Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
doppleganger

Który procesor wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

witam. ktory z procesorow AMD (AM2) jest najlepszy? czy ten najdrozszy? chcialbym troche pograc w crysisa na jesien i zastanawiam sie nad przesiadka z mojego athlona 3500+ (am2) na jakiegos dual corea - bo plyty zmieniac nie chce. czy taka zmiana przyniesie znaczne korzysci w polaczeniu z karta 8800 gts 320/320? czy raczej dac sobie spokoj? dzieki z gory. pozdrowionka. oto moje typy oraz ich przyblizone ceny, za ktore moge/musze je miec:

AMD Athlon64 5600 Socket AM2 Dual Core Processor (520zl)

AMD Athlon64 5200 Socket AM2 Dual Core Processor (492zl)

AMD Athlon64 4800 Socket AM2 Dual Core Processor (392zl)

AMD Athlon64 4600 Socket AM2 Dual Core Processor ( ten jest od pozostalych spoooro drozszy(?)) (873zl)

AMD Athlon64 6000 Socket AM2 Dual Core Processor (588zl)

Edytowane przez Geo
Z uwagi na RSS proszę o bardziej precyzyjne tytuły tematów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co prawda nie uzyskasz duzo wiekszej wydajnosci ale niewatpliwie dzieki drugiemu rdzeniowi zwiększy sie twój komfort pracy. Powiedz mi tylko kilka rzeczy

1) czy zamierzasz podkrecac?

2) jaką masz płytę głowną?

3) jaki masz zasilacz (marka i moc)

4) jakie masz pamięci.

Na pewno nie opłaca sie kupować droższych procoesorów AMD. lepiej kupić model 4000/4400+ i podkręcić go do 2,8-2,9GHz co da wydajnośc modeli 5600-6000+ a 300 zł zaoszczędzisz :) (możesz za to kupić wiecej ramu ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam niemarkowy 450 w zasilacz (naprawde nie wiem jakiej firmy), plyte DFI infinity ultra II m2, 2 gb ramu 667mhz po jednej kosci 1gb z identycznymi parametrami ale roznych firm. aktualnie karte gforce 7600 gs od galaxy, ale mysle o zakupie na jesien jakiejs 8800. mojego athlona nie udalo mi sie podkrecic na tym sprzecie wiecej jak do 2.4 ghz - wzrostu wydajnosci w aplikacjach prawie brak- byc moze dlatego, ze pojecie mam nijakie o overcklockingu. to co mnie nurtuje to czy przy moim athlonie (3500+) i karta 8800 mozna postawic znak rownosci obok athlona dual core i taka sama karta 8800? czy roznica bedzie odczuwalna we wzroscie wydajnosci w grach? z drugiej jednak strony mam jeszcze jedna plytę glowna (am2), karte grafiki oraz pamieci i chce powoli zlozyc drugiego kompa. wiec moj athlon nie pojdzie na marne. troche to pokrecone ale mam nadzieje ze rozumiesz?

podsumowujac: raczej predzej czy pozniej ( im szybcie tym lepiej - wiadomo :) kupie drugi procesor. nie chce procesora najdrozszego tylko dlatego ze ma w nazwie 6000 a nie 4400. mysle ze moja plyta dobrze nadaje sie do OC. gorzej z pamieciami (generic i kingston najtansze w obu przypadkach) ale do overclockingu moge sie przyuczyc i podkrecic.

takze czekam na wasze sugestie wzgledem doboru procesora.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800 z niemarkowym zasilaczem? Możesz mieć małe problemy ;) Najbardziej polecam kupić Athlona 4000 ponieważ ma on 1mb pamięci na każdy rdzeń (tyle samo co 6000) jednak można go podkręcić na takie taktowanie ;) Co do pamięci to proponowałbym kupić jakieś lepsze bo jak pamięci nie są w Dualu to naprawdę jest mniejsza wydajność. Płyta jest dobra, ba, bardzo dobra :P Jedynie zasilacz polecam wymienić na Chiehtec'a 450W/500W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki ale chcialbym poznac inne opinie na temat procesorow amd dual core. zasilacz pewnie tez pojdzie do wymiany bo jak juz mowilem powoli bede skladal drugiego kompa, czyli ten przejdzie do konfiguracji tego drugiego. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzieki ale chcialbym poznac inne opinie na temat procesorow amd dual core.

