Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
klapy

AMD Sempron 3000+ S754 64-bit BOX czy Intel Celeron D 351 3.20GHz BOX

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dość starego kompa. Staram sie go ulepszać, ostatnio kupiłem kartę graficzna i 1gb ram. Teraz mam zamiar wymenić płyte główną i procka. Myśle nad zakupem AMD Sempron 3000+ S754 64-bit BOX lub Intel Celeron D 351 3.20GHz BOX. Nie wiem którego wybrać bo kosztują mniej więcej tyle samo. Ale Częst. zegara celerona to 3200 Mhz a semprona 1800 Mhz. Na tym właśnie polega mój problem bo nie wierze zeby celerony było az o tyle mocniejszy a kosztowalnie pare złotych więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale Częst. zegara celerona to 3200 Mhz a semprona 1800 Mhz. Na tym właśnie polega mój problem bo nie wierze zeby celerony było az o tyle mocniejszy a kosztowalnie pare złotych więcej.

I masz racje bo tak nie jest. Jesli jakis Celeron to nie Prescott a Cedar Mill (347/D352).

Ale dzis po spadkach cen nie ma sensu. Problem w tym , ze nie wiem jaki kupiles DDR , czy pod Semprona czy pod nowsze kompy. Jesli kupiles DDR2 to najlepsze wyjscie :

-Abit KN9 na NF4 , 240-250

-X2-3600 na Brisbane 250

I masz full wypas....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ramy kupilem ddr1 goodram dual channel 2x512mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon 64 3200+ /2.0GHz/ oem

135 zł

w esc.pl

lub

AMD Sempron 3000+ /1.80 GHz/ oem

99 zł

j/w

wszystko na 939

tylko cięzko będzie z jakąś fajną płytą główną przynajmniej w sklepach na allegro powinno być ok (zaraz sprawdze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym chcial zyby mi dzialal np. gothic 3 a mam tylko okloło 400 zł przeznaczonych na zakup procka płyte. W takim razie myśle zyby sobie kupić płyte główną Gigabyte GA-K8VT800 i do tego tego semprona 3000+ i czy to będzie dobrze dzialać, pójdzie mi gra taka jak gothic 3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja bym chcial zyby mi dzialal np. gothic 3 a mam tylko okloło 400 zł przeznaczonych na zakup procka płyte. W takim razie myśle zyby sobie kupić płyte główną Gigabyte GA-K8VT800 i do tego tego semprona 3000+ i czy to będzie dobrze dzialać, pójdzie mi gra taka jak gothic 3?

nie kupuj nic na socket 754

kup sempa na 939 a najlepiej tego Athlona jak masz 400zł to jeszcze zostaje całe 265zł na mobo a grafe masz na AGP tak?

co do Gothica to jaką kartę graficzną kupiłeś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie kupuj nic na socket 754

kup sempa na 939 a najlepiej tego Athlona jak masz 400zł to jeszcze zostaje całe 265zł na mobo a grafe masz na AGP tak?

co do Gothica to jaką kartę graficzną kupiłeś??

Moja karta graficzna to

Palit Daytona GeForce FX 5500 256MB DDR AGP BOX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chyba wiem co sobie kupiem. Ja kupuje wszystko w sklepie agito bo nie jest drogo. Procesor AMD Athlon 64 3200+ S939 (Venice) BOX i płyte główną ECS KV2 Lite. Tylko nie wiem czy opłaca się kupować ecs bo z tego co słyszałem to nie jest zbyt dobra firma chociaz ja mam w tej chwili płyte ecs dośc znaną bo była to jedna z najtańszych płyt czyli k7s5a i na nia nie narzekam. podam linki do płyty i procka.

http://www.agito.pl/product/30472?cid=779

http://www.agito.pl/product/12689?cid=386

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jednak nie podejdzie ta płyta główna pod tego procka bo ma inną częstotliwość szyny procek ma 2000 Mhz a płyta ma 400 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już chyba wiem co sobie kupiem. Ja kupuje wszystko w sklepie agito bo nie jest drogo. Procesor AMD Athlon 64 3200+ S939 (Venice) BOX i płyte główną ECS KV2 Lite. Tylko nie wiem czy opłaca się kupować ecs bo z tego co słyszałem to nie jest zbyt dobra firma chociaz ja mam w tej chwili płyte ecs dośc znaną bo była to jedna z najtańszych płyt czyli k7s5a i na nia nie narzekam. podam linki do płyty i procka.

http://www.agito.pl/product/30472?cid=779

http://www.agito.pl/product/12689?cid=386

nie drogo?

procek 100zł droższy od tego co ja podałem w esc.pl wprawdzie wersja BOX ale za 100zł to się wypasiony cooler kupi ;)

Nie jednak nie podejdzie ta płyta główna pod tego procka bo ma inną częstotliwość szyny procek ma 2000 Mhz a płyta ma 400 Mhz

pewnie, że podejdzie ale ja bym nie brał bo to ECS na chipsecie VIA poszukaj czegoś na NF3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu nie na czipsecie VIA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Juz wiem co sobie kupie.

Procesor AMD Athlon 64 3200+ /2.0GHz/ box

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=1408

Płyta Główna ECS K8 /nForce3/

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=3963

Dzieki wszystkim za pomoc :rolleyes:

procka kup sobie OEM za 135zł a do tego A64 Freezer PRO ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem tylko zauważyć, że to nie częstotliwość taktowania procka jest najważniejsza, często wolniej taktujący procek jest wydajniejszy od tego pozornie szybszego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chciałem tylko zauważyć, że to nie częstotliwość taktowania procka jest najważniejsza, często wolniej taktujący procek jest wydajniejszy od tego pozornie szybszego...

wiem to jest tak jak z tym sempronem 1,8ghz a celeronem 3ghz a pewnie sa do siebie porownywalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wiem to jest tak jak z tym sempronem 1,8ghz a celeronem 3ghz a pewnie sa do siebie porownywalne.

zależy ten Celeron D na rdzeniu Prescott będzie nawet wolniejszy, a ten na Cedar Millu już nie bardzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...