Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
doppleganger

Który procesor wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

spoko tylko powiedzcie co i jak mam tu wrzucic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij superpi, zrob testy 1m i najlepiej 16m to potrwa pare minut, a potem wyslij nam screen ;) no i podkrec proca ile wlezie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. sluchajcie ludziska. mam jakis problem - dosyc dziwny - z kompem. po zmianie procka zaczal zamulac mi internet. czy to w ogole mozliwe? mam kablowke i polaczony jestem przez router na kablu... wiem ze to brzmi niedorzecznie ale czy po zmianie procka trzeba cokolwiek zmieniac/instalowac? drugi klopot to strasznie glosny wiatrak na cpu. szalu mozna dostac. czy chlodzenie woda jest tak samo wydajne jak wiatrak? przegladalem forum ale tematy sa dosyc stare. zielonego pojecia nie mam o chlodzeniu woda. z czym to sie je? z tym superpi to troche mi nie idzie, gdyz nie wiem jak wrzucic tu screenshota. przy 1m zajmuje 31 s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam. sluchajcie ludziska. mam jakis problem - dosyc dziwny - z kompem. po zmianie procka zaczal zamulac mi internet. czy to w ogole mozliwe? mam kablowke i polaczony jestem przez router na kablu... wiem ze to brzmi niedorzecznie ale czy po zmianie procka trzeba cokolwiek zmieniac/instalowac?

yy nie

drugi klopot to strasznie glosny wiatrak na cpu. szalu mozna dostac.

zawsze wiatrak możesz zmienić na np; Scythe Infinity ;)

czy chlodzenie woda jest tak samo wydajne jak wiatrak?

wodne jest wydajniejsze ;)

przegladalem forum ale tematy sa dosyc stare. zielonego pojecia nie mam o chlodzeniu woda. z czym to sie je?

na początek przeczytać art Milansa o WC (Water Cooling)

z tym superpi to troche mi nie idzie, gdyz nie wiem jak wrzucic tu screenshota. przy 1m zajmuje 31 s.

np; do galerii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. chcialbym zapytac czy normalna jest temperatura jednego z rdzeni 51 stopni podczas grania w tak stara gre jaka jest CS:S? jeden z rdzeni utrzymuje sie stale na poziomie 35 stopni natomiast drugi grzeje sie do 51, przez co wiatrak zaczyna wyc. zakladalem procesor pierwszy raz, ale mimo to nie wydaje mi sie zebym cos zrobil zle. czytalem ten artykul o WC juz wczesniej. Jest dobry. dzieki za link AndrzejSnk. pytanie z innej polki: jak zrobic screenshota? (LOL)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nie tak ;) Bo można za 400zł dostać już najtańszy C2D. Ale wybór i tak dobry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam. chcialbym zapytac czy normalna jest temperatura jednego z rdzeni 51 stopni podczas grania w tak stara gre jaka jest CS:S?

no 5600+ wykonany w 90-nm procesie ma na budziku 2,8 GHz w standardzie więc temp. jak najbardziej normalna ;)

pytanie z innej polki: jak zrobic screenshota? (LOL)

przyciskiem Print Scrn na klawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze nie moge zrobic tego screenshota. przycis print screen nie reaguje!! mam stery do klawiaturki (logitech media keyboard elite) ale nawet nie drgnie.

i jeszcze na temat tego mojego procesora. odkad zmienilem cpu wszystko tak jakos dziwnie mi swiruje w kompie. np.: pojwil sie nie "bieski ekran stop" tak zupelnie bez powodu w windowsie, wyskakuja mi bledy podczas gier, a szczegolnie podczas aplikacji halflife2.exe (CS:S) - poprostu zostaje zamnknieta, spada mi czasami liczba fps w CS choc intenet mimo iz dzielony na dwa kompy to i tak mam szybki... czy sa jakies optymalizacje dla systemu, ktore powienienm wproawdzic po zainstalowaniu tego procka? czy te dwa rdzenie wymagaja jakiejs szczegolnej "opieki"? temperatura skacze do 52 - 54 stopni podczas grania, ale to jak pisal AndrzejSnk jest dopuszczalne, wiec moze cos innego?

pozdrawiam

Edytowane przez doppleganger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naciśnij PS i wejdź do Painta i daj "Wklej" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kurcze nie moge zrobic tego screenshota. przycis print screen nie reaguje!! mam stery do klawiaturki (logitech media keyboard elite) ale nawet nie drgnie.

