Havoc 8 Napisano 29 Lipiec 2007 Haha No a co? Zle? ogolnie to da rade ulozyc 6 zapalek na ksztalt rombu z 2zapalkami w srodku (tyle ze jedna chyba bedzie za krotka ale ta dziewczynka sie pewnie tym nie przejmowala ;] ) no i wtedy beda 4 trojkaty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 29 Lipiec 2007 Haha No a co? Zle? ogolnie to da rade ulozyc 6 zapalek na ksztalt rombu z 2zapalkami w srodku (tyle ze jedna chyba bedzie za krotka ale ta dziewczynka sie pewnie tym nie przejmowala ;] ) no i wtedy beda 4 trojkaty. Istnieje prostsze rozwiązanie, a i zapałki do niego są należytej długości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MILANS 30 Napisano 29 Lipiec 2007 zrobiła z nich czterościan foremny Tommy dawaj kolejną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 29 Lipiec 2007 zrobiła z nich czterościan foremny Right Tommy dawaj kolejną Zapomnij, Twa kolej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MILANS 30 Napisano 29 Lipiec 2007 niech bedzie spotyka się dwóch matematyków, dawnych znajomych którzy dawno się nie widzieli pierwszy pyta się drugiego -co u ciebie słychać? -ożeniłem się i mam trzech synów -tak? a w jakim wieku? -iloczyn ich lat wynosi 36 -to dla mnie za mało informacji -suma ich lat wynosi tyle ile jest okien w tej kamienicy (tu wskazał na kamienicę przad którą stali) -dalej nie wiem ile mają lat -to powiem ci jeszcze że najstarszy ma niebieskie oczy -aha to już wiem pytanie brzmi: ile lat mają synowie matematyka? nie jest łatwo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 30 Lipiec 2007 9, 2, 2 lub 6, 6, 1 tylko jeszcze nie wiem jak to powiązać z oczami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MILANS 30 Napisano 30 Lipiec 2007 powiem ci ze juz najtrudniejszą część masz za sobą. przeczytaj jeszcze raz ostatnioą wypowiedź ojca-matematyka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 31 Lipiec 2007 9, 2, 2Nom, zgadza się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MILANS 30 Napisano 31 Lipiec 2007 no eloziom dajesz pytanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 31 Lipiec 2007 To napisz jak do tego doszedłeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Gość eloziom34 Napisano 31 Lipiec 2007 (edytowane) to ja tak z życia ;] Piotrek, Przemek i Michał wybrali się do knajpy: Piotrek zapłacił 18zl za kręgle Przemek zapłacił 18zl za kręgle i 10zl za bilarda Michał zapłacił 15zl za picie Michał dał 5zł Przemkowi i 6zł Piotrkowi Piotrek dał 3,50zł Przemkowi Ile kto komu jest winny, zakładając, że koledzy chcieli tego wieczoru wydać tyle samo? edit: nie zauwazylem Qba Twojego posta, już piszę jak doszedłem. 1. znają iloczyn - znają wszystkie możliwe trójki 2. znają sumę ale nadal nie wiedzą która trójka liczb - suma musi się powtarzać, jest tak dla sumy 13 3. tylko jedna z dwóch trójek liczb o sumie 13 posiada jeden element największy Edytowane 31 Lipiec 2007 przez eloziom34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Gość eloziom34 Napisano 8 Sierpień 2007 (edytowane) Ja Was prosze, odpowiadajcie bo my sie musimy wreszcie z tych kregli i bilarda rozliczyc... Edytowane 8 Sierpień 2007 przez eloziom34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Nicolas 0 Napisano 9 Sierpień 2007 Piotrek, Przemek i Michał wybrali się do knajpy: Piotrek zapłacił 18zl za kręgle Przemek zapłacił 18zl za kręgle i 10zl za bilarda Michał zapłacił 15zl za picie Michał dał 5zł Przemkowi i 6zł Piotrkowi Piotrek dał 3,50zł Przemkowi Ile kto komu jest winny, zakładając, że koledzy chcieli tego wieczoru wydać tyle samo? Pytanie tylko ile chcieli wydać tego wieczoru. Bo zakładając że razem mieli 61zł - to równo wydać na trzech to 20,33zł. Nie wiem kiedy zostały te pieniądze pożyczone w knajpie? Jezlei tak to Piotr musi oddać Michałowi 0,20zł a Przemek (Michałowi) 15,2zł. Nie wiem czy nie zamieszałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 17 Sierpień 2007 Dobra yo-elo-ziomuś-102 skomentuj odpowiedź, podpowiedz lub zalicz... po prostu działaj coś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 25 Sierpień 2007 michasiek... skoro już zaglądasz na forum nie rób przestoju w temacie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
eloziom34 0 Napisano 1 Wrzesień 2007 Zagapiłem sie trochę. Zatem: Nicolas, niech u Ciebie finansami zajmuje się żona, dzieci, pies, kanarek... ktokolwiek ale nie Ty :P:P Jedną z możliwości jest sytuacja, w której Michał dostaje 0,83zł od Przemka i 4,83zł od Piotrka. Kolejną zagadkę pozostawiam do zadania Tommyemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 1 Wrzesień 2007 Kolejną zagadkę pozostawiam do zadania Tommyemu Jupi, dziex skarbie... :*:*:* Należy podzielić poniższą figurę dwoma prostymi cięciami, żeby z otrzymanych części można było złożyć kwadrat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MANIAK 0 Napisano 1 Wrzesień 2007 jeśli kwadrat może mieć dziurę w środku to wiem ale jak nie to raczej nie mam pomysłu, narazie:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 1 Wrzesień 2007 Da się zbudować kwadrat bez dziury, kombinować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
eloziom34 0 Napisano 3 Wrzesień 2007 Rozumiem, że nie ma tu haków typu "odciąć dwa ramiona, jedno wyrzucić a drugie położyć w odpowiednim miejscu"? Zwyczajnie dwa cięcia i z wszystkich fragmentów kwadrat? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 3 Wrzesień 2007 Rozumiem, że nie ma tu haków typu "odciąć dwa ramiona, jedno wyrzucić a drugie położyć w odpowiednim miejscu"?Nie ma... Zwyczajnie dwa cięcia i z wszystkich fragmentów kwadrat?Tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi