Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Silverblue

Nowy zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W końcu zdecydowałem się na kupno nowego komputera, bo już nawet nie mogę korzystać z programów Adobe CS3 :) Do wydania mam kwotę około 3500 zł.

procesor: Intel Intel Core2 Quad Q6600 4x2.40 GHz (nie wiem czy nie lepiej by było kupić 2 - rdzeniowego C2D 3.0 GHz

płyta główna: Asus Blitz Formula (czy do tej płyty obowiązkowe jest podłączenie elementów chłodzenia wodnego czy tylko opcjonalne?)

pamięć: DDR2 2048MB 800MHz OCZ Platinum

karta graficzna: GeForce 8800GTS Gigabyte 320MB

HDD mam ze starego komputera

Do tego zestawu mam obudowę Antec P182 Gunmetal i zasilacz Seasonic M12 500 W

Proszę o opinię i komentarze. Może ktoś ułoży znacznie atrakcyjniejszy zestaw. Komputer wykorzystuje głównie do grafiki, ale też pogram itd. Zależy mi również na tym, aby parametry podzespołów przyszłe technologie tzn., żebym nie musiał za rok kupować nową płytę główną, aby mogła ona obsługiwać aktualne procesory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

W końcu zdecydowałem się na kupno nowego komputera, bo już nawet nie mogę korzystać z programów Adobe CS3 :) Do wydania mam kwotę około 3500 zł.

procesor: Intel Intel Core2 Quad Q6600 4x2.40 GHz (nie wiem czy nie lepiej by było kupić 2 - rdzeniowego C2D 3.0 GHz

5.png

płyta główna: Asus Blitz Formula (czy do tej płyty obowiązkowe jest podłączenie elementów chłodzenia wodnego czy tylko opcjonalne?)

że się tak zapytam po co Ci taka wypsaiona płyta? będziesz używał Crosslinx (raczej nie bo masz GF)? itp? bo jęśli nie to lepszy wyborem będzie zwykły P5K a zaoszczędzoną kase dołożyć np: do pamięci

karta graficzna: GeForce 8800GTS Gigabyte 320MB

lepszy wybór EVGA z taktami 576/1700

HDD mam ze starego komputera

i to będzie najsłabszy element komputera ;)

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc: zły wybór. Quady chodzą gorzej niż zwykłe C2D, lepiej kupić już zwykłego E6700 ;)

Pamięci: a nie lepiej OCZ z taktami powyżej 1000mhz? Mój kumpel je ma, naprawdę potężne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdanie mam praktycznie podobne jak AndrzejSnk ;) Weź lepiej sobie 4GB pamięci lub kup nowy dysk (o ile stary nie jest czymś dobrym - podaj jakieś dane). Co do płyt, jak chcesz wypas to Abit AB9 Quad GT takim jest, jak również Abit IP35. Cztery rdzenie nie są jeszcze opłacalne (mnóstwo aplikacji nie potrafi skorzystać z 2 ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...