Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mathi13

Podkręcanie celerona 2,8GHz na northwood

Rekomendowane odpowiedzi

CHciałbym się spytać czy z tego procka opartego na northwood da sie duzo wyciagnac bo wlasnie nie wiem nie mowic ile do kladnie tylko mniej wiecej czy duzo czy malo narazie wyciagnolem z 2,80GHz na 3,08GHz i tstowalem go z 2-3h i nic sie nei idziej dalej kontynuowac podkrecanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CHciałbym się spytać czy z tego procka opartego na northwood da sie duzo wyciagnac bo wlasnie nie wiem nie mowic ile do kladnie tylko mniej wiecej czy duzo czy malo narazie wyciagnolem z 2,80GHz na 3,08GHz i tstowalem go z 2-3h i nic sie nei idziej dalej kontynuowac podkrecanie?

no jeśli nic się nie dzieje to możesz, ale na więcej jak 3.2 GHz to bym nie liczył ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu jak widzialem testy na super pi gosciu mial pentium 4 2,8GHz na northwood i podkrecil go az do 4GHz. a rdzen northwood latwo poddaje sie podkreceniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czemu jak widzialem testy na super pi gosciu mial pentium 4 2,8GHz na northwood i podkrecil go az do 4GHz. a rdzen northwood latwo poddaje sie podkreceniu?

bo miał FC?

zresztą patrz na temperatury procka ... bo nie wiem czy w Celeronach coś takiego jak w Pentiumach na Northwoodach jest ale

Sudden Northwood Death Syndrome występuje, czyli, że niektóre częśći procka bardzo się grzeją i procek nagle pada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tej funckji w procesorze nie widziałem i nie słyszałem o tym. Ale ta funkcję da się rozpoznać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a tej funckji w procesorze nie widziałem i nie słyszałem o tym. Ale ta funkcję da się rozpoznać

funkcje?

to jest raczej choroba nagłego niespodziewanego padania procka

a rozpoznać się da - jak procek padnie to będziesz wiedział ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ja pi! skąd można sie o tym dowiedzieć? :rolleyes: prosze (czy doświadczenie )

Ja tu byłem ;)

//

AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
o ja pi! skąd można sie o tym dowiedzieć? :rolleyes: prosze (czy doświadczenie )

Ja tu byłem ;)

//

AndrzejSnk

musisz utrzymywać w miare niską temperaturę rdzenia procka bo Northwood jest tak zbudowany, że niektóre z jego „części” mają częstotliwość tatkowania dwukrotnie wyższą niż rdzenia i się smażą czy coś takiego

Ale pamiętaj, że nie jestem pewien że to występuje też w Celeronach Northwoodach ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
musisz utrzymywać w miare niską temperaturę rdzenia procka bo Northwood jest tak zbudowany, że niektóre z jego „części” mają częstotliwość tatkowania dwukrotnie wyższą niż rdzenia i się smażą czy coś takiego

Ale pamiętaj, że nie jestem pewien że to występuje też w Celeronach Northwoodach ;]

ale northwood zrobil a czemu to sie nei przelozylo na czestotliwosc procesora o te 2razy (bo jak niektorymi programami patrzylem na procesor to pisalo 2xPentium 4 2,72GHz lub intel xeon 2,8GHz czemu tak jest?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale northwood zrobil a czemu to sie nei przelozylo na czestotliwosc procesora o te 2razy (bo jak niektorymi programami patrzylem na procesor to pisalo 2xPentium 4 2,72GHz lub intel xeon 2,8GHz czemu tak jest?)

?

jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi oto, że to nie jest taktowanie rdzenia tylko jakiś jednostek a wracając do SNDS to wywałane ono (udokładniając) przez to, że temp. niektórych częsci procka są dwa razy wyższa w porówananiu do rdzenia co przy zwiękoszonej częstotliwośći i napięciu VCore prowadzi do elektromigracji materiału, z którego zrobione są ścieżeki przewodzące co wywołuje nadmierną gęstością przepływającego przez te ścieżki prądu.

Jak się przed tym bronić? według Xbita to nie zwiększać VCore procka ;)

a co do 2xPentium - to albo chodzi o HT albo o oszustwa sprzedawców piszących, że dwurdzeniowy procesor ma taktowanie np: 2x2.77 co jest nie prawdą - bo tak nie można powiedzieć/napisać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo jak wlączam 3d marka 03 to pisze o procesorze jesli chodzi o HT to ze pisz ze ma HT a jest wylaczone moze cos takiego byc?

pokaze ci szczegoly mego procka:

Właściwości procesora:

Typ procesora: Intel Celeron, 3078 MHz (28 x 110)

Nazwa kodowa: Northwood-128

Seria: D1

Zbiór instrukcji: x86, MMX, SSE, SSE2

Oryginalna częstotliwość taktowania: 2800 MHz

Min. / Maks. mnożnik procesora: 28x / 28x

Engineering Sample: Nie

Pamięć podręczna L1 śledzenia: 12K Instructions

Pamięć podręczna L1 danych: 8 KB

Pamięć podręczna L2: 128 KB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora:

Typ obudowy: 478 Pin uPGA

Wymiary obudowy: 3.50 cm x 3.50 cm

Liczba tranzystorów: 55 milion(ów)

Technologia wykonania: 6M, 0.13 um, CMOS, Cu, Low-K

Rozmiar procesora (Die Size): 131 mm2

Napięcie rdzenia: 1.525 V

Napięcie We /Wy: 1.525 V

Typowa moc : 52.8 - 68.4 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc: 67 - 87 W (zależna od szybkości procesora)

Producent procesora:

Nazwa firmy Intel Corporation

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz HT i nie da się tego odblokować ;)

i jeszcze masz blokade AGP/PCI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego nawet w biosie nie szukalem ale coz nie znalazlem (spawdze dokladniej pozniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...