Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
miszko

jaki notebook do 3000pln

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3000zł (+- 200zł) na kupno laptopa

Laptop ma być używany głównie w domu i poza domem.

Na pewno w następne wakacje będę prowadził karaoke i właśnie do tego będzie miedzy innymi używany.

Najprawdopodobniej będzie też używany do prowadzenia dyskotek (jako odtwarzacz mp3).

Zależy mi też na w miarę długim działaniu na aku

i przede wszystkim na niezawodności.

Doszły mnie słuchy, że podobno najmniej awaryjne są Toshiby,

ale powiem szczerze nie chcę zapłacić za markę ale za możliwości jakie będzie miał laptop.

Zależy mi na w miarę przystępnej grafice co prawda nie do gier ale możliwe że będzie trzeba obrabiać filmy video pozyskane wcześniej z przechwytu z kamery.

-1Gb ramu to konieczność.

co najmniej 120Gb dysk najlepiej w interfejsie SATA (ale to nie jakaś konieczność)

-przynajmniej 3 x USB,

-przydało by się IEEE 1394 (FireWire) (na ewentualna kartę dźwiękową, bądź przechwytywanie z kamery),

-lan,

-modem (niekoniecznie),

-wifi,

-bluetooth,

-TV,

-wyjście na monitor zewnętrzny,

-com (bardzo ale to bardzo mile widziany, niestety mało który laptop ma),

-matryca 15,4".

-nagrywara DVD (taka żeby się nie zajeździła to 50 płytkach nagranych),

-i właśnie wejście line-in (niestety z tego co widze to mało który laptop to jeszcze ma, więc bardzo mile widziane ale nie konieczne ponieważ bardzo zawęża pole poszukiwań)

-oczyściie konieczność to wyjście line-in albo jak kto woli słuchawkowe

-wbudowane głośniki stereo

-bardzo bym był hepy jeżeli Touchpad miał przesuwanie pionowe (to samo co kolko u myszki)

-bardzo mile widziane wszystkie róże wejścia i wyjścia (hadmi i inne) (niestety nie jest to koniecznością bo zawęża bardzo pole poszukiwań)(do samego zasterowania projektora multimedialnego wystarczy mi VGA

i zastanawiam sie czy inwestować w cor2duo (podnosi prestiż laptopa) czy wystarczy mi corduo

i czy równica w tych procach jest doża i w ogóle jaka to różnica

i jaka matrycę wybrać (niestety laptop casami bedzie musiał być na słońcu i musi być coś widać.

moje wymagania spełnia w miarę

Toshiba A200 ale też nie do końca (nie wiem czy Touchpad ma przesuwanie pionowe).

i co powiecie na temat tej grafiki Intel Graphics Media Accelerator 950

Błagam o pomoc chciał bym już kupić sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie ciężko znaleźć firmowo dobry sprzęt z C2D i niezintegrowaną grafą razem. Ja osobiście wolałbym mieć lepszy procesor. Przyjmuje się, że różnica wydajności pomiędzy CD a C2D wynosi około 10%, choć może być wyższa.

W przypadku jednostki Core 2 Duo realny wzrost osiągów o około 10%, przy czym oczywiście wskaźnik ten jest zmienia się w zależności od rodzaju zastosowań. Przy skrajnie wyczerpujących dla procesora zadaniach obliczeniowych można obserwować nawet 25% różnicy w osiągach.

Jeżeli chodzi o wpływ na otoczenie, należy się liczyć z delikatnym wzrostem emisji ciepła oraz, w zależności od kultury pracy wentylatora, nieco wyższym poziomem hałasu.

Lepsze osiągi procesora Core 2 Duo okupione zostały większym poborem energii i krótszą (średnio o 10%) pracą przy zasilaniu z akumulatora.

Powstaje więc dla potencjalnego nabywcy pytanie, na ile uzasadniony jest wybór jednostki Core 2 Duo. Akurat w wypadku urządzeń, których potencjał możliwości nie może być w pełni wykorzystany, upieranie się przy nowym Core 2 Duo wydaje się cokolwiek wątpliwe.

link :)

Jeśli chodzi o producenta, to zdecydowanie nie polecam Acera, reszta to już wg uznania. Asusy robią dobry sprzęt mający wszystkie obecnie bajery, jedyny mankament to serwis - ale jak się tafi na dobry model, to oczywiście nie ma problemów. Toshiby ludzie także sobie chwalą, więc to dobry wybór. Można się zastanowić nad HP Compaq (mało awaryjne, solidnie wykonane, wada to brak tv-out), bądź Pavilionami jednak tu srryjną wadą jest wydobywający się metaliczny świergot przy pracy na baterii.

Moje typy:

Asus F3E-AP074

HP nx7300 RU374ES

Toshiba Satellite A100-786

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje koledze dało mi to co nieco do myślenia

Ale jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły lub typy to bardzo proszę

czy ta wzmianka

"

Do tego dochodzi rozszerzenie instrukcji 64-Bit EM64T oraz 2 lub 4 MB pamięci podręcznej drugiego poziomu, które można znaleźć w procesorze o 291 mln tranzystorów powstających w technologii 65 nm.

"

mówi ze corduo a cor2duo różni to że ten cor2uo jest przystosowany do pracy z oprogramowaniem 64bitowym

Edytowane przez miszko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory najprawdopodobniej lapa już kupiłeś.. Ale nic, dla potomnych będzie.

Widzę, że chciałbyś wykorzystać laptopa do, powiedzmy, półprofesjonalknego prowadzenia imprez. W takim razie nie zawracaj sobie głowy kartą dźwiękową zintegrowaną. Znacznie większe możeliwości da Ci każda karta dźwiękowa zewętrzna, minimum 4.0. Daje ci to możliwość grania na frontach i odsłuchu na słuchawkach. W praktycznie każdej karcie masz wejście liniowe i wyjścia głośnikowe (niczym się nie różni od słuchawkowych, czy liniowych - taki chwyt poprostu. Róznica jest dopiero przy prawdziwym sprzęcie audio - a jaka?? Długo bu tłumaczyc). Jeżeli kupisz jakąkolwiek karte zewnętrzną, zobaczysz znaczną różnice w jakości dźwięku. Tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...