Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qba

[Recenzja, Książka] Ian Wilson, "Przed potopem"

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł: Przed potopem
Autor: Ian Wilson
Wydawnictwo: AMBER
Data wydania: 2002
Format: 17x24cm
Język: polski
Ilość stron: 255
Tytuł oryginału: BEFORE THE FLOOD
Tłumacz: Wójtowicz Maria
Kategoria: Literatura popularnonaukowa
Seria: TAJEMNICE PRZESZŁOŚCI
Cena: ~ 30 zł

przedpotopem.JPG

Historia o wielkiej powodzi zesłanej na ziemię przetrwała w ludzkiej pamięci przez tysiąclecia. Nauka bezapelacyjnie wykluczyła jednak możliwość potopu na skalę opisaną w Biblii i eposie o Gilgameszu, według których gigantyczna fala zalała szczyty najwyższych gór, a cała ludzkość z wyjątkiem garstki wybranych uległa zagładzie.

Po przeczytaniu samego opisu z tyłu książki, stwierdziłem, że muszę zaspokoić moją ciekawość. Książka napisana jest lekko i przystępnie co sprawia, że dobrze się ją czyta. Nie od dziś interesują mnie takie tematy, szczególnie związane z różnymi zagadkami z przeszłości. Autor książki stara się udowodnić – i w moim przekonaniu udowadnia - że biblijny potop jest faktem. Nie mówimy tu oczywiście o zalaniu całej planety przez morza i oceany – pomimo takich właśnie wierzeń różnych ludów. Dzieło Wilsona wskazuje tutaj kluczowe wydarzenie, na podstawie którego powstały różne wersje opowieści o Noem. Mowa tu o czarnomorskim potopie. Potopie, który zdarzył się 7600 lat temu i zalał wszystkie ziemie w obrębie dzisiejszego Morza Czarnego, zamieszkałe przez różne plemiona. Czy to możliwe, że około 5600 roku p.n.e. istniała wysoko rozwinięta cywilizacja? Czy aby na pewno kolebką naszej cywilizacji był Egipt i Mezopotamia? A może dzisiejsza Turcja, znajdująca się między Morzem Czarnym a Śródziemnym? Do dzisiejszego dnia Robert Ballard bada dno Morza Czarnego w poszukiwaniu odpowiedzi na te i inne pytania.

Ocena: Dla mnie, maniaka takich tematów, 10/10. Ogólna ocena: 8+/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...