Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Zmiana niektórych części - za tę samą cene kupna

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedaję niektóe swoje stare podzespoły i chciałbym kupić nowe za "prawie" tą samą cene za które je kupiłem. Sprzęt jaki posiadam jest w podpisie. Jeśli jednak chodzi o nowe rzeczy to myślałem o:

http://allegro.pl/item252979100_galaxy_730...a_179_pln_.html

http://allegro.pl/item248505911_ocz_2gb_dd...g_sprawdz_.html

Do tego jeszcze jedna z NAJLEPSZYCH płyt do podkręcania pod AM2. Nie interesuje mnie DFI Infinity ani nic na chipsecie NF4 :P Szukam czegoś owszego i słyszałem że jakiś model Gigabyta jest dobry do tego celu :P Jeśli chodzi o karte graficzną to za tę cene kupilem mojego 6600 więc to chyba opłacalna zmiana tymbardziej że starego sprzedaje ;) Natomiast pamięci to chyba najlepszy wybór za tę cene.

I jeszcze procesor... Jednak tu sprawa jest troche bardziej skomplikowana. Mam do wyboru kupić Athlona 4000 na Brisu lub 4200 na Windsorze za 256zł. Jednak mam pewien dylemat. 4000 można barzdiej podrkęcić jednak windsor ma szybszy dostęp do pamięci jednak troche bardziej się grzeje i gożej się go podkręca. Niestety najlepszego (według mnie) modelu 4000 na windsorze już nie sprzedają a szkoda bo był on najtańszy a miał jednocześnie aż 1mb pamięci L2 cache i szybki dostęp do niej. Jeśli pomożecie mi wybrać to mam do dyspozycji 300zł na procesor. Nie więcej. Choć pewnie wezmę 4200 na windsorze jeśli nie padnie jakaś barzdiej ciekawa propozycja ;)

To tyle, dziękuję za przeczytanie moich bredni i proszę o pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna którą podlinkowałeś jest na pamięciach DDR2 więc nie da Ci zbyt wielkiego "kopa". Polecam PALIT 7300GT Sonic - karta stworzona z użyciem pamięci DDR3 przez co po OC zyskuje soro na wydajnosci.

Co do pamięci.. OCZ to według mnie przereklamowana pamięć. wdaje mi się, że warto zainteresować się pamięciami KINGMAX 1066 lub A-DATA Vitesta 800.

Płyta - Abit którego posiadasz jest bardzo dobry ale jeżeli chcesz koniecznie zmieniać na coś lepszego/nowszego to przemysl zakup ASUSa M2N-SLI Deluxe. bardzo dobra płytka, świetna do OC. w gruncie rzeczy niczego jej nie brakuje

No i na koniec procek ;) Brisbane nie jest zły i możesz go sobie w gruncie rzeczy zostawić. Jeżeli jednak koniecznie chcesz zmieniać to poszukaj jakiegoś Athlona x2 3800+ Z rewizji F3 (końcóweczka CZ w kodzie producenta. Nówki juz raczej nie dostaniesz ale poszukaj takiego z drugiej ręki. robią 3100-3200 MHz

W gruncie rzeczy najwiecej z tych wszystkich wymian to da Ci dokupienie ramu i wymiana grafy na Twoim miejscu zostawiłbym ten procesor i płytę a w zamian za to zakupił palita 8600GT i 2GB najtanszego ramu 667.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak po kolei:

Karta graficzna:

Zależy mi na tym by była to karta firmy GALAXY gdyż w są one najmocniejsze i jeszcze się podkręcają, ale jak mówicie że tak to w porządku ;) Lepzsa mi nie potrzebna, gram tlyko w WoW'a i używam Beryla więc to w sumie tyle :P

Pamięci:

Wolałbym OCZ'e gdyż w sumie nie potrzebne mi specjalnie nic lepszego chyba że te KINGMAX'y można kupić za 260zł ;) A co powiecie o GEIL'ach z takimi parametrami? :P

Płyta:

Ja jednak niespecjalnie jestem zadowolony z niego. Pisałem już wielokrotnie czego mi w nim brakuje. Poza tym jest nieco wybrakowany (w sensie złączy ;) )

Procesor:

Jedynie czego nie napisałem to to że 3600 to wersja Windsor a nie Brisbane ;) Czyli ma tylko 256kb L2 cache ;) Szczerze mówiąc to zamiast 3800 na windsorze zabrałbym 4200 za tą samą cene ;) Chyba bardziej opłacalne. Jednak poszukiwałbym 4000 na windsorze bo ma on 1mb L2 cache. Jeśli znaleźlibyście jakiś sklep sprzedający ten model np. jakieś prze magazynowane to byłoby dobrze ;)

Niestety pamięci 667mhz są za taką cene jak 800 więc to raczej nie przejdzie. 8600GT kosztuje ponad 350zł a mi zależy na takiej do 200zł. TO chyba tyle.

PS: jak możecie to podawajcie linki do stron z przedmiotami, najlepiej allegro bo pewnie tam będę wszystko kupował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7300 Galaxy i Palit stoją na tej samej półce. Pality nawet lepiej latają, tym bardziej, że wybrałeś zwykłą wersję Galaxy a nie z Zalmanem, więc w takim wypadku i cenie bierz Palita.

Co do pamięci to bardzo staniały, ok.90zł za 1GB nawet w niektórych sklepach, Kingmaxy lub Kingstony, a każde jakoś tam przyzwoicie się podkręcą, więc nie ma co napalać się na OCZy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, to karta graficzna załatwiona. Jeśłi jednak chodzi o pamięci to mam pewne zastrzeżenia: Kingmaxy jak i Kingstony przeważnie nie posiadają radiatorów czyli nici z podnoszeniem napięcia. Ja jednak mocno zastanawiam się nad tymi OCZ'ami, GEIL'ami lub Patriotami. Wszystkie w podobnej cenie i nie wiem które wybrać. A zależy mi na dość dobrej mocy ;)

A co do płyty głównej. Jeśli chodzi o tą:

http://allegro.pl/item248951085_plyta_glow...wifi_nf590.html

Jeśli o nią to za tą cenę wole pozostać przy moim Abicie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...