Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
TomCio7

Komp do 2500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem zielony na punkcie komputerów, dlatego poprosiłem kolegę aby mi wybrał sprzęt do 2500zł.

Wybór padł na:

Karta graficzna: GALAXY 8600GE 256MB

PALIT GTS GEFORCE 8600GTS 256MB DDR3

Procek: INTEL CORE 2 DUO E4400 2MB

Płyta Główna: MSI P35 NEO2-FR Intel P35 Socket 775

Pamięci RAM: GOODRAM PRO 800MHz 2GB DUAL

Dysk: SAMSUNG 250GB 8MB CACHE SATAII

Nagrywarka DVD: ASUS 1814BLT SATA LightScribe

Zasilacz: Amacrox Warrior AX500-PNF-

Chłodzenie na procesor: Arctic Cooling-Freezer 7 Pro

Chłodzenie na karte graficzną: Pentagram Freezone XC-70 Cu+

Co myślicie? Nadal nie jestem pewien którą wybrac grafike. Do tego muszę wybrac obudowe, ważne żeby była stabilna. Proszę o opinie i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna raczej Galaxy (mimo wszystko lepiej są wykonane od Palita, a wydajność praktycznie identyczna)

Procesor OK :)

Polecałbym inną płytę główną. np. Abit IP35, Asus P5KC Intel P35. Masz już pasywne chłodzenie i same płyty są z lepszych komponentów ;)

Jako że ceny pamięci są porównywalne polecałbym lepsze GEIL Ultra (pomarańczki :P), PDP Patriot-y LLK lub OCZ (wszystkie oczywiście CL4) :)

Dysk Seagate 320GB SATA II z 16MB cache (nie wielka różnica a 70GB więcej)

Nagrywarka to rzecz gustu. Plextora można dorwać za około 200 zł (a jakość nie porównywalna :P)

Zasiłka ujdzie :)

Chłodzenie na procesor... hmmm... Ja bym dołożył do czegoś droższego (powyżej 100 zł). AC Freezery jak dla mnie są za tandetnie zrobione (sam mam Freezera 4 - wiatrak jak się zepsuje to kombinuj :P, a nowe Freezery nieco lepsz, lecz nie doskonałe (cóż na czymś musieli zaoszczędzić, żeby kosztował 70 zł :P) ;))

Obudowa, obudowa :D Stablina? I tak kwota już wyższa.... a dobra obudowa to wydatek rzędu 200-250 zł (chieftec z 1mm blachą SECC)

Oczywiście cena wyższa niż 2500 zł, ale za jakość zazwyczaj trzeba zapłacić więcej ;)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karta graficzna raczej Galaxy (mimo wszystko lepiej są wykonane od Palita, a wydajność praktycznie identyczna)

a ja bym brał Palit 8600GT Sonic Plus (+) 625/2000 i paredziesiąt zł w kieszenie w porównaniu do Galaxy

ew. Radeona X1950 PRO ;)

Procesor OK :)

Polecałbym inną płytę główną. np. Abit IP35, Asus P5KC Intel P35. Masz już pasywne chłodzenie i same płyty są z lepszych komponentów ;)

j/w

lepiej nie zmieniaj chłodzenie grafie ;)

aha i Nerio Twoja syngaturka łamie regulamin ;)

(...)6.3. Sygnaturka nie może być dłuższa niż 10 linijek tekstu(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że konfiguracja z Athlonem X2 nie zadowala?

Karta graficzna: GALAXY 8600GE 256MB

PALIT GTS GEFORCE 8600GTS 256MB DDR3

Procek: INTEL CORE 2 DUO E4400 2MB

Płyta Główna: MSI P35 NEO2-FR Intel P35 Socket 775

Pamięci RAM: GOODRAM PRO 800MHz 2GB DUAL

Dysk: SAMSUNG 250GB 8MB CACHE SATAII

Nagrywarka DVD: ASUS 1814BLT SATA LightScribe

Zasilacz: Amacrox Warrior AX500-PNF-

Chłodzenie na procesor: Arctic Cooling-Freezer 7 Pro

Z tego co tu przedstawiłeś, to pomyśl o innej "głównej" (osobiście stawiałbym na Asusa) i innej DVD, np LG (tańsza zdecydowanie od Plextora, a mozliwości i jakość ogromne-porównywalne do Plexa). No i rzeczywiście, grafa Galaxy ciut solidniejsza, ale, chyba postawiłbym na X1950 albo na X2600 (kwestia gustu, i zastanowienia, do czego chcesz go używać). Co do RAMu to, już róznice zacierają sie w jakości, ale Geile, czy Patrioty to klasa sama w sobie. No i juz coraz tańsze. Co do reszty to zależy od potrzeb. Zasiłka dość-dość, twardziel ujdzie, choć mozna juz wyrwać większe a w podobnej cenie.

No i zadaj sobie pytanie, czy będzie "kręcił" tak procka jak i pozostałości, bo jesli nie, to oszczędź kasę! ;)

Edytowane przez shrek63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet...ten temat jest z sierpnia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...