Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Geo

Wybory 2007

Wybory 2007  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybierasz si? g?osowa??

• tak
      13
    • nie (w drugim pytaniu wybierz ostatni? odpowied?)
      0
    • nie wiem
      1
  2. 2. Je?li tak, które ugrupowanie poprzesz?

• PPP [Polska Partia Pracy] (lista nr 2)
      0
    • LPR [Liga Prawicy Rzeczpospolitej] (lista nr 3)
      0
    • PiS [Prawo i Sprawiedliwo??] (lista nr 6)
      3
    • PO [Platforma Obywatelska] (lista nr 8)
      9
    • PSL [Polskie Stronnictwo Ludowe] (lista nr 10)
      1
    • Samoobrona RP (lista nr 15)
      0
    • LiD [Lewica i Demokraci] (lista nr 20)
      1
    • Partia Kobiet (lista nr 21)
      0
    • oddam pust? kart? (niewa?ny g?os)
      0
    • nie pójd? na wybory (gdy wybra?a?/-e? tak? odpowied? w pytaniu 1)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do krótkiego sondażu oraz dzielenia się komentarzami na temat oddanych w nim głosów :) Być może pomogą one innym w podjęciu decyzji. Od razu apeluję o w miarę merytoryczną dyskusję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem pomysł, by założyć podobny temat, ale mnie uprzedziłeś :) Odnośnie samych wyborów, o ile się wybiorę, będę głosował na PiS. Już teraz widzę jak sypią się obelgi pod moją wypowiedzią, no ale cóż, każdy ma swój pogląd. Nie wiem czy ma sens argumentować mój wybór, bo i tak panuje powszechna "platformomania" (sam się zastanawiam czemu), więc sam nic tu i tak nie wskóram... Tyle ode mnie ;)

Edytowane przez Tommy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem tylko napisać, że oczywiście - pójdę. Pójdę bo to mój obowiązek. Nie znosze gdy ktoś krytykuje rzad, a nie był na wyborach. Kto nie głosował nie prawa krytykować.

Jeżeli chodzi o sytuacje polityczną, to najbardziej boli mnie, że Lid ma az 15% głosów. Już te 15% ludzi nie pamieta jak SLD doprowadziło ten kraj do ruiny? No ale coż mamy takie rzady jakich obywateli.

Edytowane przez Nicolas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na SLD glosuje elektorat ktoremu dobrze zylo sie za komuny. Egoisci tacy :) Postaram sie zaglosowac w ambasadzie.

Tommy, a ja zauwazylem ze coraz wiecej mlodych ludzi przekonuje sie co do PiSu.

Edytowane przez darek_dade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na SLD glosuje elektorat ktoremu dobrze zylo sie za komuny. Egoisci tacy :) Postaram sie zaglosowac w ambasadzie.

Tommy, a ja zauwazylem ze coraz wiecej mlodych ludzi przekonuje sie co do PiSu.

Bo imponuje im irasiat i spieprzaj dziadu! Albo sami mają podsłuchy w domach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocenianie PiS-u jednoznacznie źle jest błędem. Co nie zmienia faktu, że w moich oczach popełnili wiele poważnych uchybień (kolejność przypadkowa :)):

1) Pokazówka z lekarzem ze szpitala MSWiA i Kaczmarkiem - bez znaczenia, jak bardzo byli umoczeni, można to było rozegrać inaczej (jednocześnie plus za konferencje w sprawie Kaczmarka).

2) Polityka zagraniczna i Anna Fotyga jako minister spraw zagranicznych. Mieli Mellera i pozwolili mu odejść... Cóż. Posłuchajcie też Bartoszewskiegp :) Do tego stosunek Lecha i Jarosława Kaczyńskich do polityki zagranicznej - mam po prostu inny pogląd na tę kwestię.

3) Brak reformy finansów publicznych - wprawdzie projekt jest już niby na ukończeniu, ale o konkretach nie słyszałem.

4) Zawarcie koalicji z LPR i Samooboroną - ja myślę, że dogadanie z PO było możliwe, tylko do tego trzeba ugodowości (z obu stron).

5) Podważanie decyzji Trybunału Konstytucyjnego i próby ataku na tę instytucje.

6) Zmiana numeru RP z III na IV tylko dlatego, że PiS objął władzę. Oczywiście póki co tylko w retoryce PiS-u, konstytucja nie została zmieniona.

7) Wykreowanie fałszywego konfliktu: Polska liberalna (co ma się źle kojarzyć) vs. Polska solidarna.

8) Kilka głupich ustaw. Rozdawnictwo. Brak wsparcia dla przedsiębiorców, co pozwoliłoby wykorzystać koniunkturę gospodarczą.

9) Ziobro-talk (jak określił konferencje prasowe Z. Ziobry R. Kalisz). Więcej pracy, mniej gadania.

