Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wertyk

problem z karta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ogromny problem z karta graficzna Leadtek GF 6800GT na PCI-express. kupilem taka uzywana na allegro (nie potepiajcie mnie za to :) bo na nowa mnie nie stac) i wymagala ona dodatkowego zailania, ale niestety nie dostalem z karta przejsciowki ze zwyklej wtyczki molex na pci-e (6 pinowa) ani nie mialem w zasilaczu takiej wtyczki. po uruchomieniu kompa z karta bez tego dodatkowego zasilania wszystko dzialalo, pojawial sie jedynie komunikat nvidii, mniej wiecej taki: "z powodu braku dostatecznej mocy wydajnosc karty zostala ograniczona w celu zabezpiecznia urzadzenia przed uszkodzeniem". przejsciowke na wtyczke do zasilania karty pci-e trudno dostac, wiec przez pare dni uzywalem karty bez dodatkowego zasilania. wszystko bylo w miare ok, tylko czasem wylaczal sie monitor i nie dalo sie go wlaczyc albo restartowal sie komp. temperatura na grafice wynosila od 50C do 60C. niestety dzisiaj pojawily sie na ekranie jakies kwadraty (pikseli), glownie w kolorze zoltym, jest ich cala masa na celym ekranie, nawet gdy nie jest jeszcze zaladowany system windows to juz podzczas uruchamiania komputera wystepuja takie kwadraty. system sie laduje, czasem nawet chwile pchodzi, ale sie zawiesza, jedynie w trybie awaryjnym moze dlugo pracowac bez wieszania, tylko dalej wystepuje problem z obrazem. moje pytanie jest takie, czy grafika ulegla zniszczeniu i jest na wyrzucenie, czy da sie to naprawic? czy moze jest to wina zasilacza, poniewaz wiem ze karta jest pradozerna, zakupilem zasilacz o mocy 400W firmy Procomp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(nie potepiajcie mnie za to :)

yyy a niby za co? :blink: ;)

moje pytanie jest takie, czy grafika ulegla zniszczeniu i jest na wyrzucenie, czy da sie to naprawic? czy moze jest to wina zasilacza, poniewaz wiem ze karta jest pradozerna,

kup porządny zasilacz i podłącz wtyczke zasilania - powinno być OK

zakupilem zasilacz o mocy 400W firmy Procomp.

wszystko o zasilaczach w jakiej liście jest ta marka? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy moze jest to wina zasilacza, poniewaz wiem ze karta jest pradozerna, zakupilem zasilacz o mocy 400W firmy Procomp.

6800 + atrapa ;)

6800 potrzebuja dobrych zasilek a grafe kupiles fajna. Wiem co to z Allegro. 250 zl za Leadteka 256/256 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, mysle o zakupie fortrona 350W, bo na niego tylko mnie jeszcze stac po ostatnich zakupach :) tylko powiedzcie czy wystarczy. oprocz tej karty graf. reszta mojego sprzetu to: athlon64 3200+ venice, plyta gl. asus 8ne-fm, 1x512 ddr ram, dvd+rw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak serio mowiac minimum jakie ja bym sobie kupil to Amacrox Warrior 450PNF > 400W za 160 z Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok, mysle o zakupie fortrona 350W, bo na niego tylko mnie jeszcze stac po ostatnich zakupach :) tylko powiedzcie czy wystarczy. oprocz tej karty graf. reszta mojego sprzetu to: athlon64 3200+ venice, plyta gl. asus 8ne-fm, 1x512 ddr ram, dvd+rw.

jeśli nie możesz nic dołożyć to bierz ;) lepszy Fortron niż Procomp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, mam wreszcie ten kabelek do zasilania pci-e ale dalej problem pozostal :( Jest sens kupowac inny zasilacz, czy juz na pewno karta jest padnieta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok, mam wreszcie ten kabelek do zasilania pci-e ale dalej problem pozostal :( Jest sens kupowac inny zasilacz, czy juz na pewno karta jest padnieta?

