Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Lora

USB HUB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam stary notebook z jednym wejsciem USB- chyba 1.0 . Chciałam podłączyć myszkę i bezprzewodową karte wi-fi. Gdy podłączam osobno do wejscia USB wszystko działa (osobno ze względu na jedno wejscie), natomiast jak podłańczam przez koncentrator USB, to są kłopoty z wykryciem sprzętu, albo działa tylko myszka. Czy może ktoś orientuje się, gdzie może być problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strzelony koncentrator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) Notebooki mają ograniczone możliwości co do zasilania portów USB. Jak nie łatwo się domyślić, taki koncentrator potrzebuje dużo więcej napięcia niż port może dać. Nie wiem czy to coś pomoże, ale spróbować możesz. W ustawieniach systemowych (właściwości Mojego Komputera) w menadżerze urządzeń musiałbyś wyłączyć dla koncentratora(ów) USB, etc. (wszystkiego związanego z USB) w Zakładce zarządzanie energią: Zezwalaj komputerowi... Jeżeli jednak notebook ma jakieś zabezpieczenia sprzętowe to nie wiele wskórasz... w końcu to notebook i nie może tracić energii przez porty USB ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
musiałbyś wyłączyć dla koncentratora(ów) USB, etc. (wszystkiego związanego z USB) w Zakładce zarządzanie energią: Zezwalaj komputerowi...

Zrobiłam również na stacjonarnym. To samo. Jeżeli już cokolwiek wykrywa, to jako nieznane urządzenie ( tak się nie dzieje gdy podłańczam bezpośrednio). Podłańczałam odtwarzacz mp3. Na odtwarzaczu pojawil się monit o połączeniu z komputerem, natomiast komputer nie wykrył sprzętu :( Może to faktycznie wada koncentratora?

Calkowita moc? dla koncentratora to 500mA na port. to dużo? Ile wymaga taki odtwarzacz mp3 czy karta sieciowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro na komputerze stacjonarnym koncentrator nie działa to do wymiany, bo niemalże na pewno to wina koncentratora.

Jeden port komputerowy ma 500mA, ale rzadko co tyle pobiera. Wcześniej chodziło mi o to, że laptop na portach USB może mieć poniżej tych 500mA, ale skoro nie tutaj leży problem to wszystko wskazuje na koncentrator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam si? z przedmówc?, wymie? huba ;) albo sprawd? czy nie ma walni?tego kabla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koncentrator był uszkodzony. Wymieniłam. Dziekuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...