Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Jang

ATI mobility radeon x600

Rekomendowane odpowiedzi

Problem pojawil sie po nieudanej probie zainstalowania visty64. Teraz mam XP ale bez obrazu- ginie on po zainstalowaniu sterownikow (robi sie czarny) Mozliwe jest odpalenie w trybie awaryjnym bez VGA i odinstalowanie sterownikow ale obraz jest beznadziejny. Pomozcie ludzie! Moja karta to ATI Radeon X600 zadne nowe sterowniki nie pomagaja:/

Pisząc o nieudanej próbie chodziło mi o brak sterowników dla visty do wbudowanego czytnika kart, karty graficznej oraz do karty muzycznej conexant więc postanowiłem wrócić do poczciwego XP.

Co do sterowników próbowałem tych załaczonych na płycie przez producenta (HP) oraz innych z internetu w tym też ze strony HP - wszystkie objawy i reakcje komputera takie same. A przyznam, że te oryginalne z płyty już kilkukrotnie instalowałem przy poprzednich przeinstalowaniach xp i wszystko było ok.

Próbowalem sterownikówówz omegi lecz po restatcie pojawia się niebieski ekran z info, że komputer został wyłączony by uniknąć uszkodzeń - podają jakiś plik o nazwie ATI2DVAG i koniec - szczerze mówiąc widziałem to już przy innych sterownikach nie tylko tych omegi, co nie zmienia faktu, że nie mam pojęcia co to oznacza...

Co dalej... Dziwnym jest że czego nie zrobie objawy są zawsze takie same, czyli tak jakby karta chciała ale nie mogla wypluć obrazu. Czasem jak wcisne klawisz FN i F4 (na którym natysowany jes ekran), to po chwilowej walce karty pojawia sie obraz (zawsze z tym komunikatem o VPU - załączony poniżej) - już w rozdzielczości 1900x1400 (czy jakoś tak) i nawet wszystkie opcje karty można sprawdzić, tyle że monitor jest na Default i nie można go zmienić na Plug&Play - po prostu wybieram opcje o on i tak nie zmienia. Do tego na ekranie pojawia sie komunikat:

VPU Recover was unable to fully recover from a hardware deadlock, and has switched to software rendering. To testore hardware rendering, you must restart your computer. Do you want to restart your computer now?

a pod spodem standartowo 2 opcje do wyboru Y/N - Po restarcie znów czarny obraz:/

VPU już próbowałem wyłączyć wcześniej, ale to też nic nie daje, z tego co pamiętam to nawet system nie wszedł (chyba też niebieskie tło i koniec) więc więcej nie próbowałem.

A do tego i tak wszystko nie działa bo jak przegladam strony internetowe i przesuwam je suwakiem góra, dół to się łamią tak jak by sterów nie było. Masakra j chyba dalej 3D nie ma bo jak chce włączyć TV JOOST to wyskakuje info że mój komputer nie obsługuje 3D:/ Bomba a ja zawsze byłem zadowolony z tego kompa a tu nagle...

Nastepnie co do robali i wirusów to też chyba nie to gdyż formatowałem dysk każdokrotnie przy nowej próbie XP (okolo4 razy).

POMOCY!!! karta to ATI mobility x600 zainstalowana w lapku HP zd8185ea.

Sorki za natłok informacji ale próbowałem napisać wszysko co może pomóc. Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...