heh co z tego, że masz wtyczke od zasilania? skoro zasilacz nie jest w stanie dostarczyć mocy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, to trudno, bede musial kupic nowy zasilacz, bo nie mam skad pozyczyc :( A i jeszcze jedno, przy instalacji sterownikow zawiesza sie komp i pokazuje czarna plansza i jakies bezsensowne znaczki. W zaden sposob nie da sie sterownikow zainstalowac. czy to moze swiadczyc o padnietej karcie czy nie ma znaczenia i przy nowym zasialczu moze problem zniknac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... to moze byc niekoczniecznie zasilacz. pozycz od kogokolwiek i spróbuj wtedy. być moze pamięci na karcie są uszkodzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, mam juz kabel/przejsciowke, karte graficzna tez juz naprawiona i teraz moje pytanie brzmi, czy podlaczac na tym zasilaczu co mam (przyp. Procomp 400W) czy nie ryzykowac i kupowac inny? Jesli inny to poleccie ktorys model z allegro, najlepiej do 60/70zl fortrona albo delte bo wiecej kasy nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dobra, mam juz kabel/przejsciowke, karte graficzna tez juz naprawiona i teraz moje pytanie brzmi, czy podlaczac na tym zasilaczu co mam (przyp. Procomp 400W) czy nie ryzykowac i kupowac inny? Jesli inny to poleccie ktorys model z allegro, najlepiej do 60/70zl fortrona albo delte bo wiecej kasy nie mam.

z jednej storny "no risk no fun" ale z drugiej głupio tak spalić kompa ;)

lepiej podłącz Fortrona - bezpieczniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ale tego fortrona ani nic co najmniej tak dobrego nie mam, wiec moja prosba o polecenie jakegos danego modelu do max niech bedzie 70zl (ostateczne 80 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
być moze pamięci na karcie są uszkodzone.

...albo rdzeń. Skontaktuj się z gościem, od którego ją kupiłeś i powiedz o problemie. Nie bądź jednak naiwny, nawet jeżeli kupiłeś uszkodzoną kartę to o zwrot pieniędzy będziesz długo walczył :angry: Zasilacz 350W Fortrona całkowicie wystarczy, ale w przyszłości będziesz musiał pomyśleć o czymś lepszym. :rolleyes:

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zasilacz 350W Fortrona całkowicie wystarczy, ale w przyszłości będziesz musiał pomyśleć o czymś lepszym. :rolleyes:

jak za 50zł Fortron i tak wymiata ;)

co do dokładnego modelu to (bo muszą być wszystkie kable):

FORTRON FSP400-60BT PFC/NOISE KILLER (albo wersja 350W)

albo

FORTRON FSP400-60PFN (o ile posiada kable SATA itp ;))

pamiętaj tylko, że to są leżaki magazynowe więc kup lepiej od sprawdzonego sprzedawcy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pamiętaj tylko, że to są leżaki magazynowe więc kup lepiej od sprawdzonego sprzedawcy ;)

W pełni popieram - nigdy nie wiadomo co się trafi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za meczenie Was, ale nie chce wywalic pieniedzy w bloto :/ Wyczytalem gdzies, ze ta karta ma na opakowaniu napisane ze wymagany zasilacz 450W :/ wiec sie zastanawiam czy firmowy ale 350W wystarczy czy lepiej gorszej firmy a 400 czy 450W? co w takim razie wybrac, za max 120 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sorki za meczenie Was, ale nie chce wywalic pieniedzy w bloto :/ Wyczytalem gdzies, ze ta karta ma na opakowaniu napisane ze wymagany zasilacz 450W

przy karcie Radeon HD 2900XT pisze, że zasilacz min 750W ;) tylko, że na 500 też śmiga ;)

:/ wiec sie zastanawiam czy firmowy ale 350W wystarczy czy lepiej gorszej firmy a 400 czy 450W? co w takim razie wybrac, za max 120 zl.

to już dołóż do Amacrox Warrior AX450-PNF i nie będziesz musiał zmieniać pózniej zasilacza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kupilem tego chiefteca, dzieki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez wertyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...