Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Program do nagrywania obrazów ISO na PenDrive

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam malutki problem. Otóż posiadam PenDrive Kingston Data Traveler 1GB i chciałbym nagrać na niego obraz płyty CD w formacie ISO. Ta płyta to Linux ubuntu 6.12 Live CD. Więc przydalobysię by PenDrive startował przy uruchamianiu. Czy istnieje w ogóle taka możliwość? Lub czy jest jakiś program robiący bootowalny PenDrive a wtedy wystarczyłoby podać ścieżkę do odpalenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi wiadomo - nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale musi być jakiś program który pozwala na zrobienie bootowalnych PenDraivów. Z tego co wiem to Fedora 7 z Live CD ma to już w zestawie. Tylko jak to nagrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, mam jeszcze jeden problem z pendrivem. Niestety nei tyklo tym, a i innymi ;/ Mianowicie pod Linuxem (Fedora Core 6) gdy próbuje nagrać jakiś plik na pendrive (nieważne jaki) pod jakimkolwiek systemem plików, gdy chcę przekopiować pliki to wszystko niby jest OK. Ale po odłączeniu i ponownym podłączeniu pendriva plików albo nie ma, albo jest część, albo jak już są to mają po 0bajtów. Wiecie co może być tego przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, złe odmontowanie pendrive. Przed wyciągnięciem go z wtyczki musisz go unmount.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, dzięki. Już mi się udało, ale dobrze mieć potwierdzenie choroby u lekarza xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wiekszy prbolem:( otóz tak byłem u kolegi i nagrałem na pendriva cos i spoko nagrywam teraz cos innego ale jednak myśle nie bo nei mam juz czasu dałem anuluj przychodze do domu otweiram i pisze ze dysk nie jest sformatowany czy sformatowac go teraz to nic poszedlem do kumpla nagralem ejszce raz ale nei dawałem juz anuluj wlaczam u siebie i ani nie moglem wejsc w pliki ani usunąc czy ja nie umemi nagrywac prosze o szybko odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywać umiesz :) Spróbuj sformatować jeszcze raz. Czy przed wyjęcim pendriva korzystasz z bezpiecznego odłączania urządzeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie normalnei zamykam okienko i wyciagam a jest jeszce taka sprawa jak formatuje na fat32 to nic nie ma ale pisze ze jest zajete 363MB a jak formatuje na samym FAT to dopiero jest 0bajtów lub poprostu 12kb. A jak inaczej odlaczac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prawej strony na dole (przy godzinie) przy włożonym pendrive masz coś takiego jak bezpieczne usuwanie sprzętu. Najpierw tego typu sprzęt powinien być usuwany najpierw programowo - potem systemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...