Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Pentium 4 na cedar millu i OC

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się mr. Havoc przesiadł się na pentiuma po 4latach wierności AMD :D oczywiście z marzeniem zkaupu C2D w przyszłości ;]

Ale teraz taka sprawa, pomijając to że kupiłem nówkę P4 631 w sklepie a potem dowiedziałem się, że P D jest na allegro w tej samej cenie(prawda, używany ze 2 lata ale proc się raczej rzadko psuje)....

Chce teraz swojego procka podkręcić. Pilnuje go Freezer 7 Pro, więc powietrze jest pompowane jak trzeba raczej. Ponadto padło w końcu na asusa p5n-e Sli i 2x1GB od Goodrama. A wszystko chodzi dzięki Chieftecowi GPS-400AA ktory jako spośród MC Feelów na półce, był w miarę przyzwoity.

No i tak po wstępnych zabawach w OC. (pamiętajcie że przesiadłem się z Dino socket A i sempronka gdzie zmieniałem tylko fsb lub mnożnik ;p)

FSB - 1057MHz

Ram - 720MHz w biosie, 705 w/g POSTu i everesta (dlaczego tak jest?)

Osadziłem ramy w żółtych slotach ale nie wiem czy dual ddr jakoś się włącza czy coś takiego?

Chipset grzeje się jak szalony, ale cóż, musi wytrzymać i czekać na jakąś 120stkę Fandera. O testach typu 3Dmark nie ma mowy bo mam grafę S3 trio ;)

No ale do rzeczy. Ja chce po prostu więcej i szybciej :D

CPU - 3.97GHz Vcore - 1.4V

Timingi:

4-5-4-12 i Vram 2.1V (albo coś koło tego ;) )

No i nic więcej. Te goodramy często latają na 800MHz a ja nie mogę z nich ponad 700set wyciągnąć :(

CPU to chyba też mógłby więcej z siebie dać. Ale nie mam pojęcia jak z napięciami. Czy procek wytrzymuje większe np. 1.5 - 1.6V

A z pamięciami to dziwna sprawa już. Na tych samych taktach ustawiam wyższe napięcie i zwis podczas POSTu...why? nie mam pojęcia. Wbrew mojej logice to jest, bo przecież szyny im nie podnoszę samo napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pomijając to że kupiłem nówkę P4 631 w sklepie a potem dowiedziałem się, że P D jest na allegro w tej samej cenie(prawda, używany ze 2 lata ale proc się raczej rzadko psuje)....

Gdybys kupil Pentiuma D to nie mialbys proca a zwykle dwurdzeniowe gowno.

Co do ramow. Asus ma chyba mozliwosc oddzielnego taktowania ramow wzgleden proca. Odpal biosa ,wejdz w jumper settings i daj recznie tajmingi ramom oraz recznie dzielnik przestaw. Musza smigac na 800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A z pamięciami to dziwna sprawa już. Na tych samych taktach ustawiam wyższe napięcie i zwis podczas POSTu...why? nie mam pojęcia. Wbrew mojej logice to jest, bo przecież szyny im nie podnoszę samo napięcie.

za gorąco tym Goodramom pewnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oddzielnie ustawiam przeciez ;) Chociaż dzielnika to tam nie widzę. Timmingi tylko są.

Andrzej, jeszcze rozumiem gdyby pracowały chwilę to mogą się nagrzać ale nie 5sekund po zmianie voltage, no tak mi się zdaje przynajmniej ;] Muszę jeszcze nad tym wszystkim popracować ;]

btw. chipset parzy dosłownie, zaraz po dotknięciu aż ręka sama odskakuje, nie wiem czy to bezpieczne, ale skoro producent nie przewidział lepszego chłodzenia :> chyba trzeba i tak jakiś wiatrak kupić :(

Tak na dobrą sprawę, to co nie tak z Pentiumem D? W tej samej cenie nie będzie wydajniejszy od mojego? Zawsze to dwa jajka przecież.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Osadziłem ramy w żółtych slotach ale nie wiem czy dual ddr jakoś się włącza czy coś takiego?

sprawdz w instrukcji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest taka sprawa, że w/g CPU-Z mam dual chanell, w/g everesta już nie. Znajomy przy kości (jendej kości) 512MB też miał w cpu-z duall więc nie wiem czy ufać w ten program. W biosie nie jest napisane nic w stylu duall chanel 128bit jak to powinno chyba być. Ramy osadzone naprzemiennie w slotach o tym samym kolorze. Czyli tak jak powinno być...ktoś się zna na tym? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i jest taka sprawa, że w/g CPU-Z mam dual chanell, w/g everesta już nie. Znajomy przy kości (jendej kości) 512MB też miał w cpu-z duall więc nie wiem czy ufać w ten program. W biosie nie jest napisane nic w stylu duall chanel 128bit jak to powinno chyba być. Ramy osadzone naprzemiennie w slotach o tym samym kolorze. Czyli tak jak powinno być...ktoś się zna na tym? :D

tak jak pisałem wyżej sprawdz w instrukcji ...

ale przeważnie jest tak, że trzeba włożyć Ramce do gniazd o tym samym kolorze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisalem, to co w instrukcji jest to zrobilem. :P glupi nie jestem ;) ale wciaz nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...