Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mekeke

Instalacja drukarki sieciowej

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm,

Mam taki problem. Chce zainstalować drukarke sieciową. Inastaluje ją wchodzać do moje miejsca sieciowe-> grupa robacza itp. Wchodząc jednak na komputer na ktorym jest drukarka pojawia sie monit o login i haslo. Znam je i wchodze i instaluje drukarke (przez opcje dodaj drukakre w panelu sterowania system nie widzi przy komputerze drukarki, zapewne z powodu ustawien komputera) Jednak po ponownym uruchomieniu komputera na ktorym zainstalowałem drukarke znow trzeba ja instalowac, bo drukarka nie moze sie połączyć. Jak teraz zrobić tak aby nie trzeba było instalować drukarki, albo jak zrobić zeby podczas wchodzenia przez siec do komputera nie pojawiał się monit o login (hasla tu nie ma) bo przypuszcam ze tu lezy problem.

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Drukarka ma się rozumieć podpięta pod komputer (nie ma printservera wbudowanego?). Z drukarki chcesz korzystać na komputerze z zainstalowanym Windowsem 2000, a jaki jest system na którym drukarka jest zainstalowana lokalnie?

=========================================================================

Jeżeli udostępniasz drukarkę lokalną w sieci LAN musisz pamiętać, żeby włączyć udostępnianie plików i drukarek (w Windowsie XP robisz to za pomocą kreatora konfiguracji sieci). Następnie należy udostępnić drukarkę (Panel drukarki i faksy -> właściwości drukarki i tam poszukaj zakładki udostępnianie). Po udostępnieniu musi mieć rączkę pod ikoną.

Instalacja drukarki (nie zbyt jasno to wytłumaczyłeś) wygląda podobnie jak w wypadku lokalnej (z pomocą kreatora dodawania drukarek), z tą różnicą że musisz wybrać nie lokalną, a sieciową (jest coś takiego do wyboru w kreatorze). Potem z widoku zaznaczyć tą drukarkę (UWAGA! Jeżeli jej nie widzisz... to możesz podać jej ścieżkę lokalną tzn. \\nazwa_komputera\nazwa_drukarki

nazwa_komputera => nazwa komputera na którym jest zainstalowana drukarka (chodzi tu o nazwę dla grupy roboczej)

nazwa_drukarki => ustawiona we właściwościach podczas udostępniania drukarki

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Drukarka ma się rozumieć podpięta pod komputer (nie ma printservera wbudowanego?). Z drukarki chcesz korzystać na komputerze z zainstalowanym Windowsem 2000, a jaki jest system na którym drukarka jest zainstalowana lokalnie?

drukarka jest podpieta do systemu 2000, natomiast lokalenie z komputera z systemem XP

Jeżeli udostępniasz drukarkę lokalną w sieci LAN musisz pamiętać, żeby włączyć udostępnianie plików i drukarek (w Windowsie XP robisz to za pomocą kreatora konfiguracji sieci). Następnie należy udostępnić drukarkę (Panel drukarki i faksy -> właściwości drukarki i tam poszukaj zakładki udostępnianie). Po udostępnieniu musi mieć rączkę pod ikoną.

Instalacja drukarki (nie zbyt jasno to wytłumaczyłeś) wygląda podobnie jak w wypadku lokalnej (z pomocą kreatora dodawania drukarek), z tą różnicą że musisz wybrać nie lokalną, a sieciową (jest coś takiego do wyboru w kreatorze). Potem z widoku zaznaczyć tą drukarkę (UWAGA! Jeżeli jej nie widzisz... to możesz podać jej ścieżkę lokalną tzn. \\nazwa_komputera\nazwa_drukarki

nazwa_komputera => nazwa komputera na którym jest zainstalowana drukarka (chodzi tu o nazwę dla grupy roboczej)

nazwa_drukarki => ustawiona we właściwościach podczas udostępniania drukarki

Chyba to nie jasno wytłumaczyłem. otóż więc: drukarke potrafię zainstalować i ona działa. Tylko gdy uruchamiam ponownie komputer (na ktorym instalowałem drukarke) i znow proóbuje wydrukowac drukarka jest jak gdyby nie podłąnczona. musze jescze raz ja instalowac. Przyczyną jak przypuszczam jest to, iż ten komputer zanim wejdzie sie na pliki udestepnione prosi o login i haslo. Wiec je podaje. Tak gdy drukarke instaluje jest podłąnczony, przy ponownym uruchomieniu juz nie jestem zalogowony wiec drukarka nie działa. Gdy natomiast instaluje drukarke przez kreator - owszem widac komputer ale drukarki nie, wiec instaluje wchodzac do grupy robhoczej wybierajac odpowiedni komputer podaje login i dopiero tam mam udostepnione pliki i drukarke ktora instaluje naciskajac prawym przyciskiem myszy. Inne komputery z systemem XP gdzie sa drukarki nie ma takiego problemu moge rowiez instalowac przez kreator, ale tam aby wejsc i zobaczyc w ogole pliki udostepnione nie wyskakuje monit o haslo i login. Wic jak to roziwiazac, lub jak sie pozbyc monbitu o haslo w systemie 2000 gdy probuje podłąnczyc sie do komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP, dokładnie jaka wersja XP czy HOME?

Pisałem przecież, że jak nie widać drukarki w katalogu to możesz podać do niej ścieżkę.

Odpisz na to i potem jak coś dalej pomyślę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieaktualne

Edytowane przez treze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...