Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
makss911

Jak wycisąć maksimum z Athlon X2 3600+?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jakw temacie. Czytałem o podkręcaniu ale nie bardzo kojaze o co chodzi bo to nie moja dziedzina :mellow: Zajmuje sie grafiką (troche muzyką;) i jak udało by się troche go przyśpieszyć to bardzo bym się cieszył, gdyż pracuje z na wysokich rozdzielczościach i jakiekolwiek efekty w Corel'u czasami zajmuja kilka minut :(

banner8.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele na tym Gigabyte nie podkrecisz, max FSB to cos kolo 260 przy niskich mnoznikach.

Lecisz w gore z HTT (od 200 w gore) , HT obnizasz (np x3 , x4 , generalnie jest tak ,ze HTTxHT=1GHz i nie wiecej , jesli jest nizej to nic nie tracisz) , jako ze wraz z wzrostem HTT leci ci FSB ramow to zwiekszasz na nich dzielnik. Napiecia podwyzszasz dopiero na samym koncu , gdy krecony proc nie jest juz stabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar w nie dalekiej przyszlosci wymienic procka, lecz cos w przystepnej cenie, wiec chyba to bedzie tez AMD (6000+). Jaka plyte gł. propnujecie do niego zakupic? zeby to chodzilo jak trzeba. Czy może lepiej slabszy lecz INTEL? Pozostałe komponety zostaja bez zmian, nie liczac zasilacza ktory tez zostanie wymieniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc za wiecej jak 230 zl > Intel...tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie jakw temacie. Czytałem o podkręcaniu ale nie bardzo kojaze o co chodzi bo to nie moja dziedzina :mellow: Zajmuje sie grafiką (troche muzyką;) i jak udało by się troche go przyśpieszyć to bardzo bym się cieszył, gdyż pracuje z na wysokich rozdzielczościach i jakiekolwiek efekty w Corel'u czasami zajmuja kilka minut :(

Przeczytaj temat

Podkręcanie CPU

mam zamiar w nie dalekiej przyszlosci wymienic procka, lecz cos w przystepnej cenie, wiec chyba to bedzie tez AMD (6000+). Jaka plyte gł. propnujecie do niego zakupic? zeby to chodzilo jak trzeba. Czy może lepiej slabszy lecz INTEL? Pozostałe komponety zostaja bez zmian, nie liczac zasilacza ktory tez zostanie wymieniony.

Jeśli chcesz zmieniać mobo to

masz tu test E6750 vs A64 X2 6000+

3.png

obrazek jest dośc jednokolorowy ;) na korzyść Intela ;)

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel...?i=3038&p=6

ale jeśli nie chesz zmieniać mobo to nie kupuj procka tylko RAM ;)

bo X2 3600+ powinien bez problemu polecieć na ~2,7 GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje ze mi wybaczycie ze tak was nekam;) Nigdy w biosie nie "grzebalem" i wiem ze jest to niebespieczne jak ktos nie ma pojecia. dlatego prosze o takie poste wyjasnienie jak co ustawic. czytalem posty o OC ale i tak nic nie czaje:| a na fotkach sa inne parametry jak u mnie.

post-5078-1184697731_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam nadzieje ze mi wybaczycie ze tak was nekam;)

:)

Nigdy w biosie nie "grzebalem" i wiem ze jest to niebespieczne jak ktos nie ma pojecia.

ee tam ;)

dlatego prosze o takie poste wyjasnienie jak co ustawic. czytalem posty o OC ale i tak nic nie czaje:| a na fotkach sa inne parametry jak u mnie.

post-5078-1184697731_thumb.jpg

http://forum.pccentre.pl/index.php?act=att...=post&id=76

po zaznaczeniu na czerwono (jak na obrazku) i wciśnięciu enter na CPU Frequency powinno pojawić się

bios1.jpg

więc podnosisz z 200 na 205 i tak znowu i znowu - poczytaj poradnik i jeśli możesz daj więcej scereenów z BIOSa (odnajdz jeszcze w BIOSie opcje związane z dzielnikiem pamięci bo na obrazku nie widać i z HT) to powiem dokładnie gdzie co u Ciebie trzeba zmienić;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi sie podniesc do 222, ale chyba da sie wiecej?

DSC00264.jpg

DSC00266.jpg

DSC00267.jpg

DSC00268.jpg

DSC00269.jpg

DSC00270.jpg

DSC00271.jpg

DSC00272.jpg

DSC00273.jpg

DSC00274.jpg

DSC00275.jpg

DSC00276.jpg

DSC00277.jpg

banner8.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja może trochę zaspamię bo też mam problem z moim prockiem. Co dziwnego mój procek chodzi stabilnie na 2700mhz bez podnoszenia napięcia! Przez moją płytę główną czasem idzie na 2800 a czasem nie. Więc nie mam wymiernych efektów sprawdzania tego. I na 2900 nawet po podniesieniu napięcia do 1.65v jest niestabilny. Dziwi mnie to że na 2700mhz działa tak stabilnie bez podnoszenia napięcia, tymbardziej że mam procesor na Windsorze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...