Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
watsup

AMD 64 X2 4600+ - jaką ma max temp w stresie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie zakupiłem sobie procesor AMD 64 X2 (s. 939) 4600+, ale podkręcam go nieco (z 2,4 do 2,8 Ghz) i nie wiem jaka ma max temp w stresie.

Na razie sie zatrzymuje w okolicy 51 C bez dużego obciążenia i nie mam pojęcia czy to aby nie za dużo do bardzo wymagających gier itp.

Z góry thz za jakieś porady odnośnie podkręcania w/w procka.

Pozdr 4ll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwyczajnie sprawdz najwyzsza temperature przy ,jak to ujales -"wymagajacych grach", jak nie bedzie pod 60*C dochodzic to jest okey. Ale najzwyczajniej kup freezera 7 do athlonow, naloz nowa paste termo i bedziesz mial 40*C ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale moje obawy i twoje sugestie sie sprawdzily :(

Podczas gry UT 2004 na 1280x1024 full detalach gra tak rozgrzala system (CPU ok 60 C !) ze sie komp zawiesil i nie wiem czy z powodu temp...czy moze ze wzgledu na wysrubowane OC ...?...

Tak czy inaczej zszedlem ponizej 2,8 Ghz na default czyli 2,4 i tysz sie grzeje do 55 C w stresie na tej samej grze tylko sie oczywiscie juz nic nie wiesza "Okienka".

Sprawdze jeszcze kilka innych ustawien zeby nieco system podkrecic ale juz widze ze rakiety to ja z tego procka nie zrobie :(

Zastanawiam sie nad twoja sugestia odnosnie zakupu tego coolera.

Pozdrawiam

Edytowane przez watsup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką posiadasz obudowe? Jak jest ona chłodzona?

W pierwszej kolejności polecam uporządkować wnętrze obudowy, tak aby cyrkulacja powietrza była maksymalna. Druga rzecz to ilość obrotów na chłodzeniu CPU. Nie masz czasami regulatora z Pentagrama założonego? Jeżeli tak to go odłącz i podłącz wiatrak bezpośrednio do płyty. Również w BIOSie powyłączaj wszelkie opcje związane z regulacją wiatraków.

Napisze też jaką masz pastę nałożoną na CPU. No i nowy BIOS (jeżeli nie masz najnowszego) może rozwiązywać pewne kwestie (zły odczyt temp np.).

Jak to nie pomoże to można myśleć o chłodzeniu, wtedy coś doradzę ;)

A co zawieszania to sprawdzałeś pobór mocy za pomocą kalkulatora mocy? Może zasilacz nie wyrabia (yanie Chieftec-i nie są jakieś super).

// Edit:

Wstępnie wyliczyłem, że przy max obciążeniu i oc zasilacz ma prawie całą swoja moc wykorzystaną

Sprawdź dokładnie => bdb kalkulator mocy

No proszę i nowy BIOS jest (bardzo świeży ;)): LINK

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Powiem szczerze ze jestem bardzo zadowolony z odpowiedzi jaka od was otrzymalem i postaram sie dolozyc wszelkich staran aby wszystko posprawdzac :)

Nie znam sie za bardzo na tym jaka mi paste zapodali w serwisie i nie wiem czy to jest problem ale mam jakies przeczucie ze wlasnie ostatnia wizyta w serwisie spowodowala ten problem, poniewaz nie chce mi sie wiezyc zeby na default sie tak mocno grzal ten procek :/

POZDRAWIAM i dziekuje za super pomoc z waszej strony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...