10) Chwalenie się, że obecny sukces gospodarczy zawdzięczamy PiS-owi. W praktyce politycy wszystkich stron nie mają w tym kontekście zbyt wielkich zasług.

Zalety rządów PiS-u:

1) Jakby nie patrzeć, walka z korupcją - zwłaszcza w kontekście afery w PZPN.

2) Coś zaczyna się dziać w kontekście EURO 2012 - mało, bo mało, ale jednak.

3) Kilku - wydaje mi się - ncałkiem niezłych ministrów: Ujazdowski, może Legutko - choć jeszcze nie zdążył się pokazać, Seweryński - ale o nich b. mało mówi się w mediach.

4) Anna Streżyńska na stanowisku prezesa UKE.

5) Religa załatwił spory lekarzy z dyrekcjami szpitali, choć tak naprawdę nie powinno do nich dość.

x) Nie wiem, czy to plus, ale duża lojalność członków PiS-u wobec władz partii; wodzostwo. Zauważcie na przykład, jak mówią o swoim rządzie: "rząd Pana Jarosława Kaczyńskiego", nie "rząd Prawa i Sprawiedliwości", co być może można uznać za plus wizerunkowy, ale czy także za oznakę pychy JK?

Ja podkreślam - to są tylko fakty, które na szybko przyszły mi do głowy. I kolejna uwaga: plusy i minusy można przypisać każdej partii politycznej, nie tylko PiS-owi. Nie chce publicznie identyfikować się z jakąkolwiek opcją :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już te 15% ludzi nie pamieta jak SLD doprowadziło ten kraj do ruiny?

No tak. Wejście do NATO, czy do UE to faktycznie zrujnowało nasz kraj :)

Nie, że jestem jakimś super zagorzałym zwolennikiem lewicy, ale takie teksty jak wypowiedź Nicolasa mnie po prostu rozbrajają :)

Edit:

Aha. Co do PiS-u, który to niby walczy z układem i korupcją. Chciałem tylko zaznaczyć, że owego układu, czy znamion korupcji nie trzeba było im daleko szukać (vide Kaczmarek, czy super koalicjant Andrzej Lepper)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien (wiec tu mogę się mylić) ale początek procesu wejścia do UE to czasy Aws. Termin mniej więcej z góry był ustalony - to wypadło za czasów rządów SLD. Nie jest to więc specjalnie dużym osiągnięciem.

Aha. Co do PiS-u, który to niby walczy z układem i korupcją. Chciałem tylko zaznaczyć, że owego układu, czy znamion korupcji nie trzeba było im daleko szukać (vide Kaczmarek, czy super koalicjant Andrzej Lepper)

Nie wiem czy tu ironizujesz czy co :) ale to akurat - co by im nie zarzucać, jest raczej na plus - robią czystki nawet we własnych szeregach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbusiu. Termin wejścia do UE nie był z góry ustalony. Musieliśmy przejść szereg gruntownych zmian na wielu płaszczyznach w bardzo krótkim, jak na ich liczbę, czasie. Wbrew pozorom naprawdę to SLD wprowadziło nas do Unii. Owszem, "poszczęściło" im się o tyle, że to właśnie tej ekipie przypadł czas wytężonej pracy. Równie dobrze mógłby to być PiS, PO, czy nawet Samoobrona (gdyby naród tak wówczas wybrał), wtedy to tamte partie musiałyby się postarać o nasz akces. Stało się inaczej i nie wiemy, czy byłoby lepiej, czy gorzej gdyby to inne ugrupowanie zajmowałoby się całą sprawą. Fakt jest taki, że był to czas Lewicy, a końcowym jego efektem jest Polska w UE.

Co do PiS-u i czystek wśród swoich. Najpierw stworzyli jakąś ekipę, po czym zaczęli wyciągać na samych siebie brudy? No i do tego te szukanie jakichś teczek, haków na wszystko i wszystkich... podsłuchy, nagrywanie, to chyba nie świadczy o dobrych intencjach. Że już nie wspomnę o narkotykach w kancelarii naszego Prezia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i do tego te szukanie jakichś teczek, haków na wszystko i wszystkich... podsłuchy, nagrywanie, to chyba nie świadczy o dobrych intencjach. Że już nie wspomnę o narkotykach w kancelarii naszego Prezia

Tak tu w zupełności się z Tobą zgadzam.

