Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Forti

Problem z kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pojawił mi się dość dziwny jak dla mnie problem z kompem. Otóż padła mi karta graficzna, za poźno sie skumałem, że to ona bo wtedy dało by sie ją jeszcze może odratować (wentylator przestawał chłodzić i sie biedaczyna poszła...). Treaz (na razie) mam pożyczoną od kumpla Riva TNT 64 MB. Co dziwne po jej podpięciu nie moge normalnie włączać kompa. Jeszcze wcześniej resetowane był Bios. I teraz jest tak...Jak włączam kompa pierwszy raz to nie odpala nic! Tak jakby nie wychodził wogóle sygnał z karty na monitor... Komp włącza sie dopiero gdy wyciągne na chwilę wtyczke z zasilania i włącze ją spowrotem. Wtedy komputer doznaje cudu i się włącza. I tak za kazdym razem. Nie moge go uruchomić ponownie bo wtedy też muszę wyciągnąć wtyczkę żeby zaskoczył. Dalej jest też taki trik, że procek zwolnił z 1,5 GHz na 906!!! I nie mogę go wogóle podkręcić! A najlepsze jest też to, że jak coś zmienie w Biosie i włączam go ponownie z zapisanymi zmianami to też muszę wyłączać z gniazka wtyczkę. Jeszcze napewno nie wypróbowałem wszystkich sposobów na podkręcenie procka! I mam jakieś dziwne obawy, że coś może być z płytą główną albo może z AGP. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł i coś mu przychodzi do głowy to niech coś napisze sensownego i jakiś dobry sposób na podkręcenie procka.

Taki mam komp:

Procesor: AMD Sempron 2200+ (1,5GHz)

Płyta główna: Epox 8K9A71 chipset KT400A, Socket 462 w/ 333MHz FSB, AGP 8x, ATA - 133, 8237 AGP set.

Twardziel: Maxtor 80GB

Pamięć:256 MB PC400 Kingston+ 512 MB PC400 GoodRam

Karta Graficzna: GeForce 5200 128 MB + TV (była taka) teraz Riva TNT 64MB

chyba tyle z najważniejszych! Proszę o szybką odpowiedź!! Wkurza mnie to wszystko a muszę pisać licencjata!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze pytanie. Ta Riva to na AGP x2 czy x4? O ile dobrze kojarze do x2 inne napięcie (większe)... od x4 od x8 też inne (mniejsze). Dlatego nie wsadzam starych kart graficznych, bo mogą nieźle sprzęt załatwić. Druga sprawa obejrz stan mobo. Czy nie ma spuchniętych kondensatorów na przykład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te karty jak gdzies znalazlem pracuja na x1, x2 i x4 ... ja fabrycznie w biosie mam ustawione na x4 i tak tez karta smiga... karte nowa bym kupil tylko mam obawy ze moze sie okazac ze to cos z plyta glowna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
te karty jak gdzies znalazlem pracuja na x1, x2 i x4 ... ja fabrycznie w biosie mam ustawione na x4 i tak tez karta smiga... karte nowa bym kupil tylko mam obawy ze moze sie okazac ze to cos z plyta glowna...

Owszem pracują na x1 x2 x4, ale są egzemplarze do APG x2 oraz x4. W everscie można sprawdzić jaką wersję AGP karta maks obsługuje.

Nie napisałeś czy sprawdziłeś jak płyta wygląda....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta na moj gust i oko (bo elektronikiem nie jestem) wyglada dobrze i nic nie wyglada zeby sie tam jakis kondensator "przytuczyl" teraz to juz nie wiem co mu moze byc, moze to przez ta stara karte tak do kitu dziala!...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moze to przez ta stara karte tak do kitu dziala!...

a co niby Nerio wyżej napisał?

skombinuj jakaś grafe na PCI (tylko pamiętaj o zmianie w BIOSie) i zobacz czy będzie działał dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...