Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
BarTeK784

KOMP DO OKOLO 2000

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec sprawa jest prosta, chce kupic komputer w cenie okolo 2 tys no moze przekraczac te kwote ale o 200,300zl ;)

wiem tylko ze procek ma byc dwurdzeniowy,pamiec ddr2 i jakas dobra grafa

to czekam na propozycje :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra rada: NIGDY nie kupuj kompów z zestawów chyba że dają Ci pewność modeli podzespołów w nich zainstalowanych.

Osobiście polecam: Athlon 64 x2 3600 (w sumie możesz mieć za tą cene 4000 tylko na rdzeniu Brishbane), Abit KN9 nForce 4 Ultra, jak chcesz do gier komputer to polecam GeForce'a 7900GS, a zasilacz Chieftec 450W ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Osobiście polecam: Athlon 64 x2 3600 (w sumie możesz mieć za tą cene 4000 tylko na rdzeniu Brishbane)

no tak ale ludzi mowia ze A64 wymieka juz przy najslabszych wersjach C2D ;)

Dobra rada: NIGDY nie kupuj kompów z zestawów

dlaczego ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, C2D jest dobre. Jednak ich najtańszy procek kosztuje ponad 400zł ;) Natomiast procek od AMD można już mieć za 260zł ;) (np. 3600 na Brisbane). Co zrobisz będzie zależyć tlyko od Ciebie ;)

A, dlaczego nie polecam kupować całych zestawów? Ponieważ najczęściej wciskają sprzęt zupełnie kiepski np. na kiepskich płytach głównych z jeszcze gorszymi zintegrowanymi kartami graficznymi. Poza tym masz gwarancje na cały komputer a nie na poszczególne podzespoły. Tak jak jest w przypadku kupowania elementów po kolei. Poza tym jak kupujesz osobno to czasem wychodzi Ci taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka byscie polscali plyte glowna (ASUS,ASRock,GIGABYTE itd.),karte graf itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i jeszcze mam pytanie, bo szukam czesci na allegro i jest tam cos takiego ja SATA,SATA2,S-ATA itd a moje pytanie brzmi o co w tym chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a wiec sprawa jest prosta, chce kupic komputer w cenie okolo 2 tys no moze przekraczac te kwote ale o 200,300zl ;)

wiem tylko ze procek ma byc dwurdzeniowy,pamiec ddr2 i jakas dobra grafa

to czekam na propozycje :rolleyes:

no ale co ma być w komputerze?

razem z obudową ma być itp czy nie?

a jaka byscie polscali plyte glowna (ASUS,ASRock,GIGABYTE itd.),karte graf itp.

zależy jakie modele ale z tych co podałeś to mobo Asus a grafa to akurat albo ASUS albo Gigabyte ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no ale co ma być w komputerze?

razem z obudową ma być itp czy nie?

praktycznie wszstko czyli : plyta glowna,proc (nie zmienie - core 2 duo) ,karta graf (chcial bym cos dobrego,ty mi kiedys proponowales Galaxy 7900GS i mysle ze ta karta jest w sam raz) ,ram (koniecznie DDR2),Dysk twardy (nie musi byc duzy - 160gb juz mi wystarczy),karta muzyczna (moze byc zintegrowana z plytą),nagrywarka dvd-rw i mysle ze to chyba wszystko, monitor nie dawno kupilem,myszke,klawiature i glosniki mam

Andrzej jesli bys mogl mi jesczze powiedziec czym sie roznia i ktora jest najlepsza - chodzi mi o te SATA,SATA2,S-ATA i niewiem czy jeszcze jakies inne sa jak tak to napisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SATA2 jest najnowsze więc bierz dyski z tym łączem. Co do pamięci to weź Corsair 2x512 Dual. Grafa dobra. A co do mobo pod C2D to jest jakiś dobry ASUS którego modelu nie pamiętam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki sorek za wytlumaczenie o tych sata :)

a ma ktos inne propozycje co do kompa ???? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
praktycznie wszstko czyli : plyta glowna,proc (nie zmienie - core 2 duo) ,karta graf (chcial bym cos dobrego,ty mi kiedys proponowales Galaxy 7900GS i mysle ze ta karta jest w sam raz) ,ram (koniecznie DDR2),Dysk twardy (nie musi byc duzy - 160gb juz mi wystarczy),karta muzyczna (moze byc zintegrowana z plytą),nagrywarka dvd-rw i mysle ze to chyba wszystko, monitor nie dawno kupilem,myszke,klawiature i glosniki mam

Andrzej jesli bys mogl mi jesczze powiedziec czym sie roznia i ktora jest najlepsza - chodzi mi o te SATA,SATA2,S-ATA i niewiem czy jeszcze jakies inne sa jak tak to napisz

Intel Core 2 Duo E4300 /1.86GHz, 2MB/ BOX

420 zł

Płyta główna:

Gigabyte P35-DS3R /intel P35/

499 zł

(jeszcze nie ma zbyt wielu opini użytkowników ale Overclocking FSB 575 MHz na Gigabyte P35-DS3R to już coś ;) lub ASUS P5K

Pamięć RAM:

OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL5 SpecialOps (ewentualnie inne OCZy/Patrioty/Corsairy 667 MHz CL4

309 zł

Dysk twardy:

Seagate 250GB 7200rpm 8MB cache SATAII Barracuda 7200.10

225 zł (ewnetualnie wersja z 16 MB cache, raczej nie ma różnicy w wydajnośc ale zapewne będzie łatwiej w przyszłości odsprzedać ;))

Karta graficzna:

Galaxy GeForce 7900GS (1.2ns, CoolerMaster) 256MB DDRIII /256bit/ HDTV

559 zł

Nagrywarka DVD:

nie wiem - nie znam się ;) ale coś na SATA - 120zł

Zasilacz:

Amacrox Warrior AX450-PNF 169,00z

=

2301 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dysk twardy:

Seagate 250GB 7200rpm 8MB cache SATAII Barracuda 7200.10

225 zł (ewnetualnie wersja z 16 MB cache, raczej nie ma różnicy w wydajnośc ale zapewne będzie łatwiej w przyszłości odsprzedać ;))

Proponowałbym coś z mniejszą pojemnością, może 160GB od Samsunga? (201zł - Komputronik)

http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,10769/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tam duzo pojemnosci nie jest potrzebne,

ale wiadomo lepiej miec wiecej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Andrzej, chyba wezme taki zestwa jak napisales, tylko jeszcze popatrze 7900gs zalman :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt 20zł - niezle jak na 90gb

ale i tak chyba pozostane przy okolo 160gb ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no fakt 20zł - niezle jak na 90gb

ale i tak chyba pozostane przy okolo 160gb ;)

Twój wybór... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...