Natomiast jeżeli chodzi o czystki, to tak naprawdę nigdy nie mozesz być pewien za drugiego człowieka. PiS nominował osoby (tak myśle) w zamiarze takim, aby rzadzli. To ze wzieli łapówki (czy w jakikolwiek inny sposób złamali prawo) nie mozesz oskarzac partii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze rozwiązanie dla Polski jest chyba niemożliwe. Miałaby to być koalicja PO i PiS. PO myśli o przyszłości ale zapomina, że najpierw trzeba sie rozliczyć z przeszłością. Poza tym wszyscy inteligentni ludzie wiedzą, że historia jest ważna a tradycji zdradzać się nie powinno! Jeśli chodzi o błędy rządu - to nie dyktatura gdzie odpowiedzialność spada na jednego, tu rolę też odegrała koalicja, do której PiS został niemalże zmuszony.

Na kogo zagłosować? Hmm, żeby tak któraś partia nas słuchała to może warto by było iść na te wybory. Pamiętajcie, że oni będą nas reprezentować! Chyba nie chcecie być reprezentowani przez np. Leppera!?!?! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wprawdzie nie moge głosować ale gdybym mógł zagłosowałbym na PO

poza tym dziwi mnie fakt, że ktoś z forum wybrał Lubie i Dembową,

172.jpg

głosowanie na nich oznacza głosowanie na komunistów np; za rządów Jaruzelskiego Olek K. był ministrem sportu ;)

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://wybory2007.wp.pl/kalkulatorq.html?ticaid=1498e

Twoje poglądy najbardziej zgadzają się z programem:

Prawo i Sprawiedliwość - 68% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 63%

Samoobrona RP - 57%

Lewica i Demokraci - 48%

Polskie Stronnictwo Ludowe - 43%

Platforma Obywatelska - 43%

Polska Partia Pracy - 38%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mamy sondażowe wyniki wyborów :) Ciekawe, czy PO będzie mogła rządzić samodzielnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

jesli wyniki beda zgodne z sondażem brakuje im 4 mandatów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby, a jka nie to się zobaczy, najważniejsze że PiS "tylko" 30% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oby, a jka nie to się zobaczy, najważniejsze że PiS "tylko" 30% :)
Graruluję satysfakcji z dzisiejzego wieczoru wyborczego wszystkim zwolennikom zwycięskiej partii. Czy dobrze się dzis stało ocenimy po pewnym czasie, oby był to trafny wybór. Osobiście nie podzielam entuzjazmu wynikającego z dominacji PO, no ale cóż, wybrała większość... Obyście tylko mieli rację. Ja się pod tym nie podpisuję, ale chciałbym się mylić. W każdym razie jeśli PO miałoby rządzić samodzielnie, jak dla mnie byłaby to tragedia. Teraz wprawdzie i tak wystarczy koalicja z PSL, ale zawsze wymaga to pewnego zaangażowania i związanych z tym ustępstw. Na pocieszenie samego siebie - dobrze, że chociaż Samoobrony w rządzie nie ma... ;/ lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sczerze mówiącspodziewałem się wiekszej frekwencji. Co prawda informacje nie są oficjalne, ale z tego co słyszłem w TV to tylko 50 proc. :( Spodziewałem się więcej. Jeżeli chodzi o zwyciestwo PO - podobnie jak Tommy - podchodzę z wielką rezerwą. Czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no jasne, to żę wygrało PO nie znaczy że teraz będziemy spać na pieniądzach, ale myślę że będzie nam lepiej. Obym się nie mylił. A co do frekwencji itak jest wysoka jak na Polske, 2 lata temu było zdaje się 40 pare % :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frekwencja wg sondaży to "tylko" ok. 55 proc. Najwyższa od 1991 roku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła propaganda... Wczoraj podano, że PiS przegrał o 13,3%, a dziś na podstawie cząstkowych danych z 99,05% lokali wyborczych wynik jest następujący: PO - 41,39%, PiS - 32,16%, czyli różnica ~9% :) Ale największy wałek z okręgiem krakowskim wykręcili - mianowicie wczoraj podawali, że Ziobro przegrał ~5:2, a teraz słyszałem, że dostał jakoś 163 tyś głosów, czyli o 3 tyś więcej niż konkurent z PO... n/c

Ciekawe, czy PO będzie mogła rządzić samodzielnie :)
Na szczęście prawdopodobnie nie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, nie rozumiem tego. Wczoraj podawali, że w Krakowie wygrał Gowin 32% przed Ziobro 23%. A tu dziś nagle mówią, że wygrał Ziobro minimalnie? O co biega kurde?

Szkoda, że PO nie będzie rządzić samodzielnie, ale mam nadzieje, że dogadają się z PSL i będą dobrze rządzić!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej bedzie jak dogadaj sie z PSL`em, wtedy PSL zajmie sie gosp. rolna a PO wezmie reszte i bedziemy zyc w normalnym kraju. Ale kaczory tak popsuly Polske ze troche minie czasu zanim wyjdziemy z tej "depresji", takze nie ma co sie spodziewac kokosow od dzis, wszystko w swoim czasie. Mam nadzieje ze PO udzwignie to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...