Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
OrC

Pomoc dla ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Mam problem taki...Mam 4 pamiątki geil 1024 na płycie asusa pb5 deluxe a wida xp widzi tylko 3007mb co jest grane?

Oczywiscie pamiatki są dobre i porty cpu-z sprawdzalem i everestem.. kombinacje alpejskie wyczyniam i lipa :(...Koledzy pomocy :)

Z góry dzieki za sugesty...pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witajcie !

Mam problem taki...Mam 4 pamiątki geil 1024 na płycie asusa pb5 deluxe a wida xp widzi tylko 3007mb co jest grane?

Oczywiscie pamiatki są dobre i porty cpu-z sprawdzalem i everestem.. kombinacje alpejskie wyczyniam i lipa :(...Koledzy pomocy :)

Z góry dzieki za sugesty...pozdro :)

Widzę że nikt się nie zna na moim problemie...no cóż myslałem że znajdę tutaj pomoc...A tu LIPA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A XP czasem nei widzi max 3GB ramu? Jakos tak bylo, 4 albo 4gb nie chce cie w blad wprowadzac, sprawdz gdzies na googlach max ilosc pamieci w xp. Albo kup sobie viste i sprawdz czy wykryje cale 4gb bo powinna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zainstaluj Linuxa :P Albo zprawdź z jakieś dystrybucji z Live CD czy wykrywa wszystkie 4gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadza się windows xp widzi tylko 2,93 a przy starcie systemu jest 3008..W sklepie i sam tak mysle że może aktualizacja biosu coś może mi dać..No kurka jak bym wiedział że xp nie obsłuży tyle pamięci to bym nie kupował..No nic zobaczymy co sie da zrobic z biosem..Jak jeszcze ktoś ma jakieś sugestie niech pisze..Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... ciekawe ;)

1) zupdejtuj bios

2) pokombinuj z rpzekłądaniem pmięci w slotach

Mój znajomy miał ten sam problem a pomogło mu drugie rozwiązanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no nie wiem czy cos to da z tym kobinowaniem ramu jak jest taki sam tzn 4x geil 1024..A update biosu musze zrobic ale się czaje strasznie z nim..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rob update, nic sie nie stanie ;P nei czaj sie ;]

a xp widzi max 3.5gb bodajże, ostatnio znowu sie natknalem na takie info, tylko zapomnialem zapamietac gdzie to bylo to bym ci pokazał :D ale tak jest w kazdym razie, czyli teoretycznie zzera ci 500mb ramu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rob update, nic sie nie stanie ;P nei czaj sie ;]

a xp widzi max 3.5gb bodajże, ostatnio znowu sie natknalem na takie info, tylko zapomnialem zapamietac gdzie to bylo to bym ci pokazał :D ale tak jest w kazdym razie, czyli teoretycznie zzera ci 500mb ramu :(

dokładnie o ile dobrze pamiętam ;) XP obsługuje max 3.22 GB RAMu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morał: przejdź na Linuxa bo on Ci nie zżera RAM'u(xa) (to był ŻŻS - Żenujący Żart Sorka) xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...