i jeszcze na temat tego mojego procesora. odkad zmienilem cpu wszystko tak jakos dziwnie mi swiruje w kompie. np.: pojwil sie nie "bieski ekran stop" tak zupelnie bez powodu w windowsie, wyskakuja mi bledy podczas gier, a szczegolnie podczas aplikacji halflife2.exe (CS:S) - poprostu zostaje zamnknieta, spada mi czasami liczba fps w CS choc intenet mimo iz dzielony na dwa kompy to i tak mam szybki... czy sa jakies optymalizacje dla systemu, ktore powienienm wproawdzic po zainstalowaniu tego procka? czy te dwa rdzenie wymagaja jakiejs szczegolnej "opieki"? temperatura skacze do 52 - 54 stopni podczas grania, ale to jak pisal AndrzejSnk jest dopuszczalne, wiec moze cos innego?

pozdrawiam

z tego co piszesz to masz niestabilnego procka .... podkręcałeś go może?

a co do Print Scrn to tak jak napisał sorek, tylko żeby móc wkleic musisz zaznaczyć opcje "zaznacz" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie podkrecam go jeszcze. wszystkie obliczenia na superpi wychodza bez zajakniec. a moze to przez temperaturke? moj wiatrak chodzi bardzo glosno gdy temperatura wzrasta. moze chlodzenie mi szwankuje i przez czasami wywala mnie z gier? a moze juz czas na format? ostatnio formatowalem kompa jakos na poczatku roku. sporo korzystam z internetu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie, nie podkrecam go jeszcze. wszystkie obliczenia na superpi wychodza bez zajakniec. a moze to przez temperaturke? moj wiatrak chodzi bardzo glosno gdy temperatura wzrasta. moze chlodzenie mi szwankuje i przez czasami wywala mnie z gier? a moze juz czas na format? ostatnio formatowalem kompa jakos na poczatku roku. sporo korzystam z internetu...

z gier wywala to może grafa ma za gorąco...

ew. może pamiętasz co pisało na BSDOsie?

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura GPU jest raczej w normie, wiec to nie RACZEJ nie to. na tym ekranie to bylo tyle napisane, ze niestety nie pamietam ale to nie pierwszy raz. wczesniej mialem nieprzyjemnosc sie z nim zapoznac jeszcze na starej konfiguracji sprzetowej, gdzie mojego athlona 3500+ mialem zalozonego na mocno problemowej plycie foxconn (VIA). i chyba - podkreslam CHYBA - tresc byla identyczna. narazie sprobuje zrobic format, bo wiem z doswiadczenia, ze nie ma to jak format :) czasami wydaje mi sie, ze to moj xp troche macza w tym okienka. moze czas zalegalizowac moj zwiazek z microsoftem...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. coraz wiecej problemow z cpu. caly czas wyskakuja bledy i raporty do wyslania. podczas instalacji programow/gier, podczas odtwarzania filmow, podczas pobierania plikow z internetu... nie wiem co jest :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj dokładną konfiguracje komputera. Spróbuj zainstalować program Speed Fan 4.32 i sprawdzić odczyt SMART (paski na dole). Jak podasz konfiguracje podam więcej rad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konfig.:

AMD Athlon 64 x2 5600+ (AM2), DFI Infinity Ultra II M2, Galaxy GeForce 7600 GS, 1 gb RAM DDR2 667MHz Generic i 1 gb RAM DDR2 667 MHz Kingston, Maxtor 80 gb i Samsung 250 gb, DVD-RAM Pioneer, mysz i klawiatura Logitech pod USB, zasilacz Win Power ATX 450w (ciezko mi stwierdzic po obudowie czy to nazwa marki). Moze to wlasnie zasilacz nie daje rady? wczesniej na Athlonie 64 3500+ (AM2) nie bylo problemu...

System to Windows XP Prof.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
konfig.:

AMD Athlon 64 x2 5600+ (AM2), DFI Infinity Ultra II M2, Galaxy GeForce 7600 GS, 1 gb RAM DDR2 667MHz Generic i 1 gb RAM DDR2 667 MHz Kingston, Maxtor 80 gb i Samsung 250 gb, DVD-RAM Pioneer, mysz i klawiatura Logitech pod USB, zasilacz Win Power ATX 450w (ciezko mi stwierdzic po obudowie czy to nazwa marki). Moze to wlasnie zasilacz nie daje rady? wczesniej na Athlonie 64 3500+ (AM2) nie bylo problemu...

