Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Knicz

Gorący pecet

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc z perspektywy czasu mam coraz większe podejrzenia, że mój pecet się grzeje. przez co karta graf nie wyrabia. Kupiłem go jakie 4 miechy temu. Wszystko zaczeło się od age of empires 3 - gram sobie spokojnie 20--30 min i nagle bach, gra się zacina i tylko reset pomaga. Nastepny był stalker, to samo było, jeżeli ustawienia oświetlenia były większe niż najniższe, czyli gra działa dobrze, przez jakieś 15 min, a potem się wyłącza. I niedawno ściągnąłem demo lost planet i problem nadal występuje. Nie znam się jakoś wyśmienicie na pc, ale nawet ja widzę, że chyba mój pc się grzeje. Jak sprawdzi, jak zapobiegac itd.

Od siebie dodam, że myślałem, że mam po prostu zły przepływ powietrza w pc, więc zajrzałem do środka i zauważyłem, że dysk jest na takiej samej wysokości co karta graficzna, co trochę tamuje powietrzu ibieg. Zameldowałem go na samym dole obudowy, jednak nic to nie pomogło

Parametry pc :

Płytka główna - gigabyte GA-965P-S3

Grafa Sapphire radeon x1950 pro 256 mb

2x512 mb ramu geila

Intel Core 2 duo 1.86 ghz

Zasilacz Chieftec 440W

Obudowa z niby dodatkowym chłodzeniem tracera (takie dziurki w bocznym panelu i tuba)

Wrzucę jeszcze może posty z tematu o lost planet

Mi podczas gry czasami wyskakuje taki błąd (obrazek na dole) i gra czasami działa dalej, a czasami wywala ją do widowsa. Czy to wina gry, czy karty (sapphire radeon x1950 pro)?

6348b9c39d914652.jpg

@knicz spróbuj wyłączyć VPU recover w sterownikach - powinno pomóc. Ja mam zawsze wyłączoną tą opcję aby nie pojawiały się takie rzeczy jak u Ciebie.

Albo odłacz co ś / zakup nowy zaasilacz... daj domysle ustawienia sterów.

Gra w kazdym razie działa lepiej - to dziadostwo nie wyskakuje. Kiedy i jak kończy się poziom ze śnieżnymi piratami, bo mi już 3 raz gra ścieła się przy czerwonych drzwiach ;/

Zasilacz mam mocny, tak, że to nie jego wina

mozna sprawobwac dac wyzsze napiecie na chipset lub ram, ale nie wiem czy to ma teraz wiekszy zwiazem. Poza tym upewnij sie ze pamieci przechodza poprawnie np memtest.

edit: i sprawdz czy opkablowanie jest oki, czyli jak ruszasz nimi czy nie masz niestabilnosci (oczywiscie : NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚć)

>>>>>> Tego nie robiłem

Wyniki temperatur:

Wyniki ze spedfana po przejściu całego 3dmarka

b51cc773c540df1b.jpg

Wyniki ze spedfana po przejściu benchmarka z gry lost planet

36f4b1933d0a7a78.jpg

Proszę o szybką odpowiedź i pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz temepratury everestem bo tutaj mało co widac.

a najlepiepj to za pomoca programu riva tuner obadaj jaką najzyższą temepraturę osiaga rdzen w trakcie gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponad 100 stopni ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ponad 100 stopni ;p

grafa się przegrzewa i procek raczej też ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka temperatura karty graficznej może spowodowac do uszkodzen rdzenia graficznego jak to chlodzone wentylatorem bo moj koleg amial na GF7600GT temp.84*C podczas gry i po 6miesiach karta sie nadawala do naprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Taka temperatura karty graficznej może spowodowac do uszkodzen rdzenia graficznego jak to chlodzone wentylatorem bo moj koleg amial na GF7600GT temp.84*C podczas gry i po 6miesiach karta sie nadawala do naprawy

Karty z serii X1950 są chłodzone przez tak zwane suszarki, które często mają problemy z poprawnym dopasowaniem obrotów do obciążenia rdzenia. Polecam reklamację sprzętu bo to nie twoja wina (chyba, że coś przy niej kręciłeś). Dziwna sprawa z tym prockiem, pierwsze słyszę żeby przegrzewał się CORE 2 DUO - przecież domeną tych procesorów jest mały pobór prądu i niskie temperatury pracy. Mówiąc krótko "ale o so hodzi?" :o

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, spoko, alarm zażegnany :P Karta miała po prostu zapchany radiator kurzem (ale jakim cudem? Gdzie, jak gdzie, ale koło pc to mam czysto) i karta nie mogła odprowadzać ciepła. Kumpel radzi mi zmianę chłodzenia na to -> http://www.allegro.pl/item194126236_arctic...ulator_aab.html

I tu pojawia się moje pytanie - czy stracę wtedy gwarancję?

A z tym prockiem to nie wiem kompletnie o co wam chodzi - przecież na niego się nie skarżyłem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz na karcie gwarancyjnej (czy mozesz "grzebac" w kompie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kompie mogę, bo nawet nie mam plomb, ale przecież to chłodzenie to już większa ingerencja w karte - jak się coś spali, to zawsze mogą powiedzieć, że nie używałem oryginalnego systemu chłodzenia i to przez to ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam tez nie mam plomb ;) a co do chlodzenia karty to : tak zle i tak nie dobrze -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli karta się sklepie załozysz stare, referencyjne i po problemie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...