IMHO > X2-3600 >> ;)

Reszta? >> :lol: :lol:

Intel ma lepsza wedlug mnie oferte. C2D albo PE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez wybralbym intela ale chce zostac przy dfi infinity. wiec jak do tej pory to ze wskazaniem na 3600 dual core, 4000 i 4400? jak z kreceniem tych procesorow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3600 i 3800 się absolutnie nie opłaca ponieważ mają mniej cache L2 (nie licząc Brisbane ale ten ma za to niższe taktowanie oraz wolniejszy dostęp do cache i pamięci). Najbardziej opłaca się 4000 (windsor) bo można go dostać za cenę 3800. Co do 4400 jest to 4000 z wyższym taktowaniem. Oraz ździebko droższe. A takie taktowanie możesz spokojnie osiągnąć podkręcając 4000 (zresztą na takim taktowaniu pójdzie nawet bez zmiany napięcia dla rdzenia dzięki czemu nie będzie się bardziej grzał) które jest obecnie najlepszym wyjściem za najniższą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz brac Windsora to F3. A co do reszty...Brisbane X2 3600 krecisz i nadrabiasz. A cena jest wedlug mnie ok , masz go juz w okolicach 200zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam. ktory z procesorow AMD (AM2) jest najlepszy? czy ten najdrozszy?

nie, najlpeszy jest 6000+ ;), bo ma najwyższe taktowanie

czy taka zmiana przyniesie znaczne korzysci w polaczeniu z karta 8800 gts 320/320? czy raczej dac sobie spokoj?

w grach wykorzystujących tylko jeden rdzeń (pewnie z 98% tytułów dostępnych w sprzedaży ;)) X2 musi mieć takie samo taktowanie jak zwykły A64 aby mieć taktą samą wydajność

witam. mam niemarkowy 450 w zasilacz (naprawde nie wiem jakiej firmy),

rozkręć bude i sprawdz jakiej firmy jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebardzo. Bo Brisbane możesz podkręcić jednak nigdy nie osiągniesz takiej wydajności jak na Windsorze. A podkręcając jeszcze bardziej zużywa jeszcze więcej prądu i jeszcze bardziej się grzeje ;) Dlatego wole Windsor :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem procesor AMD Athlon64 4000 Socket AM2 Dual Core ale tu jest napisane ze ma 2 razy 512 L2 cache. (?) czy mam to pomnozyc razy dwa gdyz ma on dwa rdzenie czy o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
znalazlem procesor AMD Athlon64 4000 Socket AM2 Dual Core ale tu jest napisane ze ma 2 razy 512 L2 cache. (?) czy mam to pomnozyc razy dwa gdyz ma on dwa rdzenie czy o co chodzi?

tak po 512 KB cache L2 przypadającej na każdy rdzeń, a że rdzeni jest 2 to łącznie jest 1 MB pamięci podręcznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki. tak tez myslalem. ale jedno sprostowanie do sorka: ten athlon 4000 dc ma po 512 na kazdy rdzen a nie po 1 mb. chyba ze sa rozne athlony 4000 dual core? i pytanie: jaka jest roznica w zastosowaniu technologii 65 nm od 90 nm? czy ma to wplyw na wydjanosc czy tylko zuzycie energii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok dzieki. tak tez myslalem. ale jedno sprostowanie do sorka: ten athlon 4000 dc ma po 512 na kazdy rdzen a nie po 1 mb. chyba ze sa rozne athlony 4000 dual core?

