Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
jankemnpa

Problem z nagrywarką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam nagrywarkę NEC DVD+/-RW ND-4551A. Od pewnego czasu zaczął pojawiać się pewien problem... Otóż po włożeniu płyty DVD do napędu i próbie odtwarzania, otrzymuję komunikat albo że dysk jest niesformatowany, albo że wogóle napęd jest pusty. Dziwne jest to, że założmy co 20 prób płytę DVD da się jednak odtworzyć. Jednak z czasem licza prób wzrasta, początkowo taki problem pojawiał się rzadko. Płyty CD czyta normalnie.

Co moglibyście mi zatem poradzić? Oddać nagrywarkę do serwisu? Wyczyścić laser? A może to kwestia firmware?

Liczę na szybką pomoć, z góry dziękuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W we własnym zakresie możliwości są 3. Polecam zrobić tak.

1. Spróbuj zaktualizować firmware. Tu masz linka do najnowszego 1.08 (link). Najlepiej sprawdzić jeszcze przed tym jaką masz wersje (bo po co sobie tym głowę zaprzątać jak masz taką wersje. Nero Info Tool powinno ci wystarczyć => pierwsza karta prawy górny róg). Jak będziesz się brał już za aktualizacje to musisz mieć wyciągniętą płytkę z napędu, pozamykać wszystkie aplikacje i dopiero to uruchomić

2. Zainstalować sterowniki ASPI (polecam Force ASPI)

3. Wyczyścić napęd.

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedź, chociaż jedna osoba się pofatygowała pomóc. Tacy userzy na forum to skarb :)

A co do problemu, postaram się postąpić wg Pana wskazówek i poźniej napiszę czy udało się rozwiązać problem. Dziekuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wyczyścił napęd bo chyba laser zaczyna się psuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W we własnym zakresie możliwości są 3. Polecam zrobić tak.

1. Spróbuj zaktualizować firmware. Tu masz linka do najnowszego 1.08 (link). Najlepiej sprawdzić jeszcze przed tym jaką masz wersje (bo po co sobie tym głowę zaprzątać jak masz taką wersje. Nero Info Tool powinno ci wystarczyć => pierwsza karta prawy górny róg). Jak będziesz się brał już za aktualizacje to musisz mieć wyciągniętą płytkę z napędu, pozamykać wszystkie aplikacje i dopiero to uruchomić

2. Zainstalować sterowniki ASPI (polecam Force ASPI)

3. Wyczyścić napęd.

Firmware już aktualizowałem. Teraz mam pytanko odnośnie tych sterowników ASPI, może trochę lamerskie ;) Po co one są, do czego i jak mam je zainstalować (który plik uruchomić bo po ściągnięciu tego jest kilka plików exe i żadnego instalacyjnego). Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TU masz o ASPI. Przeczytaj to (nie patrz na metodę instalacji (bo to są inne ASPI).

Uruchamiasz plik INSTASPI.BAT. Potem restart komputera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poinstalowałem wszystko jak zalecałeś, ale nie pomogło. Czyli raczej czeka czyszczenie. Jednak nie wiem czy sam się za to mam zabrać (bo wtedy chyba stracę gwarancję?), czy lepiej oddać to do serwisu. Jednak dziwne jest to, że płyty oryginalne czyta bodaj zawsze, problem jest tylko z płytami które sama wypaliła... ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zle nagrywasz? :P

Aha, laser sie czysci taka specjalna plytka, wiec nic nie utracisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

hmmm... płytką :D Nie polecam... szkoda pieniędzy :) Jeżeli masz jeszcze gwarancje i masz plomby na nagrywarce to po ich zerwaniu stracisz ja. Jednak może jakimś cudem ich nie masz, wtedy spokojnie możesz ją rozkręcić.

Mniej więcej kolejność

1. oczywisty ;P - wyciągasz nagrywarkę

2. Wysuwasz tackę (jest w niej na przednim panelu mała szczelina do wysuwania tacki)

3. Rozkręcasz śrubki na dolnej pokrywie (no chyba że to jakąś ekstra nagrywarka i ma gdzie indziej te śrubki)

4. Ściągasz przedni panel, górną i dolną pokrywę i masz bebechy

5. Teraz zabierasz się za czyszczenie (kurz, jakieś tam kłęby... można znaleźć masę różnego brudu)

6. Sama soczewkę lasera czyścisz czymś delikatnym (moja metoda => patyczek do uszu delikatnie nawilżony wodą utlenioną, potem na sucho też patyczkiem)

-------------------------------

Jeżeli masz gwarancje i plomby to do serwisu...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...