Erdi 0 Napisano 3 Wrzesień 2007 Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc wszystkich serdecznie witam. Mam jedno pytanko. Otóż walnął mi się dysk twardy i postanowiłem kupić nowy. Już mam jeden na oku, chodzi o ten: http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,28468/ Jak widać ma połączenie SATA II. Ja mam płytę główną: ASRock 775Dual-880Pro Posiada ona łącze do SATA. Tu mam pytanie. Jeżeli kupię ten dysk twardy, która ma łącze SATA II, a moja płyta główna łącze SATA, to czy będą dobrze chodzić? Będą jakieś skutki uboczne itd? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 3 Wrzesień 2007 Nie powinno być żadnych problemów, no może oprócz tego, że dysk będzie pracował wolniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 3 Wrzesień 2007 Wolniej pracował? Skąd Różnica jest znikoma Jedynie płyty z SATA I nie posiadają NCQ, a z SATA II z reguły tak Dysk powinien pracować jak najbardziej poprawnie, tylko może zaistnieć możliwość ustawienia zworką na nim trybu SATA I. A co do samego dysku to chyba lepiej trochę dołożyć do 320GB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 4 Wrzesień 2007 Wolniej pracował? Skąd Różnica jest znikoma Jedynie płyty z SATA I nie posiadają NCQ, a z SATA II z reguły tak Dysk powinien pracować jak najbardziej poprawnie, tylko może zaistnieć możliwość ustawienia zworką na nim trybu SATA I. A co do samego dysku to chyba lepiej trochę dołożyć do 320GB no dwa razy mniejsza przepustowośc jakoś to się musi na wydajności odbić - nawet jeśli jest to 0,5 % to i tak wolniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 4 Wrzesień 2007 To tak jak walka FireWire i USB2.0 Różnica jest znikoma jednak w samej wydajności FireWire w przypadku szybkiego przesyłania obrazu wypada lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach