Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Karaś

Podkrecenie procka Athlona xp 1800+

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem sie spytac czy moge podkrecic moj procesor . Czy to wogule jest mozliwe i bezpiczne :P

tu wstawie kilka screnow z informacjami dotyczacymi mojego komputera:

http://www.members.lycos.co.uk/karasan/123/

A i jeszcze jedno czy mozna pamiec podrecic albo cos innego aby moj komputer byl szybszy ale stabilny (jak cos to moge kostki pamieci powyjmowac bo to resztki co mi w domu pozostawaly i podczepilem wszystkie :P)

Ps: jesli brakuje jakis informacji to prosze pisac to dostarcze ;]

Edytowane przez Karaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chcialem sie spytac czy moge podkrecic moj procesor . Czy to wogule jest mozliwe i bezpiczne :P

tu wstawie kilka screnow z informacjami dotyczacymi mojego komputera:

http://www.members.lycos.co.uk/karasan/123/

A i jeszcze jedno czy mozna pamiec podrecic albo cos innego aby moj komputer byl szybszy ale stabilny (jak cos to moge kostki pamieci powyjmowac bo to resztki co mi w domu pozostawaly i podczepilem wszystkie :P)

Ps: jesli brakuje jakis informacji to prosze pisac to dostarcze ;]

procesor XP Palomino max dla tego procka to około 2100 MHz (1,9 GHz to dobry wynik) przy odpowiednich temperaturach u Ciebie widze łapie się na 49 *C na 0% wykorzystania procka więc przed OC pasowało by porawić cyrkulacje powietrza w obudowie/zmienić paste na procku/wyczyscic cooler z kurzu/zmienić cooler to raz

dwa płyta oparta jest na chipsecie VIA KT266 więc o ile dobrze pamiętam <choć pewny nie jestem> to ten chipset nie ma blokady agp/pci więc podkręcają ryzykujesz uszkodzenie np: dysku twardego

trzy posiadasz pamięci 133 MHz więc one też mogą ewnetualnie blokować możliwości podkręcania

cztery napięcia latają też niczego sobie <jeśli ufać everestowi> zwłasza jeśli jest to stan "idle"

jeśli płyta faktycznie nie miała by blokady agp/pci to darowałbym sobie podkręcanie, jeśli ją ma to możesz próbować podgonić FSB o parenaście MHz, ale tylko jeśli obniżysz temp procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niom wlasnie sprawdzalem jak to jest z ta pasta i okazalo sie ze jej tam prawie niema i moze dlatego tak sie grzal ale jutro kupuje i powino byc dobshe

a gdzie mozna sprawdzic czy jest blokada na agp i pci?

czyli nic z tego :P ale mam jeszcze jedno pytanie czyli na tej plycie gluwnej pamiec wiecej niz na 133 niepujdzie??

w biosie na pamieci moge max ustawic 133 a procesor to sobie ustawiam ile chce (gdy zmieniam w procku to w pamieci automatycznie zmienia mi sie na tka sama wartosc) ale nic chyba z tego niebedzie na pamieci mialem 133 a w FSB jak ustawilem na 145 MHz to komputer non stop mi pipczal przy jednej kosci pamieci (400HMz) a jak na 139 to jak sie uruchamial windows to sie raz zresetowal a za drugim razem jakis blad wyskoczyl z dyskiem :P

a i przy 82%wykorzystaniu procesora po 2 godzinie grania temp procka to 55*C

Edytowane przez Karaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popraw ortografie bo tego czytać nie mogę :|

a gdzie mozna sprawdzic czy jest blokada na agp i pci?

albo w specyfikacji chipsetu, albo po prostu wejdź do BIOSu przestaw FSB na np; 135 i zobacz czy takty AGP/PCI dalej wynoszą 66,66/33,33 jeśli tak to blokada jest jeśli nie to znaczy, że blokady brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
takty AGP/PCI Gdzie sprawdze ile wynosza?

np: w BIOSie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
np: w BIOSie

w biosie przejzalem wszystko i nic nigdzie tak niepisalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w biosie przejzalem wszystko i nic nigdzie tak niepisalo

w takim razie spróbuj programu ClockGen - sprawdz w zakładce clocks o ile program będzie Ci działał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB przestawilem na 135 i w tym programie ClockGen w zakladce Clocks mam tak :

CPU:od 1560.85 do 1561.07

FSB : 134.xx tu skacze roznie

RAM: to samo co FSB

i sa jeszcze dwa wskazniki ale nic pod nimi nie pisze i nic nie wskazuja :P

Edit.

Jak w ytm programie wzilem zakladke PLL Setup i w Clock GGenerator Setup ustawilme "CY28345" to te dwa puste wczesniej wskazniki pojawily sie :

AGP:8.84

PCI:4.42

Edytowane przez Karaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i sa jeszcze dwa wskazniki ale nic pod nimi nie pisze i nic nie wskazuja :P

no to są wskazniki, które powinny wyświetlać takty AGP/PCI - sprawdz jeszcze w zakładce PLL Control ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...