Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
malzyk

Celeron 800mhz, jak to podkręcić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiem że jest kilkanaście tematów o podkręcaniu ale prosił bym o rozpatrzenie mojego osobno :P

Mam

celeron 800mhz (wiem, wiem... :P )

geforcea 440 mx

192mb sdr (128 + 32 +32)

Niestety procesor ledwo zipie, poprostu nie wyrabia (ale co mu się dziwić, kupiłem go z 6 lat temu). Chciał bym go podkręcić przynajmniej do 1000mhz. Dane sprawdzane przez program AIDA32

Płyta główna 38 c

Procesor 44 c

Wentylator jedzie na prawie 6000 obrotów (standardowy dodany do procka)

Na karcie graficznej mam radiator, bez wentylatorka.

Napięcia :

Napiecie rdzenia procesora 1.75v

+3.3 - 3.27, 3.28

Czy mógł bym jeszcze coś z niego wyciągnąć? Procesor w tym momencie nie jest kręcony, mnożnik 8*100.

W tym tygodniu polecą w świat 2*32 ram i dojdą 2+128 więc łącznie będe miał 384 (albo coś w okolicach)

Prosił bym o pomoc, kasy na nową płyte i procesor nie mam bo wczoraj spalił mi się monitor i kupiłem 19 lcd acera... Więc prawie 800zł nie moje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba bylo kupic cos tanszego a za 150zl wziac mobo i semprona na 754 :P

Po pierwsze, te napiecia czytane z Aidy lub innych programow sobie mozesz **** ;)

Po drugie, celek 800@1000...hmm chyba niewykonalne. Do 900 jak dojdzie bedzie dobrze, ale wiadomo ze reguly nie ma.

Teraz powiedz ty mi czego od nas oczekujesz? Nawet nie probowales widze podkrecic. Masz plyte, masz bios masz mase tematow i poradnikow...wlaz do biosu i podkrecaj! A wyniki nam zaprezentuj i bedziemy wtedy rozmawaic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nie spal :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tylko nie spal :P

Sam jeszcze do niedawna dysponowałem takim procesorem i próby podkręcania skończyły się fatalnie - boom (plus inne nieprzyjemne efekty dźwiękowe). Procek poszedł na 1050 MHz, ale stare chłodzenie niestety nie wyrobiło. Być może jeżeli kupiłbyś jakieś lepsze chłodzenie to coś by z tego wyszło, ale tak... polecam upgrade (tutaj mam na myśli zakup nowego kompa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mialem kiedys 800mhz tylko athlona i nie narzekalem jak na tamte czasy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, wiem że jest kilkanaście tematów o podkręcaniu ale prosił bym o rozpatrzenie mojego osobno :P

Mam

celeron 800mhz (wiem, wiem... :P )

geforcea 440 mx

192mb sdr (128 + 32 +32)

Niestety procesor ledwo zipie, poprostu nie wyrabia (ale co mu się dziwić, kupiłem go z 6 lat temu). Chciał bym go podkręcić przynajmniej do 1000mhz. Dane sprawdzane przez program AIDA32

Płyta główna 38 c

Procesor 44 c

Wentylator jedzie na prawie 6000 obrotów (standardowy dodany do procka)

Na karcie graficznej mam radiator, bez wentylatorka.

Napięcia :

Napiecie rdzenia procesora 1.75v

+3.3 - 3.27, 3.28

Czy mógł bym jeszcze coś z niego wyciągnąć? Procesor w tym momencie nie jest kręcony, mnożnik 8*100.

W tym tygodniu polecą w świat 2*32 ram i dojdą 2+128 więc łącznie będe miał 384 (albo coś w okolicach)

Prosił bym o pomoc, kasy na nową płyte i procesor nie mam bo wczoraj spalił mi się monitor i kupiłem 19 lcd acera... Więc prawie 800zł nie moje :(

hmm a masz blokade AGP/PCI?

podaj jaką masz płytę albo chipset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kolega takiego celka podkrecil z 800MHz do 1460MHz i chodzil jakos tylkoze wybral se edycje podkrecalna latwo.Kiedys i krecil na 512MB DDR 400 (200MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moja płyta główna to ecs p6vap-a+

Płyta przedwojenna :) Czy mam blokade... nie wiem, nie moge tego nigdzie znaleźc w biosie, tak samo napięcia procesora... Dodam że po podkręceniu do prawie 1000 komp nie chciał nawet się włączyć (nie ładował się bios) jednak jakoś udało mi się go ozywić, chociaz troche się nastresowałem :P Sprawdzając dane podane przez aida 32 w biosie nabrałem pewności do programu, identyczne dane jak w biosie podaje aida więc to co napisałem jest prawdą.

(nawiasen dodam że mam z nią problem, nie moge zainstalować xp :/ Przy ładowaniu biosu pokazuje mi się biała kropka i dalej nie rusza instalowałem wina u kumpla ale nawet zainstalowanego na innym komputerze też nie chce ruszyć poza białą kropke , nie chce się zabierać za upgrade biosu bo nie mam stacji dyskietek a gdzieś wyczytałem że po coś tam ją trzeba :) Poza tym niechciał bym uwalić płyty która jest w mojej rodzinie dłużej niż mój piecs, pająk mojego brata czy cokolwiek innego, to juz prawie jak przyjaciel :P)

Edytowane przez malzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moj kolega takiego celka podkrecil z 800MHz do 1460MHz i chodzil jakos tylkoze wybral se edycje podkrecalna latwo.Kiedys i krecil na 512MB DDR 400 (200MHz)

taa, wszystko pięknie ładnie tylko Celerony na s.370 nie współpracują z pamięciami DDR

Moja płyta główna to ecs p6vap-a+

chipset VIA Pro133A więc raczej nie ma więc daruj sobie podkręcanie chyba, że osiągniesz FSB 133 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...