Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Erdi

SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc wszystkich serdecznie witam. Mam jedno pytanko. Otóż walnął mi się dysk twardy i postanowiłem kupić nowy. Już mam jeden na oku, chodzi o ten:

http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,28468/

Jak widać ma połączenie SATA II. Ja mam płytę główną:

ASRock 775Dual-880Pro

Posiada ona łącze do SATA. Tu mam pytanie. Jeżeli kupię ten dysk twardy, która ma łącze SATA II, a moja płyta główna łącze SATA, to czy będą dobrze chodzić? Będą jakieś skutki uboczne itd?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być żadnych problemów, no może oprócz tego, że dysk będzie pracował wolniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolniej pracował? Skąd :) Różnica jest znikoma :) Jedynie płyty z SATA I nie posiadają NCQ, a z SATA II z reguły tak ;)

Dysk powinien pracować jak najbardziej poprawnie, tylko może zaistnieć możliwość ustawienia zworką na nim trybu SATA I.

A co do samego dysku to chyba lepiej trochę dołożyć do 320GB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wolniej pracował? Skąd :) Różnica jest znikoma :) Jedynie płyty z SATA I nie posiadają NCQ, a z SATA II z reguły tak ;)

Dysk powinien pracować jak najbardziej poprawnie, tylko może zaistnieć możliwość ustawienia zworką na nim trybu SATA I.

A co do samego dysku to chyba lepiej trochę dołożyć do 320GB ;)

no dwa razy mniejsza przepustowośc jakoś to się musi na wydajności odbić :) - nawet jeśli jest to 0,5 % to i tak wolniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jak walka FireWire i USB2.0 :P Różnica jest znikoma jednak w samej wydajności FireWire w przypadku szybkiego przesyłania obrazu wypada lepiej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...