Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Fitch

dlaczego nie moge włączyć PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na forum!:)

Od pewnego czasu mam pewien problem i mam nadzieje ze pomożecie mi zidentyfikować usterkę, lub pomóc w naprawie. Otóż kiedy np. odłączne komputer od sieci i ponownie włączę wtyczkę do gniazda, w komputerze miga dioda Power… robi to bardzo specyficznie, mruganie jest impulsywne. Nie mogę wtedy włączyć komputera. Po upływie 2-3 godzin kiedy dioda przestanie migać można normalnie uruchomić komputer i działać bez ograniczeń. Ale kiedy się go wyłączy to dioda zaczyna migać ponownie i już go się nie włączy przez pewien czas. O co tu chodzi? Zasilacz, czy płyta do wymiany?

Będę wdzięczny za wskazówki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj spróbować zasilacz i inne podzespoły (poza płytą) na innym komputerze i sprawdź czy problem się powtarza. Możliwe że płyta jest uszkodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem zasilacz i wszystko jest ok. Podobno nie wyrabiał...

Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przy okazji - powiedz jakie miałeś bebechy i jaki zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam bardzo podobny problem i sie zastanawiam czy to, to samo. Zasilacz mam Chiefteka 450W kupiony w marcu, wiec zdaje mi sie to nie mozliwe. Nie zostawialem komputera w stanie "spiaczki" (nic sie nie dzieje tylko miga dioda power) na 3h tak jak Fitch. Problem pojawil sie po zresetowaniu pamiecie CMOS. Napiszcie prosze co o tym myslicie.

Pozdrawiam.

PS: Bebechy to ECS N2U400 + Duron 1800 + 3 kosci ramu (2x256 i 512) + Hdd 80GB Maxtor + Saphire Radeon 9600 Pro

Edit: Sprawdzilem czy dziala z moim starym zasilaczem Megabajta(?) 350W. Nie dziala. Widac to nie zasilacz.

Czy to mozliwe, ze przez resetowanie CMOS uszkodzilem sobie BIOSa? Prosze o pomoc/rade.

Edytowane przez Planeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest raczej mało prawdopodbne.

1) sprawdz czy zworka od biosu jest w połozeniu "normal"

2) spróbuj zmienić bateryjkę na płycie - to jest częsty powód awarii komputera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworke sprawdzalem ze 100x...

Jutro kupie nowa bateryjke i napisze czy pomoglo.

Mam jeszcze 2 pytania:

Czy zresetowanie CMOS bez odlaczania zasilania od plyty glownej (pisza w instrukcji, ze tak powinno sie robic) moze byc przyczyna uszkodzenia? Moze jakies pozostale napiecia na kondensatorach czy cos... (Sam w sumie robilem wczesniej bez i bylo dobrze).

Czy uruchomienia komputera ze zworka zle zalozona tj. nie ma jej wcale lub jest na tych 2 "bolcach" od resetowania CMOS moze spowodowac uszkodzenie?

Edytowane przez Planeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) nie - teoretycznie wtedy po prostu nie powinien ci sie bios skasować bo jest płyta cały czas pod napięciem

2) może coś z bateryjką paść ale pewnosci 100% nie mam. Sprawdz jutro i bedziesz wiedział czy jest ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawilem. Zrobilem to juz wczoraj wieczorem, ale jakos nie mialem sily pisac.

Problem wygladal tak:

Reset CMOS -> dzwiek jakby bylo cos nie tak z RAMem (phoenix award bios - dlugi sygnal) ->reset pcta -> brak jakichkolwiek dzwiekow i miganie diody power.

Nie wiem dlatego to zadzialalo, ale zadzialalo.

Odlaczylem od plyty glownej Ram, karte grafiki i karte sieciowa -> reset CMOS ->dzwiek jakby bylo cos nie tak z RAMem-> reset pcta -> i znowu dzwiek, ze cos nie tak z ramem. Cos drgnelo wiec wlozylem graike i 1 z 3 kosci ramu (wlasciwie to wkladalem po kolei na 512MB<kingstone> sie nie odpalil, ale na 256MB juz tak) - Uruchomil sie z komunikatem CMOS Checksum error. Nie przejelem sie tym zbytnio. Wylaczylem kompa, wlozylem reszte ramu tak jak byla i juz smiga bez zarzutu. Bateria jest dobra, bo zegar dziala dobrze i ustawienia biosu sie nie zmieniaja. Jestem strasznie ciekawy w czym mogl byc problem. Moim zdaniem przypadek ciekawy, bo nigdy nie czytalem ani slyszalem o czyms takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...