Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
koc_yq

Podkrecanie GF7300GT 256MB DDR3 AGP 400/1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam karte GF7300GT 256MB DDR3 AGP 400/1000 system znalazl mi optymalne taktowania na 563/1320. Mam jednak problem, sprawdzilem juz, ze wydajnosc karty wzrasta poprzez zwiekszenie rdzenia, zwiekszenie pamieci nie dalo mi, az takiego przyrostu jak rdzen czyli sadze, ze trzeba skupic sie na rdzeniu. Ale gdy dojde do maksymalnej czestotliwosci rdzenia i jest zwis kompa to po zmniejszeniu pamieci moge dalej jechac z rdzeniem?

Czy podkrecanie powinno polegac na podkreceniu maksymalnie rdzenia dopiero potem pamieci? Z poradnikow wynika, ze wpierw podkreca sie pamiec potem jazda z rdzeniem, ale moze lepiej kosztem pamieci jeszcze zwiekszyc zegar rdzenia.

Jeszcze jedno, najlepsze podkrecanie polega w ten sposob, ze wpierw krece pamieci na maxa potem rdzen, czy moze inaczej np po 10 na rdzen i 10 pamiec na przemian. Na 7 forach pisza 4 rozne wersje podkrecania i nie wiem ktorej zaufac.

Prosze was pomozcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy :blink:

nigdy się na tym nie zastanawiałem - ani nie próbowałem, ale raczej nie ma różnicy jak będziesz podkręcał najpierw rdzeń a potem pamięć, dodatkowo jak już pojawia się zwisy - dzięki przekręceniu rdzenia to wątpie aby zmniejszenie taktowania pamięci pomogło - bo znalazłeś max dla rdzenia - chociaż z drugiej strony mniej ciepła wydziela się od pamięci więc teoretycznie ... ale tam "nie wiem" :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, ten post zdecydowanie kwalifikuje jako wywołujący uśmiech na twarzy :)

Widzisz to nie tak działa, na forach podawali różne wersje bo nie ma na to reguły, po prostu ktoś akurat tak zrobił i tyle ;)

Prawdą jest natomiast że oba czynniki czasami mogą wpłynąć na OC drugiego, czli zmniejszenie MHz na pamięciach może dać nam kilka więcej na rdzeniu ale to też jakoś niespecjalnie się zdarza.

Podkręcasz rdzeń i patrzysz, komp się nie wiesza oki, jedziemy dalej. Wiesza się, zmniejszamy o kilka MHz i zostawiamy, potem z pamięciami to samo. Lecz w tym wypadku badamy czy pojawiają się na ekranie artefakty (skazy obrazu, kreski itp. cieżko opisać ale jak zobaczysz to rozpoznasz ;) )

To w sumie tyle, pozostają jeszcze vmody itp. zwiększenie napięcia daje możliwość podniesienia zegarów o kolejne MHz ale też trzeba uważać na temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...