Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Knicz

Niechciany Matrix

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądaliście Matrixa? Dobrze! Jak wsysa kolesia do/wysysa z matrixa słychać taki cyfrowy trzask (mam nadzieje, że kojarzycie o co mi chodzi). I wyobraźcie sobie, że przy każdej większej operacji tak zniekształca mi się dźwięk w pc. Kompletnie nie mam pomysłu dlaczego, bo pc jest nowiutki i nie powinien mieć problemów z durnym odtwarzaniem muzyki. Zazwyczaj korzystam z foobara, na WMP jest nieco lepiej ale trzaski nadal występują. Gniazd audio mam 6 które moge sobie dostosowywać według potrzeb (sam ustalam któe jest od mikrofonu itd) i sprawdzałem każde pod tym kontem - problem występuje na każdym. Głośniki i słuchawki są sprawne, bo na drugim, starszym pc działają bez zarzutu. Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakbys inne glosniki podlaczyl do mobo z tego nowego PC i napisal co sie dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to samo, ale juz sobie poradzilem z problemem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co było przyczyną? tak z ciekawości pytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co było przyczyną? tak z ciekawości pytam

Niestety fałszywy alarm :( Błąd nadal wystepuje (przeinstalowałem sterowniki i chwilkę było wszystko ok) ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to jest karta zintegrowana? Czytałem, że czasami słychać szumy w głośnikach generwane przez wiatraczki w kompie. Nie wiem za bardzo o jakie trzaski chodzi, ale miejmy nadzieje że to nie jest przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)... jaka płyta główna...? Znam tylko jedno rozwiązanie, jak ono nie pomoże to jak to z integrami bywa generują masę szumu (ja przykładowo nie mogłem tego znieść i zmieniłem na kartę dźwiękową PCI) i raczej musiałbyś kupić kartę dźwiękową (w tym to zawsze służę radą :D).

Rozwiązanie jest proste. Odpalasz sobie mixer windowsowy (po normalnemu :P regulację głośności). Masz tam sporo suwaków, jednak z reguły nie wszystko. Tak więc wchodzisz z menu opcje we właściwości zaznaczasz, żeby wyświetlało wszystko :) Klikasz OK. Teraz wyciszasz wszystko zbędne tj. przykładowo u mnie wszystko oprócz: Głównej regulacji głośności i wave. Teraz znowu do opcji=>właściwości i zmieniasz na nagrywanie. Znowu włączasz wszystko i wyciszasz kanały zbędne (tym razem ręcznie suwaki w dół), mikrofon sobie jako źródło dźwięku wybierz i póki co też niech będzie wyciszony.

To tyle... Jeżeli nie pomorze to może jeszcze coś z modelu płyty wymyśle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna to Gigabyte GA-965P-S3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... czyli kodek Realteka (ALC883). Pobierałeś te sterowniki: KLIK - sterownik High Definition

Nie napisałeś mi czy robiłeś to z wyciszaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie bo problem nie wyst?puje (dzi? tylko raz, wcze?niej raz na 30 sekund) wi?c jak jest ok to nie ruszam :P

EDIT

A w tych sterownikach wyskakuje mi komunikat "?aden sterownik nie by? obs?ugiwany przez pakiet sterowników" i wyskakuje do windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne, patrzylem w Readme i twój kodek jest tam wymieniony. No cóz, któs pojmie magiczne paczki sterowników :P

Ja bym jednak ruszyl, to nie pogorszy ci sytuacji. Jak cos przestanie grac to poszukasz co to i zostawisz wlaczone (choc tego nie przewiduje ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżei to kogoś interesuje - format pomógł :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahaha. Zawsze uważałem ze najwazniejsze narzedzia informatyka to reset i w skrajnych przypadkach format - zazwyczaj pomaga na wszystkie bolączki ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...