdić ile w stresie? przez orthosa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak był od razu włożony jak kupiłeś to wiem jaki może być problem ;) Fuszerka i radze Ci sprawdzić czy cooler jest dobrze przytwierdzony oraz czy pasta dobrze rozsmarowana ;) Różne przypadki widziałem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 20min small testu na orthosie 49st na ustawieniach bez OC a jak sprawdzic ten cooler i paste bo nie wiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie napięcie? bo głownie od tego zależy temperatura ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakie napięcie? bo głownie od tego zależy temperatura ;)

i tu jest śmiesznie bo napiecię jak dam auto to mam 1.25V i to też jest niestety najwyższe napięcie jakie mogę ustawić na tej płycie głównej:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
????????? :mellow:

1,25 to odpowiednio niskie napięcie więc sprawdz jak ten cooler tam - może krzywo siedzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1,25 to odpowiednio niskie napięcie więc sprawdz jak ten cooler tam - może krzywo siedzi ;)

no i cooler jest równo z radiatorem patrząc na krawędzie. dociśnięty jest też. i nie da się go ruszyć. to co dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj go ściągnąć i sprawdzić jak się ma sprawa z pastą termo przewodzącą. Może jest źle nasmarowana albo coś. A jak nie to odnieś procesor do serwisu i powiedz, że się grzeje i poproś by Ci go sprawdzili ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spróbuj go ściągnąć i sprawdzić jak się ma sprawa z pastą termo przewodzącą. Może jest źle nasmarowana albo coś. A jak nie to odnieś procesor do serwisu i powiedz, że się grzeje i poproś by Ci go sprawdzili ;)

a jak ściągne radiator to będę musiał nową pastę nałożyć cxzy stara bedzię jescze dobrze działać??? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie powinieneś założyć wtedy nową pastę, ja jednak ze swojego doświadczenia wiem, że jeśli jest wystarczająca ilość pasty to na drugie założenie powinno wystarczyć ;) Jednak tylko i wyłącznie na ten sam procesor ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teoretycznie powinieneś założyć wtedy nową pastę, ja jednak ze swojego doświadczenia wiem, że jeśli jest wystarczająca ilość pasty to na drugie założenie powinno wystarczyć ;) Jednak tylko i wyłącznie na ten sam procesor ;)

no to leiej do serwisu gdzie go kupiłem zaniose bo nie mam takiej pasty:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to była moja pierwsza propozycja. Zanieś do serwisu i powiedz, że się przegrzewa i by to sprawdzili. Jak nie pomoże to rób na wlasną rękę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy gdybym kupil jakąś "normalna" plytę glowna tzn taka na ktorej mozna zwiekszac Vcore to podkręcił bym ten proc na jakieś 2.6 czy 2.8? bo z tego co czytam na forach to tyle średnio z niego wykręcają. ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od rewizji. Nie wiem czy jest F3 ja jednak miałem F2 i do 2600 mi idzie spokojnie. F3 jest lepszy choć w większości zależy od szczęśliwego trafu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to jest F2 lub F3? i możesz jakiś konkretny model płyty głównej podać i czy zasilacz będzie wystarczający? i jakiś przykład chłodzenia dobrego na ten proc na nowej płycie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F2 jak i F2 to rewizja procesora którą można sprawdzić programami (np. CPU-Z) lub po nadruku na procesorze. Zasilacz jest wprawdzie trochę słaby. Nawet za słaby jak na prądożerne karty ATI ;) Tym bardziej że słabe zasilacze przy obciążeniu mogą nie trzymać napięć co może być problemem przegrzewania się procesora. A co do płyty głównej to jest dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...