Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Knicz

połączenie dwóch PC

Rekomendowane odpowiedzi

Zachodzi właśnie taka sytuacja, że mam w domu mały/średni remont, co w konsekwencji sprawiło, że oba komputery które posiadam będą stały obok siebie - jak najefektywniej i najtaniej je połączyć? Da się tak zrobić, żeby rozdzielić sygnał internetu na dwa PC? Z jakimi wiąże się to kosztami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprosciej je polaczyc kablem sieciowym skrosowanym... Zeby rozdzielic internet na 2 PC to musisz kupic router kosz ok ~100-150 zł w przypadku tych tańszych. Mozesz tez zrobic routing na ktoryms z kompow i ustawic przekazywanie sygnalu na ten drugi, z tymze wtedy ten na ktorym masz routing bedzie musial byc wlaczony, zeby na tym drugim byl internet. W przypadku 2 opcji zalatwisz od razu dwie sprawy za jednym zamachem, bo i bedziesz mial polaczone komputery, i podzielony internet ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 KArty sieciowe i udostepnienie polaczenia internetowego komputerowi w lanie. Karty do 50z? kabel je?li obok siebie to5z?. Ale chya masz zintegrowane sieciówki? Praie ka?da mobo posaida w sumie.

michal mnie uprzedzi? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zintegrowane sux. :D sieciówki na allegro chodzą nawet poniżej 10 zł :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

routera nie potrzebujesz - wystarczy udostępnić połączenie - przy czym komputer, w ktorym jest podłączony kabel musi być włączony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tylk jakie za te 10zl :P ze nawet tego nie skonfiguruje ;] ale tak jak wyzej, router niepotrzebny. przeciez zawsze bedzie jeden komp albo oba na raz. zgaduje ze paru uzytkownikow w domu :) wiec samo udostepnienie lacza wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez juz o tym pisalem! wy nabijacze jedni no! Qby nie ma i zaraz chcecie to wykorzystac! (ironia mode on)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W starszym mam dwie sieciówki, w nowym jedną - myślę, że wystarczy. Czy skonfigurowanie takiej sieci jest trudne? Gdzie mogę kupić taki kabel, i jaką może mieć maksymalną długość? Czy przy połączeniu bez routera są jakieś spadki wydajności netu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy sklep komputerowy powinien mieć na stanie takie kable. Co do konfiguracji to raczej nie powinno być problemów na win xp. Otoczenia sieciowe itp. Maks. długość bez strat na sygnale to teoretycznie do 100m. w praktyce trochę mniej bo na każdym metrze coś tam stracisz ale niezauważalnie przy domowych sieciach. Router to taki komp. server. wiec żadnych strat nie ma. Same plusy, jak to że to on rozdziela sygnał a nie komputer, możesz podzielić sygnał np. z 1Mb dać na jeden komputer 128kb/s a na drugi całą resztę przy połączeniu sieciowym oba komputery będą sobie zabierać transfer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Każdy sklep komputerowy powinien mieć na stanie takie kable. Co do konfiguracji to raczej nie powinno być problemów na win xp. Otoczenia sieciowe itp. Maks. długość bez strat na sygnale to teoretycznie do 100m. w praktyce trochę mniej bo na każdym metrze coś tam stracisz ale niezauważalnie przy domowych sieciach. Router to taki komp. server. wiec żadnych strat nie ma. Same plusy, jak to że to on rozdziela sygnał a nie komputer, możesz podzielić sygnał np. z 1Mb dać na jeden komputer 128kb/s a na drugi całą resztę przy połączeniu sieciowym oba komputery będą sobie zabierać transfer.

am jak zrobić neta na laptopie gdy zgaszony mam PC? przy włączonym PC mam neta na alptopie przez kabel a da się przy zgaszonym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
am jak zrobić neta na laptopie gdy zgaszony mam PC? przy włączonym PC mam neta na alptopie przez kabel a da się przy zgaszonym?

Skup się i przeczytaj ten temat. Rozwiązanie - router.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no albo zwykły switch (albo nawet hub jak ktoś ma np. w kartonie w piwnicy), wszystko zależy od budowy sieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...