Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
KamisLW

PROBLEM Z BIOSEM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem. Pewnego dnia gdy wrociłem spokojnie do domu, włączyłem komputer i byłem zdziwiony tym że zamiast Ładowania się Windowsa był czarny ekran na monitorze, wyłączyłem komputer przytrzymując przycisk POWER i gdy ponownie włączyłem komputer było to samo. Czarny ekran. Po jakimś czasie usłyszałem dźwięk biosu, zobaczyłem stronę startową Intel Deskopt Boards na ktorej poinformowano mnie że: Multiple BIOS POST Attempt Have Failed. jedyne co mogłem zrobic to wcisnąc F4 włączyc komputer dzięki LOAD OPTIMAL SETTINS w BIOSIE oczywiście. Ten problem mam za każdym razem gdy włączam komputer. Nidy nic niegrzebałem w biosie więc niewiem co jest powodem tej usterki i co moge zrobic aby ją naprawic. :( mój komputer to :

Intel Pentium 4 2,66GHz D915PBL_

Procesor: x86 Family 15 Model 4 Stepping 1 GenuineIntel ~2666Mhz

Wersja BIOS: Intel Corp CY91510A. 86A. 0026. 2004. 1117. 1544

Wersja SMBIOS: 2.3

PROSZę O POMOC :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień bateryjkę na pł. głównej i sprawdź czy problem zniknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh :P numer z bateryjką już dawno zrobiony :( nic niepomogło, dzisiaj robie formata , jeżeli nic niepomoże oddaje kompa do serwisu ale dzienx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spoko... Jest jasność jakaś. Powiem tak, to raczej problem typowo sprzętowy:

- samych ustawień BIOSu - coś się komputerowi pomieszało

- płyta główna, a dokładnie BIOS się zepsuł

Ja bym jeszcze spróbował na twoim miejscu ustawić BIOS, a jeżeli tak jak mówisz sie na tym nie znasz to chociaż spróbować do niego wejść i nadpisać ustawienia - jeżeli nie możesz przy samym uruchomieniu komputera, uruchom ponownie i spróbuj wejść. Potem Save & Exit

A co do samego błędu to ni mniej ni więcej chodzi o to, że komputer nie przeszedł multiple POST (mówiąc po ludzku - wielu szybkich testów technicznych podzespołów pł. głównej, poszczególnych części komputera itp. - tak jak wcześniej wspomniałem może to wynikać z błędnych ustawień BIOSu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...