są dokładnie 3

X2 4000+ w 90 nm z TDP 89 W i 2 MB L2, 2000 MHz

X2 4000+ w 90 nm z TDP 65 W i 2 MB L2, 2000 MHz

X2 4000+ w 65 nm z TDP 65 W i 1 MB L2, 2100 MHz

i pytanie: jaka jest roznica w zastosowaniu technologii 65 nm od 90 nm? czy ma to wplyw na wydjanosc czy tylko zuzycie energii?

w zastosowaniu?

chodzi Ci o to czym się układy wykonane w tej technologi różnią?

ogólnie mniejsze zużycie energi, wieksza podatnośc na podkręcanie (przynajmniej w teorii ;)), niższe V-Core itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe! chochlik lingwistyczny tu sie wdarl byl ;) mialem na mysli zastosowanie przez advanced micro devices technologii... dzieki. bede szukal.

Edytowane przez doppleganger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Brisbane to opłaca się on tylko przy A3600 ;) Jednak ten kosztuje obecnie tyle ile 4000. Jeśli masz brać to weź Athlona 64 x2 +4000 Windsor EE (64W) z 2x1mb pamięci L2 Cache. To obecnie najlepszy i najtańszy model AMD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po dluzszej przerwie. zdecydowalem sie na AMD 5600+ 1Mb cache na kazdy rdzen. troche wbrew waszym sugestiom ale to byla okazja nieco ponad 400 zlotych za nowy CPU... teraz obserwuje temp na procesorze i w windowsie jest 37 stopni na rdzen nr 2, 27 na rdzen nr 1, i jest jeszcze tempera\tura procesora 30 stopni. czy to jest tak ze teraz system wykorzystuje tylko jeden rdzen? pomiary sa z nowej wersji everesta. dodam jeszcze ze taktowanie fsb mam 222 = 3.1 ghz bez zmiany napiec. i co tak ogolnie myslicie o tym procku? pozdxrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam po dluzszej przerwie. zdecydowalem sie na AMD 5600+ 1Mb cache na kazdy rdzen. troche wbrew waszym sugestiom ale to byla okazja nieco ponad 400 zlotych za nowy CPU... teraz obserwuje temp na procesorze i w windowsie jest 37 stopni na rdzen nr 2, 27 na rdzen nr 1, i jest jeszcze tempera\tura procesora 30 stopni. czy to jest tak ze teraz system wykorzystuje tylko jeden rdzen? pomiary sa z nowej wersji everesta.

ja bym tam za bardzo Everestowi nie ufał ale to raczej normalne, że jeśli używany jest ciągle tylko jeden rdzeń to ten się bardziej nagrzewa

dodam jeszcze ze taktowanie fsb mam 222 = 3.1 ghz bez zmiany napiec.

dla dokładności 222 HTT :)

i co tak ogolnie myslicie o tym procku? pozdxrawiam.

kupiłeś za 400zł X2?

:rolleyes:

no nic Twój wybór ;)

4.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co z tym 400 zl jest nie tak? w sumie to napisalem ze za nieco ponad 400 zl tj za 430 biorac pod uwage kurs funta 5.5 pln ;)

Edytowane przez doppleganger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wolał e4300 w tej cenie :P

no ale twój wybór ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i brawo Havoc tylko ze ja raczej AMD... nie zebym byl zboczony, ale - jak pisalem wczesniej - mam plyte pod am2 i raczej intela bym tam nie wcisnal... ;) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, tylko po prostu mowie. Tak sobie przegladalem plyty pod am2 i procki, i wcale ceny przy takim 4k+ nie odbiegaja od wydatkow na intela.

end ot ;p

Zrobisz jakies tesciki tego 4k+? SuperPI czy cos? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zrobisz jakies tesciki tego 4k+? SuperPI czy cos?

j.w. Teściki mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy teraz potanieją te proce, skoro AMD zaprzestanie produkcji ;] Wyprzedaże magazynowe albo coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...