Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
jankemnpa

Pomoc w wyborze notebooka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zwracam sie z prosba o pomoc w wyborze notebooka. Na ten cel chcialbym przeznaczyc 3.000zł (max ok. 3.500zł). Przegladalem mase stron i for, jednak wybór wcale nie jest taki latwy. Moze zaczne od tego, ze chcialbym dokonac zakupu na notebooki.pl, ze wzgledu na odbior osobisty w Katowicach (ew. inny sklep z siedziba w tym miescie). Do czego ma laptop sluzyc? Hmmm, typowe zastosowania studenckie... tzn. CAD, troche filmu, grafiki, starsze gry takze mile widziane...

Poczatkowo bylem zdecydowany na

1) HP nx7300 RU374ES

Poniekad nadal bardzo powaznie zastanawiam sie nad tym modelem, odstrasza mnie jedynie ta karta graficzna... (i tu pytanko czy oferowany system Windows XP Home PL w pelni obsluzy procesor C2D?)

Obecnie bliski jestem takze zakupu

2) HP Pavilion dv6271ea GB175EA

Tu mamy juz kilka zalet nad powyzszym jak dla mnie: grafika, czytniki kart pamieci, kamera (malo wazne w sumie), ale i wad: cena, Vista, Ram w 2 kosciach i rozbudowa tylko do 2 GB. Z kolei pytanka mam nastepujace: czy moge takze w tym modelu spodziewac sie tego metalicznego swiergotu o ktorym przeczytalem w testach innych modeli Paviliona? A takze czy bezproblemowo po formacie mozna przesiasc sie na XP (konkretnie - czy dostane sterowniki do wszytskiego pod ten system?).

I to chyba paniekad tyle, wiem ze z ate kase moge miec wypasnego Copmala, ale po pierwsze wole firmowy sprzet, a po drugie, musialbym sie zdecydowac na wysylke a chcialbym jednak zobaczyc notebooka przed zakupem.

Bardzobym prosil o pomoc w wyborze (pomiedzy dwoma w/w modelami, lub o sygestie sprzetu w podobnej cenie jednak z notebooki.pl). Bede bardzo wdzieczny za kazda rade, z gory bardzo dziekuje

jankemnpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janku :)

Ja bym wybrał HP Paviliona - po pierwsze ma świetny (!) design (a dla mnie to ważne niemal tak samo, jak moc procesora - w końcu będę go oglądał przez wiele godzin dziennie :P), po drugie lepszą kartę graficzną (GMA 950 jest niestety kiepska). Widziałem ten model na żywo, żadnego nieprzyjemnego świergotu nie słyszałem. Ten konkretny model ma jednak inną wadę: Vistę i 2x 512 MB RAM-u. Ten system jest paskudnie zasobożerny - a jeśli będziesz wykorzystywał na nim programy do CAD, będzie jeszcze gorzej. Z tego też powodu zapewne w niedalekiej perspektywie będziesz zmuszony do zakupu kolejnego 1 GB RAM-u - wtedy wolny bank byłby jak znalazł, a tu oba są zajęte (trzeba więc będzie pamięć sprzedać i kupić 2x SO-DIMM 1 GB). I cena - 3900 zł.

Drugi HP jest dość przyjemny, ale - hmm... - wygląda brylaście. I jest b. plastikowy w dotyku :D No i jeszcze ta grafika - do gier generalnie się nie nadaje...

A co powiesz na coś takiego: http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/2385/? Mam podobny model (no, niech będzie: gorszy, ale z tej samej linii) i jestem zadowolony. Ma wszystko, co mieć powinien ;) Poza tym Asusy mają niezłe wyświetlacze, a dla grafika to dość ważne. Jest jednak pewien mankament ze sterownikami (albo z Vistą) - czasem wyświetlacz przełącza się w inny profil kolorów i obraz nie wygląda za fajnie. Trzeba załadować Control Center sterowników ATI i wszystko automatycznie wraca do normy, bez wprowadzania jakichkolwiek zmian... :| Nie wiem od czego to zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Asusa F3JR-AP012. Wcześniej polecane modele mają matrycę 14,1 a to nie każdemu odpowiada. Ja osobiście bym wolał 15,4 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja osobiście bym wolał 15,4 ;)

ja też

widziałem w akcji 12,1 z rozdziałką 1280 x 800 (chyba ;)) toż to katorga dla oczu ;)

lepiej mieć większą matrycę i dopłacić pare zł niż póżniej oddać zaoszczędzoną kase okuliście i optykowi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja też

widziałem w akcji 12,1 z rozdziałką 1280 x 800 (chyba ;)) toż to katorga dla oczu ;)

lepiej mieć większą matrycę i dopłacić pare zł niż póżniej oddać zaoszczędzoną kase okuliście i optykowi ;)

No ale 15,4 jest powszechnie przyjęta jako standardowa. To zwykle właśnie za mniejsze bądź większe dopłacamy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ale 15,4 jest powszechnie przyjęta jako standardowa. To zwykle właśnie za mniejsze bądź większe dopłacamy ;)

Dopłacamy i to dużo. Różnica w cenie między tym samym notebookiem z matrycą 15,4" a komputerem z wyświetlaczem 12,1" sięga 1000 zł i więcej na korzyść 15,4". M.in. przez to, że mały wymiar matrycy wymusza większe upakowanie podzespołów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopłacamy i to dużo. Różnica w cenie między tym samym notebookiem z matrycą 15,4" a komputerem z wyświetlaczem 12,1" sięga 1000 zł i więcej na korzyść 15,4". M.in. przez to, że mały wymiar matrycy wymusza większe upakowanie podzespołów :)

1. alem zalamił :D

2. lol zawsze mi się wydawało, że to z troche mniejszym wyświetlaczem są tańsze

3. jeśli notebooki z większa matrycą są tańsze to po co brać te z mniejszą :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3. jeśli notebooki z większa matrycą są tańsze to po co brać te z mniejszą :|

Ponieważ są mniejsze :) Najtaniej wychodzą notebooki z matrycą 15,4", ponieważ produkuje się ich najwięcej i najlepiej się sprzedają. Nie trzeba też wszystkiego specjalnie upychać w obudowie. A im bardziej masowa produkcja i im mniej skomplikowana (żeby nie było: nie twierdzę, że produkcja notebooków nie jest skomplikowana), tym niższa cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponieważ są mniejsze :)

przypuszczałem, że taka odp padnie

jednak mnie by taka zaleta nie przekonała, jeszcze za dopłatą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przypuszczałem, że taka odp padnie

jednak mnie by taka zaleta nie przekonała, jeszcze za dopłatą ;)

Dla osób często podróżujących z komputerem to naprawdę duży plus. Mnie od długiego noszenia Asusa 15,4" z zasilaczem czasem plecy bolą :) Moim zdaniem optymalnym wyborem jest 14" wyświetlacz, przy założeniu, że w domu do dyspozycji będzie dodatkowy monitor (dla mnie to o tyle ważne, że zajmuje się m.in. grafiką, a odwzorowanie kolorów w notebookowych wyświetlaczach niestety wciąż pozostawia wiele do życzenia, dlatego prędzej czy później nowy monitor będę musiał sobie sprawić - zapraszam sponsorów :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...