System to Windows XP Prof.

bardzo prawdopodobne, że to przez zasilacz, ale najpierw rozkręc bude i sprawdz co tam siedzi ;)

ew. oba dyski są na np SATA? bo jeśli jeden jest na ATA a drugi na SATA to może być problem ;)

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba dyski sa na SATA. mialem na mysli obudowe zasilacza ;) Win Power model ATX - 450. nie ma nic procz tego i danych technicznych i czerwonej literki "W" pisanej kursywa. kupilem ten zasiladcz wraz z obudowa i taki mi "wcisneli". na fakturze jest napisane tylko zasilacz 450w. jest to cos takiego :

http://www.cclonline.com/product-info.asp?...17&tid=n/a#

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w ustawieniach płyty głównej masz coś poprzestawiane? Ja tak miałem gdy ustawiłem sobie żeby wiatraczki wolniej chodziły gdy temperatura procesora jest niska. Może masz to samo i dlatego się przegrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze. byc moze i tak jest. sprawdze to. jednakze zostalem poinformowany na tym forum, ze temperatura procesora jest raczej w normie jak na ten model. jesli nawet zostalem wprowadzony w blad, to czy wina za badz co badz niestabilnosc systemu (czeste komunikaty o bledach, mniej czeste restartowanie kompa itp. "chochliki") mozna obarczac wysoka temperature procesora? [w tej chwili (windows i kilka aplikacji typu bitcomet, winamp, internet...) wynosi ona na jeded rdzen 41 stopni, na drugi 31]. czy moze raczej to zasilacz nadaje sie do wymiany? a moze procesor?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe że to wina zasilacza. Procesor któy posiadasz jest lekko mówiąc prądożerny. Polecam zainwestować w coś mocniejszego. Temperatura procesora jest raczej w normie, jednak spróbuj odpalić coś co działa na 2 rdzenie np. WinRar'a i monitoruj temperature procesora oraz spróbuj palcami sprawdzić czy procesor nie jest zbyt gorący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no dobrze. byc moze i tak jest. sprawdze to. jednakze zostalem poinformowany na tym forum, ze temperatura procesora jest raczej w normie jak na ten model. jesli nawet zostalem wprowadzony w blad, to czy wina za badz co badz niestabilnosc systemu (czeste komunikaty o bledach, mniej czeste restartowanie kompa itp. "chochliki") mozna obarczac wysoka temperature procesora? [w tej chwili (windows i kilka aplikacji typu bitcomet, winamp, internet...) wynosi ona na jeded rdzen 41 stopni, na drugi 31]. czy moze raczej to zasilacz nadaje sie do wymiany? a moze procesor?...

raczej zasilacz nadaje się do wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. cos mi nie udalo sie widze zapisac wczesniejszego posta... zmienilem zasilacz (na enermax 500w liberty) iproblemy zniknely. wszystko jest w normie, zero bledow i restartow. dzieki za sugestie

pytanie: kumpel kupil niedawno procesor AMD Athlon (AM2) 3500+ (Lima). zauwazylismy ostatnio na wykresach z everesta i w BIOSIe, ze temperatura jest dosc wysoka. w windzie wynosi ok 65 stopni. rozkrecilismy bude i okazalo sie ze raczej wszystko jest w normie; wiatraki dzialaja, pasta na prcku nie wyschla, cool n' quiet bylo ustawione na disable ale po wlaczeniu bez zmian. cpu siedzi na MSI K9N4 (NF500 ultra). co ciekawe podczas gier nie wzrasta znacznie - okolice 69 - 70 stopni. wydaje mi sie ze duzo za duzo jak na 65 nm? co moze byc przyczyna?

pozdrawiam

Edytowane przez doppleganger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam. cos mi nie udalo sie widze zapisac wczesniejszego posta... zmienilem zasilacz (na enermax 500w liberty) iproblemy zniknely. wszystko jest w normie, zero bledow i restartow. dzieki za sugestie

pytanie: kumpel kupil niedawno procesor AMD Athlon (AM2) 3500+ (Lima). zauwazylismy ostatnio na wykresach z everesta i w BIOSIe, ze temperatura jest dosc wysoka. w windzie wynosi ok 65 stopni. rozkrecilismy bude i okazalo sie ze raczej wszystko jest w normie; wiatraki dzialaja, pasta na prcku nie wyschla, cool n' quiet bylo ustawione na disable ale po wlaczeniu bez zmian. cpu siedzi na MSI K9N4 (NF500 ultra). co ciekawe podczas gier nie wzrasta znacznie - okolice 69 - 70 stopni. wydaje mi sie ze duzo za duzo jak na 65 nm? co moze byc przyczyna?

pozdrawiam

może czujnik przekłamuje? bo te prawie 70*C to dużo za dużo - może mobo dobrze procka nie rozpoznało i dało mu za dużo V? spróbuj obniżyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja. to mo ze byc ze procesor zle rozpoznany. czyli aktualizacja biosu by w tym pomogla? a jak to jest z tym czujnikiem? czy za pomoca jednego czujnika dokonywane sa pomiary w biosie i programach typu everest? bo w sumie z tego co pamietam to radiator nie byl az tak goracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...